Prijave do 10. kolovoza

Bliži se maraton Šilo – Crikvenica: Dosad prijavljeno 280 plivača

Anto Ravlić

Maraton Šilo - Crikvenica uvijek privlači brojne plivače / Foto NL arhiva

Maraton Šilo - Crikvenica uvijek privlači brojne plivače / Foto NL arhiva



CRIKVENICA – Na blagdan Velike Gospe, zaštitnice Crikvenice, po čak 106. put održat će se Plivački maraton Šilo – Crikvenica, najstariji plivački maraton na Jadranu. Dužina plivačke staze iznosi 3.500 metara. Start je 15. kolovoza u 10 sati u Šilu na otoku Krku, a cilj u centru Crikvenice, na vanjskome zidu Gradskoga plivališta. Maraton se boduje za natjecanja CRO-CUP-a, Hrvatskoga saveza daljinskog plivanja, a za vrijeme natjecanja se primjenjuju njihova pravila, koja provode vrhovni sudac i sudački žiri. Žene i muškarci natječu se istodobno, ali se rezultati ocjenjuju odvojeno, i to u čitavom nizu kategorija.


Svake godine maraton okuplja sve veći broj plivača, a dosad ih je prijavljeno više od 280. Prijave traju još nekoliko dana, točnije do srijede, 10. kolovoza do 23:59 h. Nakon tog roka prijave neće biti moguće, kao ni prijave na licu mjesta. Sudjelovanje u natjecanju se prijavljuje propisanom on-line prijavnicom, koja se nalazi na adresi http://goo.gl/forms/03Rwz2Vngut5fJSB3. Za sudjelovanje je potrebno uplatiti kotizaciju do 12. kolovoza, i to: natjecatelji prijavljeni do 31. srpnja do 23:59 moraju uplatiti 100 kn nepovratne kotizacije po plivaču, a oni prijavljeni nakon 1. kolovoza, a do navedenog krajnjeg roka – 120 kuna.


Sudionici s prebivalištem na području grada Crikvenice nisu obvezni platiti kotizaciju (kao dokaz su dužni organizatoru predočiti osobnu iskaznicu; za malodobne adresa roditelja).




Priča o ovome maratonu seže u davnu 1910. godinu, kada je ondašnje Lječilišno-turističko povjerenstvo organiziralo prvu međunarodnu plivačku utakmicu u preplivavanju od Šila do Crikvenice. Stoljetni je maraton od početnog avanturističkog pothvata skromnih razmjera izrastao u jedinstvenu i vrijednu sportsku manifestaciju, koja je izazov i rekreativcima i vrhunskim sportašima.


Organizator 106. maratona je TZG Crikvenice, suorganizatori su Crikvenički plivački klub, PŠRD Arbun, ŠRK Oslić Selce, ŠRD Lovrata Dramalj, ŠRD Tunera Jadranovo, JD Val, KPA Crikvenica i Udruga umirovljenika »Sunce«. Pokrovitelji su Grad Crikvenica, HTZ, PGŽ, ŽLU Crikvenica, Hostel »Karlovac« i Eko – Murvica d.o.o.