Snijega i gostiju dovoljno

Sanjkalište u Kupjaku opet epicentar zabave

Karolina Krikšić

Sanjkalište s umjetnim snijegom i pokretnom trakom privlači goste iz cijele Hrvatske / Foto M. Gracin

Sanjkalište s umjetnim snijegom i pokretnom trakom privlači goste iz cijele Hrvatske / Foto M. Gracin

Na snježne radosti slili su se mali i veliki iz svih krajeva Hrvatske. Vlasnica Gine Ognjena Iršević svjesna je da su snježni snježni top i ratrak preskupi za malo sanjkalište, ali bez njih zimskog turizma – nema



KUPJAK » Snježni top i ratrak osnova su zimskog turizma. Da je tome uistinu tako, dokaz je sanjkalište Gina u Kupjaku zahvaljujući kojemu je to mjesto i ove zime epicentar zabave. Naime, već pri samom prilasku sanjkalištu i ugostiteljskom objektu »Gina« uz koji je sanjkalište napravljeno, jasno je da su se u Kupjak na snježne radosti slili »mali« i »veliki« iz svih krajeva Hrvatske.


  Tako je već posljednje četiri godine, koliko sanjkalište radi, a vlasnica Ognjena Iršević napominje da, unatoč mogućnosti umjetnog zasnježivanja, nije uvijek moguće organizirati sanjkanje.   – Zime su vrlo čudne i ponajviše o njima ovisi kakva će biti zimska turistička sezona. Primjerice, prošla je zima bila izrazito ćudljiva i nepovoljna za turizam o čemu možda najbolje govori podatak da smo od zimskog prometa ostvarili tek 20 posto, ističe Ognjena Iršević svjesna da je trošak koji podrazumijevaju snježni top i ratrak preveliki za malo sanjkalište, no bez njih zimskog turizma – nema.


Sanjkalište Gina jedino je sanjkalište u Gorskom kotaru opremljeno pokretnom trakom te snježnim topom i ratrakom. Pokretna traka dužine 90 metara vozi sanjkaše na vrh 140 metara dugačke staze čime nudi puno zabave i malo umora.   Tijekom ljetnih mjeseci, ili pak zimi kad snijega uopće nema, na sanjkalištu je u ponudi 120 metara dugačka Snow Tubby staza kojom se niz serpentine spušta po plastičnoj stazi na gumenoj zračnici.


  Zato se u Kupjaku koristi svaka prilika za umjetno zasnježivanje, a to je temperatura od -5 stupnjeva Celzija. Naime, snijeg napravljen pri toj temperaturi može o(p)stati i do +15 stupnjeva Celzija u zraku, a čak mu ni kiša ništa ne može. Ratrakom se pak staza »pegla« kako bi bila spremna za sanjkaše koji startaju u 10 sati i uživaju sve do 16 sati, nakon čega slijedi predah, pa noćno sanjkanje od 18 do 21 sati.





Rast temperatura praćen jugom ipak je utjecao na organizaciju prve utrke Sanjkaškog kupa Gorskog kotara, ali nije – na svu sreću – doveo i do otkazivanja. Naime, zbog nedostatka snijega organizatori – a to su Goranski sportski centar i Turističke zajednice Gorskog kotara – odlučili su umjesto u 11 sati u subotu na stazi od sanjkališta Gina prema željezničkoj stanici Kupjak, utrku održati u predvečernjim satima na sanjkalištu Gina. Ljubitelji sanjkanja na prvu od dvije predviđene vožnje krenut će u 17 sati, a pokrovitelj ove utrke je Hrvatski savez sportske rekreacije »Sport za sve«, koji ovo natjecanje kod svojih članova propagira pod nazivom 1. Hrvatski festival sportske rekreacije u sanjkanju. (M.K.)



  – Odlično nam je. Sanjkamo se i zabavljamo. Meni je trebalo malo vremena da se odlučim spustiti na sanjkama, no sad više nema straha! Došli smo u Gorski kotar na tri dana. Dva dana smo u Kupjaku, a planiramo još »skočiti« i do Platka, kaže nam »glasnogovornica« obitelji Kljajić iz Kloštar Ivanića, Anita, dok suprug Darko i kćerke Korina, Laura i Kiara već planiraju sljedeći spust i zadužuju je za snimanje.


  Za razliku od obitelji Kljajić koji su zabavu po prvi put potražili u Kupjaku, karlovačka obitelj Aleksić došla je »na sigurno«.   – Bili smo ovdje prije 2-3 godine i odlično se zabavili. Sad smo opet došli. Nije nam daleko od kuće, a zabava je odlična, kažu nam Dražen i Sandra te najavljuju da će s Evom i Rokom opet doći i to još ove zime.


Upravo zbog neizvjesnih zima o kojima uvelike ovisi uspješnost zimske turističke sezone, Ognjena Iršević nastoji Kupjak i Gorski kotar uopće, zanimljivima učiniti tijekom cijele godine. Upravo stoga, sanjkalište Gina je tijekom zimskih školskih praznika radilo tijekom dana, ali i noću, a sada slijedi period kada će na sanjkalište organizirano dolaziti vrtići. Prvi će na snijegu uživati splitski vrtićarci, a upravo Dalmatinci, ističe vlasnica, najbrojniji su posjetitelji sanjkališta. Sanjkalište će u ovom periodu uraditi vikendom kada se na njemu okupi 300-tinjak djece i odraslih željnih zabave.   Tijekom ljeta, pak, najbrojnji su strani turisti, zaljubljenici u prirodu, koji kod njih odsjedaju, a obilaze cijeli Gorski kotar. Oni, baš kao i izmoreni sanjkaši, najviše cijene ponudu domaćih jela u ugostiteljskom objektu »Gina«.


  I dok je roditeljima s mlađom djecom, sanjkalište baš ono što žele, oni s nešto starijom, žale što su »osuđeni« na ovu vrstu zabave. Naime, žalosni što u Gorskom kotaru ne mogu skijati, barem malo uživanja na snijegu potražili su u Kupjaku, te još jednom jednom istaknuli da su snježni topovi i ratrak ono što je potrebno Čelimbaši i Petehovcu.