Tribina

Crikvenica planira uložiti 18 milijuna kuna u proširenje plaža

Biljana Savić

Ukupno s prenesenim ovogodišnjim viškom, Gradskom vijeću bit će predložen proračun »težak« 193.567.000 kuna, pri čemu je čak 70 posto prihod od poslovanja. Grad 2020. planira povući iz EU fondova 24 milijuna kuna



CRIKVENICA – Za razliku od javne rasprave za Mjesni odbor Centar, kad su Crikveničani stajali po hodnicima jer nije biilo mjesta za sve u vijećnici, sinoćnja javna tribina o proračunu Grada Crikvenice gotovo da nije imala odaziva, pa skoro ni rasprave. Uz gradske vlasti i poneke vijećnike, javnost je predstavljalo tek nekoliko osoba, no kako je kazao gradonačelnik Damir Rukavina, to je još i dobro, jer bilo je slučajeva ranijih godina da se na javnoj tribini o najvažnijem dokumentu grada pojavio jedan jedini čovjek.


Sinoćnja javna tribina o crikveničkom proračunu bila je osamnaesta po redu, dakle, doživjela je svoju punoljetnost i predstavila je proračun koji će uskoro biti dan na glasanje i raspravu Gradskom vijeću Crikvenice, a on iznosi 188.567.000 kuna plus 5 milijuna kuna prenesenog viška iz ove godine, dakle, 193.567.000 kuna.


Rast prihoda


– Prije desetak godina proračun Crikvenice iznosio je tek 80 milijuna kuna, i drago mi je da iz godine u godinu raste. Proračun je izuzetno razvojan i Crikvenica grabi punim koracima naprijed, kazao je Rukavina i naglasio da je 70 posto proračunskih sredstava prihod od poslovanja, 2 posto od nefinancijske imovine i 25 posto od zaduženja i financijske imovine.




– Ali, ovih 25 posto ne iznosi zaduženje grada, prokomentirao je Rukavina, pojasnivši da je planirano 132.572.000 prihoda od poslovanja, 46.900.000 prihoda od zaduženja i financijske imovine i 9 milijuna kuna od nefinancijske imovine.


– Naime, izrazito smo nezadužen grad sa stopom zaduženosti 9 posto i ispod smo polovice zakonski dozvoljenog praga zaduženja od 20 posto, ocijenio je gradonačelnik, a kako su predstavile njegove zamjenice Silvia Crnić i Ivona Matošić Gašparović, Grad planira 2020. godine povući iz EU fondova 24 milijuna kuna.


Opet o bazenu


Također, Grad iduće godine planira dodijeliti 64 stipendije i uložit će oko 18 milijuna kuna u uređenje i proširenje plaža, od čega čak 13,5 milijuna kuna za plažu u Jadranovu, te nastaviti ili započeti projektiranje sportskih objekata, a to su rekonstrukcija, projektiranje poluotvorene sporstke dvorane u Hrusti i projektiranje bazena s javnom garažom. Zanimljivost ovog proračuna je i 400 tisuća kuna više za donacije sportskim udrugama.


No, bazen i garaža opet su pobudili zanimanje građana, iako se o tome već nadugo i naširoko raspravljali na Gradskom vijeću. »Zašto graditi bazen na krovu, to je skupo, a u svijetu se to radi samo na krovovima hotela….?« No, Rukavina je odgovorio da bazen uopće ne mora biti na krovu garaže, bit će izgrađene dvije zgrade, s garažama za 500 automobila, a još će se vidjeti gdje će arhitekti ponuđaču nuditi bazen i kakvo arhitektonsko rješenje će Gradsko vijeće prihvatiti, rekao je Rukavina poručivši kritičarima »da ne brzaju a priori«.


Parkiralište »Rasadnik«


– Bazen i parkirna mjesta za Crikvenicu nisu luksuz, već nasušna potreba, bazen zbog produljenja sezone, a za parkirališta je svima jasno da su neophodna, kazao je gradonačelnik. Kad je riječ o parkiralištima, investicija je i u parkiralište »Rasadnik«, za koji postoji lokacijska dozvola, a u tijeku je izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu. Parkiralište će imati prihvat za 104 osobna vozila i 38 autobusa, a planirana vrijednost investicije je oko 5 milijuna kuna.