Jubilej nogometnog kluba

Slavljenički skup u Vratima: Čestitke 70-godišnjem vitalnom Omladincu

Marinko Krmpotić

Budućnost "Omladinca" - morčići i morčićke / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Budućnost "Omladinca" - morčići i morčićke / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Najznačajniji sportski kolektiv s područja Fužina trenutno ima 60-ak igrača svih uzrasta. Kroz prošlost imao je uspona i padova, ali i iznjedrio kvalitetne igrače kao što su Dario Knežević i Ivan Mance koji su prisutne obradovali prigodnim darom NK Rijeke



VRATA – U sedamdesetu godinu postojanja vratarski Nogometni klub »Omladinac«, najznačajniji sportski kolektiv s područja Općine Fužine, ulazi sa šezdesetak registriranih igrača seniorskog, juniorskog te nakon dugo vremena i uzrasta morčića, istaknuto je pri kraju Svečane sjednice kojom je obilježeno prvih sedam desetljeća postojanja i rada ovoga kluba.


O prošlosti kluba govorio je predsjednik i dugogodišnji igrač Milorad Lončar, napomenuvši da se na ovim prostorima nogomet organizirano počeo igrati još 1912. godine, kad je postojao klub NK »Mundus«, a 1947. godine osnovan je NK »Omladinac« koji najprije igra u tadašnoj Goranskoj ligi da bi 1958. došlo do zastoja, a 1964. do obnove rada zahvaljujući iskusnom Borisu Manceu i generaciji tadašnjih mladih igrača koji uskoro od kluba stvaraju ponajbolji goranski nogometni kolektiv koji 1970. osvaja prvo mjesto u tadašnjoj Primorsko-goranskoj ligi te potom nekoliko godina igra zapaženu ulogu u vrlo kvalitetnom natjecanju tzv. Riječko-pulske zone.


Krajem 80-ih loša ekonomska situacija uzrokuje prvu veliku krizu koja prijeti i prestankom rada, ali to ne dozvoljava tadašnje općinsko čelništvo koje velikim trudom i ulaganjima održava klub koji u posljednjih dvadesetak godina doživljava rezultatske uspone i padove, a trenutačno se natječe u 2. Županijskoj ligi.


Odlični uvjeti za rad




»Uvjeti za rad su nam odlični. Imamo dva igrališta i prvoligašku rasvjetu, a kvalitetne uvjete prepoznao je i hrvatski prvak i pobjednik Kupa, NK »Rijeka«, koja godinama ljeti ovdje dolazi na pripreme«, rekao je Lončar, zahvalivši Općini Fužine na dosadašnjoj pomoći te iskazavši nadu da će ta pomoć biti nastavljena kroz natkrivanja dijela tribina i uređenje društvenih prostorija kluba. Marinko Kauzlarić, bivši načelnik Općine Fužine koji je godinama iskazivao razumijevanje za rad najznačajnijeg sportskog kolektiva ovog područja, napomenuo je kako tisuće sati dobrovoljnog rada onih koji su desetljećima uz »Omladinac«, trebaju biti nagrađene daljnom brigom i ulaganjima, pri čemu prostorno-planska dokumentacija omogućava čak i gradnju sportske dvorane, trećeg nogometnog terena te manjeg hotela, čime bi se zaokružila ideja o sportsko-turističkom centru, a u nedostaku sredstava iz vlastitog proračuna trebalo bi se okrenuti sredstvima iz EU fondova.


Rukovodstvo "Omladinca" s najznačajnijim igračima vratarsko-fužinskog kraja, Ivanom Manceom i Dariom Kneževićem / Foto Marinko KRMPOTIĆ


Rukovodstvo "Omladinca" s najznačajnijim igračima vratarsko-fužinskog kraja, Ivanom Manceom i Dariom Kneževićem / Foto Marinko KRMPOTIĆ



S idejom i potrebom daljnje pomoći vitalnom 70-godišnjem omladincu, složio se i načelnik Fužina David Bregovac, naglasivši kako kroz rad treba stvarati uvjete da se iznova u okviru kluba pojave igrači poput Darija Kneževića, donedavnog kapetana NK »Rijeke«, hrvatskog reprezentativca i igrača »Juventusa«, odnosno Ivana Mancea, sjajnog vratara »Rijeke« i jednog od sportskih direktora aktualnog hrvatskog prvaka i pobjednika Kupa.


Plakete i zahvalnice


Upravo njih dvojica zaslužila su i najveće aplauze nazočnih, a prigodan dar (dres s potpisima svih igrača ekipe prvaka i pobjednika Kupa Hrvatske) HNK »Rijeka« vratarskom je slavljeniku predao Ivan Mance, čestitavši rođendan i podsjetivši kako je među osnivačima kluba prije 70 godina bio i – njegov djed! Završni dio sjednice bio je vezan uz podjelu plaketa i zahvalnica.



Kako se voli klub iz svog mjesta, pokazala je anegdotica koju je prepričao predsjednik Lončar prenijevši razgovor dvojice morčića koji je čuo pred neki dan. Pričajući o nogometu jedan od njih kaže kako će jednog dana igrati za »Rijeku«, a drugi ga »ispravlja« i kaže: »Može. Ali najprije moraš igrati za »Omladinac«, a onda za »Rijeku«!



Plakete su dobili Milutin Maravić, jedan od osnivača kluba, Ivan Jauk, Milan Tadej, Josip Mihaljević, Marinko Kauzlarić, Nogometni savez PGŽ, Općina Fužine, OŠ Ivanka Trohar, Hotel Bitoraj, HNK Rijeka i Zumbulka Bujan, a zahvalnice pokojni Stevo Milošević, Matija Glad i Ivan Miloš te Filip Lacković, Dragutin Bujan, Marijan Radošević, Ferdo Milković, Dragutin Puškarić, Damir Randelj, Dubravko Medić, Marijan Štimac, Hinko Paškvan, Marinko Boban, Julio Bujan, Sofija Ljubobratović, Bosiljka Milošević, Miro Randelj, Stanislav Kauzlarić, Bogomir Miloš, Marino Knežević, Vladimir Tadej, Tomislav Budiselić, Ferdić Budiselić, Karlo Babić, Anto Kuštro, Duško Zatezalo, Davor Čebuhar, Dragica Marković, Jelena Pavić Mamula, Pero Kozlica, Damir Rajčić, Ivan Mance i Dario Knežević te kao sponzori L-Tours, Kamenolom Benkovac, Drvenjača Fužine, Čebuhar Vrata, Šumarija Fužine, Furman Vrata, konoba Volta, Pizzeria Landravec, Komunalac Fužine, KL-ing Lič, DVD-i Vrata, Lič i Fužine, Dovođa d.o.o., TZO i Puhački orkestar Fužine. Svečanost je upotpunjena utakmicama između morčića, seniora i veterana »Omladinca« i »Grobničana«.