Investicije

Novi čelnici Općine Fužine zadovoljni učinjenim u prvih stotinjak dana

Marinko Krmpotić

Kraju je privedeno uvođenje vodovodnih priključaka do kućanstava na području Benkovca Fužinskog, orijentirali smo se i na asfaltiranje prometnica, nastavljamo pripreme za izgradnju vrtića, naglašavaju načelnik Fužina David Bregovac i njegov zamjenik Dražen Starčević

FUŽINE Nakon više od sto dana boravka na čelu Fužina svojim su dosadašnjim radom zadovoljni načelnik David Bregovac i zamjenik načelnika Dražen Starčević. Od trenutka preuzimanja vlasti, ističe Bregovac, napravljeno je nekoliko poslova.– Najprije smo riješili višegodišnji problem podzemnih sagorijevanja i požara koji su na deponijima odlagališta otpada u Ličkom polju smradom smetali posebno mještanima Liča. Problem koji je trajao nekoliko godina riješili smo u mjesec dana angažiranjem vatrogasaca i zatrpavanjem tog prostora zemljom. Nadalje, kraju su privedeni i radovi na uvođenju vodovodnih priključaka do domicilnih kućanstava na području Benkovca Fužinskog, a dio poslova vezali smo i uz asfaltiranje prometnica pa je tako asfaltiran odvojak na ulazu u Slavicu, asfaltiran je i prostor kraj škole, a asfaltiranje će biti nastavljeno na još nekim lokacijama čim to vremenske prilike dozvole.


U tijeku su i pripreme za realizaciju projekta izgradnje i obnove vodoopskrbe i kanalizacije. Riječ je o projektu kojeg financira švicarska vlada, a za realizaciju na području Općine Fužine previđeno je 60 milijuna kuna.– Projekt vodi »Komunalac« Delnice d.o.o., a mi smo kao Općina Fužine trenutačno u pregovorima s Riječkom nadbiskupijom na čijem se terenu, nedaleko od Drvenjače, nalazi lokacija budućeg proščišćivača, rekao je Bregovac.


Modularni vrtić


Nastavljamo i s aktivnostima oko projekta izgradnje vrtića. Nismo zadovoljni predloženim projektom prethodnog saziva vlasti, smatramo da je moguće puno bolje rješenje, kako financijski tako i lokacijski pa provodimo niz aktivnosti vezanih uz to. Ideja je da vrtić bude smješten na lokaciji nekadašnjeg Sindikalnog odmarališta čija je zgrada u državnom vlasništvu i čijom bi se obnovom mogao ne samo urediti taj sada pomalo neugledni prostor koji zbog ruševnosti nagrđuje izgled Fužina, već i napraviti kvalitetan vrtić. Stupili smo u vezu s predstavnicima Općine Križ koja gradi tzv. modularni vrtić i oni su to prezentirali našim vijećnicima, govori Bregovac, a Starčević dodaje da će projekt izgradnje vrtića biti realiziran tako da će nekoliko varijanti biti predloženo vijećnicima te roditeljima budućih polaznika.



Stupili smo u vezu s Delnicama, Lokvama, Ravnom Gorom i Mrkopljom kako bismo razmotrili mogućnost smanjivanja troškova vezanih uz uposleno osoblje. Primjerice, Rijeka ima trideset vrtića i jednu jedinu ravnateljicu, a u Gorskom kotaru gotovo svaki vrtić ima svoju ravnateljicu, računovodstvo… To se svakako može racionalizirati, odnosno moguće je smanjiti troškove što je dobro i za roditelje i za lokalnu samoupravu.





– Cilj je da zajedno donesemo najbolju odluku, kako za lokalnu samoupravu, tako i za roditelje. U skladu s tim organizirat ćemo za odgojiteljice iz vrtića, vijećnike i roditelje budućih prvašića posjet jednom takvom modularnom vrtiću kako bi svi vidjeli kako to izgleda. Bitno je naglasiti da niti jedan od projekata prethodnih vlasti nismo odbacili, ali smatramo da nema smisla ići u preskupe projekte koji dugo nisu realizirani, a nisu realizirani, očigledno, baš stoga što su prezahtjevni, odnosno u ovom trenutku nerealni. Mi ih ne želimo zaustaviti, ali ih želimo svesti u realne okvire i vidjeti mogu li se onda realiziriati i Adrenalinski centar na Vratima i skijalište na Jelenče. Do sada su ti projekti samo popis želja, i to skupih želja, ističe Starčević.


Zaobilaznica


Načelnik Bregovac dodaje da se nastavlja i radi na projektu zaobilaznice, ali tu je podosta poteškoća jer je puno dokumentacije zastarjelo i sve treba ponovo raditi, a uz to i dalje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi koj koče realizaciju.– Uz te projekte koje nastojimo svesti u realne okvire razmišljamo i o novima pa tako, primjerice, s HEP-om razgovaramo o mogućnosti da oko jezera Lepenica napravimo šetnice te uredimo plaže na tom jezeru koje je toplije od Bajera, a ideja nam je čak i tamo na neko vrijeme premjestiti turistički brodić. Također, uskoro ćemo krenuti u uređenje šetnica i biciklističkih staza prema Ličkom polju te Marasovom jezeru i jezeru Potkoš, najavio je Bregovac.