Karika koja nedostaje

Crikvenica vapi za zatvorenim bazenom

Igor Duvnjak

Zatvoreno plivalište nužno crikveničkim sportašima, ali i turizmu /  Foto: Klement Studio

Zatvoreno plivalište nužno crikveničkim sportašima, ali i turizmu / Foto: Klement Studio

Grad ima modernu dvoranu, na redu je bazen o kojem se službeno još ne govori, ali je u kuloarima česta tema, san brojnih generacija. »Pokriveni bazen treba preuzeti ulogu lokomotive te na svoj način objediniti Thalassotherapiju i Terme Selce kao nosač medicinskog turizma« – smatra nekoć najbolji golman svijeta Karlo Stipanić



 Mijenjaju se vremena, davno su prošli dani kada se vaterpolo igrao ljeti, u moru, danas je to sport koji se odigrava pod svodom zatvorenih plivališta. »Crikvenica« i tamošnji vaterpolo još je u prošlim vremenima igranja i treniranja u moru, dojam je da se želi isplivati iz njih gradnjom zatvorenog plivališta. Grad ima lijepu modernu sportsku dvoranu pored nogometnog igrališta, na redu je bazen o kojem se, istina, službeno još ništa ne govori, ali je u tamošnjim sportskim kuloarima česta tema razgovora, san brojnih generacija koji bi se, izgleda, mogao pretvoriti u stvarnost. O tome svjedoče predsjednik VK-a »Crikvenica« Zoran Brozičević, ujedno i trener mlađih kategorija u klubu te hrvatska sportska legenda Karlo Stipanić, nekad najbolji golman svijeta, proslavljeni zlatni olimpijac i Krešimir Zubčić, nekadašnji istaknuti ljevoruki prvotimac riječkog »Primorja«.



Krešimir Zubčić i golman Davor Car su bili velika crikvenička pojačanja »Primorju«. Zubčić je član »Crikvenice« i danas, žarko želi i nada se da će u svom gradu ugledati zatvoreni bazen.


– Pokriveno plivalište bi puno značilo sportskim društvima koja se bave plivanjem i vaterpolom. Ovdje smo igrali Davor Car i ja, nažalost tu ne postoje pravi uvjeti za trening kako bi drugi mladi talenti mogli poći našim putem – kaže Krešimir Zubčić. – Nadam se da će početi gradnja bazena za kojim čeznu brojne generacije crikveničkih vaterpolista.





Široka potpora


– Projekt gradnje pokrivenog plivališta je u biti već desetljećima aktualan u gradu Crikvenici, ali se o njemu uvijek govorilo potiho, nije se pričalo otvoreno o tome. Mi smo kao klub »Crikvenica« ušli u petu godinu postojanja i moramo se aktivno uključiti u izgradnju bazena ne samo zbog kluba, već i zbog ostanka ovog sporta te plivanja u gradu Crikvenici. Počelo se graditi bazen u Puli, izvjesno je da će se graditi i plivalište u Rovinju te ako mi ne dobijemo takav objekt, nećemo moći igrati i vaterpolo u Crikvenici će se ugasiti – kaže Zoran Brozičević, predsjednik kluba s pedesetak aktivnih članova.


– Neslužbeno, postoji nekoliko ideja o lokaciji budućeg bazena. Imamo neformalne obavijesti da je počelo raspitivanje o raznim bazenima građenima u Hrvatskoj, o onima u Slavonskom Brodu, Šibeniku. Znakovito je da je na ovoj našoj milenijskoj fotografiiji zamjenica gradonačelnika Crikvenice Ivona Matošić, bilo je tu ljudi iz svih društvenih sfera grada, iz Turističke zajednice, iz Udruge iznajmljivača. Očito, postoji široka potpora ovom projektu. Inače, naš klub je zahvalan na potpori u radu Gradu Crikvenici i Turističkoj zajednici. Izvjesno je da će jednog dana doći do gradnje bazena, želimo da to bude čim prije.


Politička odluka


Karlo Stipanić, najslavniji crikvenički sportaš, »srebni« na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. godine, »zlatni« četiri godine kasnije i višestruki klupski prvak Europe, smatra da bi bazen bio snažan zaveslaj u razvoju grada.


– Crikvenica mora gledati naprijed u razvoju svog turizma u čemu bazen, i to pokriveni, treba preuzeti ulogu lokomotive. Otvoreni bazen nam ne treba. Na svoj bi način trebao objediniti Thalassotherapiju i Terme Selce da budu nosač medicinskog turizma. Za taj projekt bi se moglo naći i novaca iz inozemstva – kaže Karlo Stipanić. – Kvaliteta hotela u Crikvenici nije kao nekada. Treba dati nešto novo i produžiti turističku sezonu, a to se može jedino računajući na stariji živalj, koji bi došao nakon sezone. Za to nam treba bazen, fitness, Thalasotherapija, Terme Selce, kako bi sve željeno funkcioniralo tijekom cijele godine. Izgleda da je Grad uvidio potrebu za nečim ovakvim te nam se čini kako postoji politička odluka da se ide u izgradnju plivališta.