Darovao 2.500 starih predmeta

Vrijedna darovnica Delnicama: Zbirka kao temelj Etnografskog muzeja

Marinko Krmpotić

Davor Grgurić pokazuje dio etno zbirke koju je darovao Gradu Delnice / Snimio  Marinko KRMPOTIĆ

Davor Grgurić pokazuje dio etno zbirke koju je darovao Gradu Delnice / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Davor Grgurić darovao je Gradu Delnice 2.500 starih predmeta koje je prikupio u posljednjih desetak godina, a to  blago temelj je za uređenje budućeg Etnografskog muzeja Gorskog kotara



DELNICE Krajem prošle godine Davor Grgurić, Delničanin koji se već godinama bavi etno baštinom Gorskog kotara – pogotovo Delnica – potpisao je s Gradom Delnice darovnicu kojom u vlasništvo Grada ustupa 2.500 starih predmeta koje je prikupio tijekom posljednjih desetak godina. Pojašnjavajući svoj čin, ali i način na koji je došao do tog malog etnografskog blaga, Grgurić kaže:


Udruga »Prepelin’c«


»Još 2004. godine osnovao sam s nekoliko prijatelja Udrugu »Prepelin’c« s nakanom da skupljamo starine i nizom drugih aktivnosti sačuvamo etno baštinu ovog kraja. Bavili smo se različitim aktivnostima – organizirali likovne izložbe, etno predavanja, objavljivalii monografije te priređivali manifestacije koje su, poput Goranskog nadeva, čuvale tradiciju Gorskog kotara.


Uz to prikupljali smo i stare predmete što sam najčešće činio ja kad bih radio radijske emisije za Radio Gorski kotar. Nedugo nakon što smo se počeli baviti prikupljanjem etno ostavštine našeg zavičaja javila se ideja o osnivanju etnografskog muzeja u Delnicama.




Usmenu podršku imali smo od samog početka jer je već tadašnje rukovodstvo Grada Delnica podupiralo naša nastojanja, ali uz ogradu da je to i težak zadatak u svakom smislu, od financijskog pa do posla na terenu. Moja prvotna ideja bila je da se taj etnografski muzej uredi u Kući Bolf, a da Gorani žele jednu takvu ustanovu potvrdila je i pred nekoliko godina potpisana peticija na koju je svoje ime stavilo 2.500 Gorana, dakle gotovo isto koliko sam ja do kraja 2015. godine prikupio starih predmeta.


 Kvalitetna zbirka


Nažalost, usprkos dobroj volji i želji mnogih za uređenjem jednog takvog objekta, do realizacije nikako nije dolazilo, baš stoga jer je bila riječ o financijski jako zahtjevnom projektu. Na svu sreću ljudi koji vode brigu o ostavštini Jeanet Majnarich prepoznali su ta nastojanja i odlučili financijskli pomoći u stvaranju temelja za uređenje etnografskog muzeja u staroj pučkoj školi, odnosno bivšoj šumarskoj školi u Delnicama.



Kad je o etnografskom muzeju riječ, ističe zamjenica gradonačelnika Delnica Katarina Mihelčić, pri kraju je izrada potrebne dokumentacije, a bit će organizirana javna rasprava o tome kakav bi taj muzej trebao biti. Branko Pleše, suradnik u realizaciji oporuke Jeanet Majnarich ističe kako bi budući Etnografski muzej puno značio za kulturu, povijest, pa i turizam Delnica i cijelog goranskog područja. »Treba napraviti kvalitetnu koncepciju rada tog muzeja te dobiti dozvolu nadležnih državnih institucija. Jedan takav objekt itekako je potreban Delnicama i Gorskom kotaru i siguran sam da ga uz sredstva iz ostavštine gospođe Majnarich možemo osmisliti i urediti tako da nam svima bude na ponos«, rekao je Pleše.



Naravno, zbog toga sam presretan, nadam se da će ta ideja biti i realizirana, a da bih maksimalno svemu dao svoj doprinos odlučio sam svih 2.500 predmeta koje sam prikupio pokloniti Gradu Delnice kako bi već sada imali temelje za postav muzeja.


Dio tih predmeta već je klasificiran i popisan, a ono što nije bit će obrađeno u tijeku ove godine što znači da mi već sada imamo jednu kvalitetnu etnografsku zbirku koja nam može biti značajan adut u procesu traženja EU sredstava koja su nam potrebna želimo li napraviti što kvalitetniji etnografski muzej.


Svi poklonjeni predmeti smješteni su u Kući Rački, najstarijoj delničkoj kući sagrađenoj još u 18. stoljeću. Uz moje u toj su kući još od ranije i predmeti koje je prikupila Marija Rački koja je vodila brigu o ovom objektu, odnosno Dušanka Crnković koja je sada domaćica ovog objekta. Zbog svega toga Kuća Rački je u ovom trenutku prava mala goranska etnografska zbirka, a ja iskreno vjerujem da će jednog dana svi ti predmeti naći svoje mjesto u budućem Etnografskom muzeju Gorskog kotara«, rekao je Grgurić.