Zanimljiva manifestacija

U VRBOVSKOM SVE MIRIŠE Raznovrsna ponuda na Bundevijadi svake godine privlači sve više posjetitelja

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić



VRBOVSKO Ponosan sam što moj grad organizira jednu ovakvu priredbu, bio sam na svakoj od do sada održanih četrnaest i svaki put kad dođem nešto kupim, a volio bih kad bi na našem području bilo još ovakvih druženja, rekao nam je  Anton Medić, jedan od domaćih posjetitelja tradicionalne, već 14. po redu Bundevijade, sve značajnije vrbovšćanske turističke manifestacija koja u dva dana trajanja privlači iz godine u godinu sve veći broj izlagača i posjetitelja. Slično kao i Medić misle i gosti, a jedan od njih je i Đorđe Tumara koji kaže da i nije pravi gost jer na području Vrbovskog već četrdeset godina ima vikendicu.


– I ja sam kao i moj prijatelj Ante bio na do sada svakoj održanoj Bundevijadi i očigledno je da priredba iz godine u godinu raste, a ove mi se godine jako dopalo što se iz dana u dan u programu Radio Rijeke mogla čuti najava jer se tako saznanje o ovoj manifestaciji širi što je i potrebno jer je riječ o pažnje vrijednom događaju na kojem se puno može vidjeti, ali i kupiti, rekao je Tumara.


Bundevijada / Foto M. Krmpotić


Bundevijada / Foto M. Krmpotić





I slano, i slatko


A da je tome tako nije se teško bilo uvjeriti. Štoviše, problem je bio što odabrati iz zaista raznovrsne ponude čak 110 izlagača koji su uz najzastupljenije proizvode vezane uz zimnicu nudili i štošta drugog – med, kolače, sir, suhomenaste proizvode, suvenire, drvodjelske proizvode, nakit… Tradicionalno su gosti izlagači članovi Učeničke zadruge OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko koji su ove godine, rekla nam je njihova voditeljica Valentina Vukadinović, ponudili domaći češnjak i ocat, brojne rukotvorine iz različitih materijala te kolače koje su pripremale mame, bake, tetre i strine, a uz njihogv štand bio je postavljen i kutak u kojem se mogla vidjeti nekadašnja bakina kuhinja. Iz Bosiljeva je stigla Eda Grguraš koja je ponudila juhu od buče, slanu i slatku bučnicu, vrganje…


– Sve što prikupimo u prirodi mi i nudimo, a dolazim već nekoliko godina i zadovoljna sam, rekla je Eda.


Ništa bez mesa


Vrlo zanimljivo bilo je i na štandu OPG-a Sinković iz Bedekovčine. Vrijedni i veseli Zagorci donijeli su sa sobom i mali stoj za prešanje buče pa se bučino ulje moglo probati na licu mjesta, a o čemu je riječ pojasnila nam je Tihana Sinković.– Ovo je hladno prešano bučino ulje i ono se može odmah okusiti i kupiti, a može ga se i čuvati dva-tri tjedna kad poprimi lijepu crvenkasto-zelenu boju. Vrlo je zdravo i interes za njega je sve veći pa mi nakon deset godina rada imamo već lijepe rezultate, rekla nam je Tihana Sinković pohvalivši se nizom značajnih priznanja na specijaliziranim sajmovima u Mađarskoj, Austriji i Hrvatskoj.

Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista od nedjelje, 14.10.2018.