Obnova zgrade

Centar za kulturu: Pri kraju uređenje stare škole u Bribiru

Anto Ravlić

Obnova zgrade stare škole u Bribiru jedna je od prvih aktivnosti Centra za kulturu Katarina Zrinski, krovne institucije koja će skrbiti o bogatoj kulturnoj baštinu Vinodolske općine



BRIBIR Stara škola u Bribiru dočekat će Božić s novom fasadom i uređenim podrumskim prostorijama. Radovi vrijedni 250 tisuća kuna trebali bi završiti do polovice prosinca. Obnovu povijesne zgrade u centru Bribira financira Ministarstvo kulture. Obnova zgrade jedna je od prvih aktivnosti Centra za kulturu Katarina Zrinski Vinodolske općine, krovne institucije koja će skrbiti o bogatoj kulturnoj baštinu Vinodolske općine. Naime, Centar za kulturu Katarina Zrinski prijavio je projekt na javni poziv Ministarstva kulture. Općinska ustanova formalno je još u fazi osnivanja, za punopravnost se čeka suglasnost Ministarstva kulture. Očekuje se da će Centar profunkcionirati početkom sljedeće godine.


Tko god je prošao Bribirom, jasno mu je zašto se obnavljalo fasadu, a podrumske prostorije se obnavljaju kako bi se našao prostor za buduću etno-zbirku te zbirku posvećenu Domovinskom ratu.


Dio kaštela


Zgrada stare osnovne škole dio je frankopanskog kaštela. Podignuta je početkom 19. stoljeća, na temeljima porušenog kaštela. U zgradi su nekad odzvanjali učenički glasovi, a danas je dom kulture. Na katu je prije 17 godina otvorena Narodna knjižnica i čitaonica Bribir koja je osnovana prije 134 godine. I tada su u opremanju surađivali Vinodolska općina i Ministarstvo kulture.




Danas knjižnica raspolaže s dvadesetak tisuća knjiga. U susjednim prostorijama su zavičajna zbirka i  galerija sa stalnim postavom vezanim uz obitelji Zrinski i Frankopani. Prizemlje zgrade rezervirano je za muzej. Posjetitelji mogu vidjeti zbirku »Iz riznice župne crkve sv. Petra i Pavla«, najbogatije riznice kroz povijest čuvene Vinodolske župe, čije je crkveno sjedište bio Bribir, a činilo ju je devet gradova-utvrda: Trsat, Grobnik, Bakar, Hreljin, Drivenik, Grižane, Bribir, Novi Vinodolski i Ledenice. Sve gradovi potpisnici Vinodolskog zakona iz 1288. godine. U drugom krilu prizemlja u travnju se planira postavljanje stalne zbirke »Glagoljica u Vinodolu«.


Ponovno poveznica s Frankopanima. Naime, glagoljica je u kraju uzela maha dolaskom Frankopana. Otvorenje se poklapa s velikim jubilejom. Sljedeće godine navršava se 900 godina od prvog spomena prvog Krčkog kneza Dujma I, kasnijeg Frankopana.



Osnivanjem Centra za kulturu Katarina Zrinski očekuje se procvat kulturne ponude u Vinodolskoj općini. Odluka o osnivanju donesena je u srpnju 2016. godine. V.d. ravnateljica je Željka Jurčić Kleković. Općinska ustanova vodit će brigu o frankopanskim kaštelima Vinodolske općine u Bribiru i Driveniku, o knjižnici, Kući Klović, muzejskoj zbirci u Bribiru te otvoriti suvenirnicu koja nedostaje Vinodolskoj općini. Zadatak će biti osnivanje i postavljanje novih zbirki i radionica, prikupljanje, proučavanje, zaštita i izlaganje muzejske i arhivske građe. Centru će se povjeriti organizacija predavanja, promocija, izložbi, koncerata, gostovanja, glazbeno-scenskih predstava i drugih kulturnih manifestacija, izdavačka djelatnost i organizacija tečajeva za djecu i odrasle.



Brojke govore


Moglo bi se reći da će Centar biti općinsko ministarstvo kulture koje bi trebalo značajnije staviti u funkciju danas slabo iskorištene kulturno-povijesne potencijale Vinodolske općine koja prosperitet uz ruralni turizam vidi i u kulturnom turizmu. Naime, Vinodolska općina mami drugačije goste koji često imaju primjedbe da su kulturne atrakcije nedostupne. Turistička zajednica Vinodolske općine je zajedno s agilnim iznajmljivačima odradila izvanredan posao. Brojke sve govore. Kad je TZ Vinodolske općine osnovana prije dvadeset godina Općina je imala skromnih četiri tisuće noćenja.


Danas se Vinodolska općina može pohvaliti sa sto tisuća noćenja. Vrtoglavi rast. Krevete nudi 235 iznajmljivača i svake godine broj iznajmljivača raste za 30 posto. Top ponuda je 65 ruralnih kuća koje popunjenošću s visoka gledaju smještaj na samoj obali. Osnivanje Centra za kulturu Katarina Zrinski trebalo bi dati novi poticaj turizmu. Nekom drugačijem turizmu koji živi pola godine i ne ovisi o kiši i suncu. Kad se pridodaju aktivnosti koje kroz EU projekte sprema Primorsko-goranska županija u promociji frankopanskih kaštela i kulturne baštine, Vinodol će se teško zaobići.