'Crvčak i mrav'

Dječji vrtić iz Vinodolske općine dobio značajno priznanje – zlatni status eko škole

Nataša Car

Snimila Nataša CAR

Snimila Nataša CAR

Vrtić se 2008. godine uključio u projekt Međunarodnih eko škola, a 2009. stekao je taj status te je dobio zelenu zastavu. Nakon deset godina uspješnog provođenja programa zaslužio je i zlatni status



TRIBALJ Prije deset godina Dječji vrtić »Cvrčak i mrav« dobio je Međunarodni status eko škole, a nakon cijelog desetljeća uspješnog provođenja programa zaslužio je i zlatni status. Ovo priznanje dodijeljeno im je u Zagrebu, a na dodjeli su bili ravnateljica Dajana Jerčinović, zdravstvena voditeljica Paula Banušić, predsjednik Upravnog vijeća vrtića Boris Glavan i predstavnik eko-kumova Ivica Jerčinović.


Vrtić »Cvrčak i mrav« 2008. godine uključio se u projekt Međunarodnih eko škola, a 2009. stekao je taj status te mu je dodijeljena zelena zastava. Međunarodne eko škole su program u sklopu kojeg se provode smjernice odgoja i obrazovanja kojima se odgajaju mlade generacije osjetljive na pitanje okoliša te ih se osposobljava za donošenje odluka o razvitku društva. Uključiti se mogu dječji vrtići, osnovne i srednje škole, učenički domovi, škole za djecu s posebnim potrebama i fakulteti. U program je danas uključeno više od 46.000 škola u 59 svjetskih zemalja.



Zbog akcije pošumljavanja »Cvrčak i mrav« je 2017. među 45 predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova Republike Hrvatske zaslužio prvu nagradu Ine i Novog lista





Novi ekoprojekt


Nacionalni koordinator Udruga Lijepa naša organizirala je promociju novih statusa eko škola i prijem nove 19. generacije u to prestižno društvo. Predstavnici »Cvrčka i mrava« na dodjeli su osim prestižnog priznanja dobili i nove zelene zastave koje će na pročelja objekata biti postavljene tijekom Dana vrtića od 27. do 31. svibnja. Dani vrtića će kao i svake godine biti iskorišteni za provođenje još jednog eko projekta u koji će se uključiti djelatnici i polaznici vrtića, članovi njihovih obitelji, eko kumovi i razne lokalne institucije.


Realizacija ovakvih projekata je važna jer status eko škole ne traje zauvijek već se mora obnoviti svake dvije godine, a uspješna obnova statusa ovisi o provođenju programa.– Dobivanje statusa eko škole i veće uključivanje eko sadržaja u rad s djecom pomogli su u pronalasku specifičnog puta koji određuje karakter i izgled naše ustanove – rekla je ravnateljica Dajana Jerčinović.

Obnovu statusa svaki su put zaradili i zahvaljujući brojnim eko projektima kojima su uvelike pridonijele i eko koordinatorice ustanove, prvo Dubravka Kanjski, a nakon njezinog odlaska pedagoginja i stručna suradnica vrtić Iva Baldo Karlić. Od projektata treba istaknuti sađenje crnog bora na području koje je u ljeto 2012. opustošio požar.


– Donijeli smo 2014. godine odluku da ne možemo i nećemo dio našeg Bribira gledati u tom stanju već ćemo i nešto poduzeti. Odlučili smo poduzeti korake u obnovi šumske mase i skrenuti pozornost na važnost očuvanja tog iznimno vrijednog i osjetljivog ekosustava – prisjetila se Jerčinović. U svibnju te godine Šumarija Crikvenica donirala je 500 sadnica crnog bora koje su djeca, djelatnici vrtića i djelatnici šmarije posadili na brdu Barbara.



Još jedan veliki i stalni projekt je »Vrtić u prirodi« čiji je cilj senzibilizacija odgajatelja i drugih zaposlenika za važnost suživota s prirodom i očuvanja prirode, prvenstveno kroz stalni boravak u prirodi. Jerčinović je naglasila da održivi razvoj ne obuhvaća samo ekologiju, već i brigu o vlastitoj i tuđoj dobrobiti, a bez ugrožavanja prirode i društva.


– Taj odgoj mi promičemo i trudimo se kroz svih 12 godina postojanja ove ustanove i ostvariti – zaključila je ravnateljica.



Sadnja crnog bora


– U šest godina, koliko traje ova akcija, posadili smo oko 3.000 sadnica crnog bora pa se svaki naš predškolac već sada može pohvaliti da je pomogao obnovi eko sustava naše zajednice – istaknula je Jerčinović. Akcija nije prošla nezamijećeno te je 2017. među 45 predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova Republike Hrvatske »Cvrčak i mrav« zaslužio prvu nagradu Ine i Novog lista.


Ne treba zaboraviti ni eko kumove s kojima se intenzivno surađuje kako bi se realizirali eko projekti. Eko kumovi vrtića su Vinodolska općina, TZ Vinodolske općine, KTD Ivanj iz Novog Vinodolskog, HE Vinodol, pogon Tribalj, DVD Bribir, GKTD Vodovod Žrnovnica i Poduzetnički centar Vinodol.


– Od 2010. do 2012. godine uredili smo dva dječja igrališta s pripadajućim spravama i tako u potpunosti pripremili naše vanjske prostore za djecu – rekla je Jerčinović. Ukupna vrijednost projekta bila je 400 tisuća kuna, od čega je Općina osigurala 250 tisuća, a eko-kumovi su sponzorstvom u materijalima pokrili su ostatak. Šumarija Crikvenica pobrinula se za stolove za igrališta, a Ivanj je nabavio klupe.