Vikend u znaku pasa

CRIKVENICA 4 PETS Lajavci se natjecali u sportu i u ljepoti, a onda i maškarali na urnebesnom karnevalu

Nataša Car

Foto N. Car

Foto N. Car

CRIKVENICA Proteklog je vikenda Crikvenica bila u znaku naših četveronožnih ljubimaca. Aktivnosti su bile raznolike, od provjere agilnosti i izgleda pasa do preobrazbe ljubimaca u druga bića na zabavnom karnevalu. Sve dane na trgu se održavao i sajam proizvoda i usluga za kućne ljubimce gdje su posjetitelji mogli kupiti razne stvari poput hrane za pse, kostima za karneval i platnenih torbica čijom su kupovinom podržali rad udruge Sretna šapa.Sve je počelo promocijom agility sporta u petak. Sport u kojem se trenira pokretljivost psa dočarali su na Trgu Stjepana Radića članovi Malinois kluba Kvarner. Predsjednica kluba Sandra Mladenić Gašparac pozvala je članove da sa svojim ljubimcima demonstriraju prelazak preko raznih prepreka. Psi različitih veličina preskakali su preko letvica, prolazili kroz tunele i trčali oko stupića, i to sve bez povodca. Većina vlasnika motivirala je svoje ljubimce lopticom, a predsjednica kluba naglasila je da su igra i zabava s psom najvavažniji u ovom sportu.


Inspirativna priča




Vera Bakarčić i njezin pas Flek najstariji su članovi kluba, a vlasnica je posjetiteljima ispričala inspirativnu priču o tome kako su njih dvoje ušli u agility svijet. Naime, oni su se počeli baviti agilityjem dok je Vera prolazila kroz zdravstvene probleme, a upravo aktivnost s psom pružila joj je potrebnu pozitivu u tom teškom razdoblju. Osim što je uspjela pobijediti bolest, Vera se pokazala uspješnom u ovom sportu i lani osvojila pokal Hrvatske u kategoriji A1. Nakon što su Vera i ostali članovi kluba pokazali svoje i vještine svojih ljubimaca, svi posjetitelji s psima pozvani su da i se i sami okušaju u agliltyju. Neki psi bili su poslušniji, a neki malo manje, no svi su se odlično zabavili.


Crikvenica 4 Pets / Foto N. Car


Crikvenica 4 Pets / Foto N. Car





Nakon provjere agilnosti pasa, sljedeći dan je na red došla provjera izgleda. Nacionalna kinološka izložba CAC Crikvenica u organizaciji Hrvatskog kinološkog saveza nije bila samo revijalnog karaktera već su se birali najbolji psi koji su dobili i prigodne nagrade. Tajnik Hrvatskog kinološkog saveza Bojan Mataković objasnio nam je pravila ovakvog natjecanja. Suci ocjenjuju koliko izgled određenog psa odgovara normativnom standardu koju određuje matična zemlja pasmine, a pri ocjenjivanju se u obzir uzimaju faktori poput omjera glave i tijela, zdravstvenog stanja i kretanja psa.


Najljepši pas bio je hrvatski ovčar Fakin Ljupkovi Tornjaci, drugo mjesto zauzeo je dalmatinski pas Dalmino Ozone Layer, a broncu je osvojila foksterijerka kratke dlake Hermione Granger. Iako je ovo bila nacionalna izložba pasa, Mataković je istaknuo da se na njoj nalaze predstavnici iz 15 različitih zemalja.U nedjelju ujutro organizirane su zabavne aktivnosti za one najmlađe. Održana je likovna radionica za djecu na temu kućnih ljubimaca te dječji plesni i pjevački nastupi. Osim u glazbenim predstavama, djeca su uživala i kazališnoj predstavi, također sa životinjskom tematikom. Klince su tako zabavljali glumci u predstavi »Doktor od životinjica«.

Maškarana povorka


Nakon prijepodnevnih dječjih aktivnosti centar su ponovo zauzeli četveronožni ljubimci, i to maškarani. Vlasnici su na Gradskom plivalištu pripremali svoje ljubimce, a u 17 sati krenula je maškarana povorka do trga koju su pratili mnogi posjetitelji. Neki ljubimci imali su tek koju tetovažu i mašnicu dok su drugi imali cijele kostime. Bilo je tu pasa koji su predstavljali vještice, prinčeve i princeze, mornare i još mnoge druge maske. U konkurenciji 31 psa najbolju masku imao je Timon koji je s vlasnicom Danijelom predstavljao kaubojku i konja, drugo mjesto osvojili su Noah i Gigi, a treće Daisy i Clooney. Posebna nagrada za humanost pripala je Kikiju i vlasnici Delli iz udruge Vis Vitalis.Ovo je bio drugi po redu Crikvenica 4 pets, a događanje je već nakon prvog izdanja osvojilo nagradu »Simply the best« za najbolje višednevno tematsko događanje u kategoriji »Inovativni projekti u turizmu«. Event ima velik značaj za turizam jer se njime »nadovezujemo na priču pet-friendly destinacije koja se u Crikvenici stvara već dugi niz godina«, istaknuo je Davor Ožanić iz Turističke zajednice Grada Crikvenice. Uz sadržaje poput plaže i kafića za pse, veterinarske ambulante i sve više smještajnog kapaciteta koji dozvoljava ljubimce Crikvenica 4 pets zaokružuje tu ponudu.