Goranski HDZ-ovci

UZ DONOŠENJE ZAKONA: Ovo je veliki dan za Gorski Kotar. Nitko nije pomogao tako kao – Plenković

Marinko Krmpotić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Od 2017. do 2019. godine u ravnomjerni regionalni razvoj bit će uloženo 1,3 milijarde kuna, što je 600 posto više u odnosu na četverogodišnji posljednji mandat SDP-a koji je, na žalost, Gorski kotar zavio u crno – rekla je Majda Burić



RAVNA GORA – Nakon u Hrvatskom saboru održane rasprave o novom Zakonu o brdsko-planinskom području i Zakonu o potpomognutim područjima te prihvaćanja tih zakonskih akata, predstavnici HDZ-a s područja Gorskog kotara jučer su u Ravnoj Gori, uz nazočnost državne tajnice Majde Burić, održali prigodnu tiskovnu konferenciju kojom su još jednom željeli podsjetiti na po njihovom mišljenju vrlo značajan doprinos Vlade premijera Plenkovića razvoju Gorskog kotara te obilježiti, kako je to Burić istaknula, veliki dan za Gorski kotar.


– U tako kratkom vremenu nitko Gorskom kotaru te brdsko-planinskim i ruralnim područjima Hrvatske nije toliko pomogao poput Vlada Andreja Plenkovića. Od 2017. do 2019. godine u ravnomjerni regionalni razvoj bit će uloženo 1,3 milijarde kuna, što je 600 posto više u odnosu na četverogodišnji posljednji mandat SDP-a koji je, na žalost, Gorski kotar zavio u crno te ukidanjem »brdskog« zakona 2013. godine ostavio goranske općine i gradove s čak 30 posto manje sredstava u proračunu. Sve to počelo se mijenjati u doba vlade Andreja Plenkovića, a posebno će se promijeniti s ova dva spomenuta zakona, kao što su već stvari i poboljšane poreznom reformom koja je omogućila lokalnim samoupravama prihod od poreza na dohodak, čime brdsko-planinska područja imaju 35 milijuna kuna više, a potpomognuta područja čak 483 milijuna kuna više.


Uz to, treba reći da je Ministarstvo pomorstva, prometa i veza tijekom posljednje dvije godine financiralo čišćenje prometnica zimi u visini od 11 milijuna kuna, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava osiguralo je dodatnih 3 milijuna kuna za osiguravanje zapošljavanja ljudi na javnim radovima, pokrenut je vrlo kvalitetan program »Zaželi«, a Ministarstvo poljoprivrede donijelo je novi Zakon o šumama kojim je šumski doprinos s 5 posto podignut na 10 posto, čime su pojačani proračuni – rekla je Burić, a o novom »brdskom« zakonu nekoliko je riječi rekao načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka, istaknuvši da je na godišnjoj razini iduće godine kroz taj zakon osigurano 40 milijuna kuna.




– Cilj zakona je jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala, a to će biti realizirano kroz projekte i programe čije će težište biti na razvoju gospodarstva, pri čemu će se pažnja posvetiti europskim strukturnim i investicijskim fondovima koji mogu biti vrlo korisni. Težit će se svaranju goranskih brendova i promociji autohtonih proizvoda, a kroz Goransku iskaznicu svaki stanovnik ovoga kraja imat će određena prava i povlastice koje će uskoro biti utvrđene te vezane uz, primjerice, sufinanciranje prijevoza i deficitarnih zanimanja – najavio je Šćuka, dok je predsjednik GO HDZ-a Delnice Goran Bukovac prokomentirao Zakon o potpomognutim područjima koji u Gorskom kotaru zahvaća Brod Moravice, Vrbovsko, Mrkopalj i Skrad.


– Vlada RH s promjenama indeksa razvijenosti već je anulirala niz nepravilnosti uočljivih u dosadašnjoj nerealnoj indeksaciji, a ti novi uvjeti omogućit će spomenutim sredinama, kao i tristotinjak drugih u Hrvatskoj, da kroz natječaje privlače sredstva iz različitih domaćih i stranih izvora, s ciljem razvijanja gospodarstva i uravnoteženja razvoja cijele Lijepe Naše. Između ostalog, poticat će se zapošljavanje deficitarnih zanimanja, kao i ostvarivanje poreznih olakšica za one koji obavljaju samostalnu djelatnost – rekao je Bukovac, naglasivši da će se kroz iduće tri godine u tu svrhu iz državnih i EU izvora izdvojiti oko 300 milijuna kuna.