Niske temperature osigurale snježni pokrivač za zimske radosti

Na sanjkalištu “Gina” snijega od jučer ima

Marinko Krmpotić

Prvi goranski »potpomognuti« snježni omotač ima između 10 i 30 centimetara, a vlasnik sanjkališta u Kupjaku Giorgio Cerin ističe da će njegova visina sudeći po prognozama idućih dana rasti 



DELNICE/KUPJAK Nema još snijega u Hrvatskoj? Netočno. Ima ga u Kupjaku na sanjkalištu »Gina« gdje je jučer pomalo i neplanirano otvorena nova sanjkaška sezona.


Naravno, nije riječ o snježnom pokrivaču »s nebesa«, već onom koji je proteklih dana snježni top ovog mnogima sve dražeg sanjkališta napravio zahvaljujući niskim noćnim temperaturama tijekom protekla tri dana pa su jučer sretnici koji su navratili do Kupjaka mogli oprobati prvi snijeg debeo od 10 do 30 centimetara, a ta će visina, ističe vlasnik sanjkališta Giorgio Cerin, sljedećih dana rasti. 


 Delnička bajka


»Niske temperature dobro nas služe i svaku noć napravimo desetak centimetara novog snijega pa je već sada sigurno da ćemo, s obzirom na prognoze koje do kraja ove godine predviđaju hladno vrijeme, u pravom sanjkaško-zimskom ugođaju dočekati božićne i novogodišnje praznike«, najavljuje Cerin.




Da je staza već sada dobra potvrdili su nam stari i mladi iz jedne istarske (Brtonigla) i zagrebačko-engleske obitelji koji su otvorili novu goransku sezonu sanjkanja, a ne treba sumnjati da će sanjkalište uskoro biti prepuno ljubitelja ovih snježnih užitaka. 


  Dojmu Gorskog kotara kao ugodnog zimskog izletišta jučer su uz Kupjak iznova dali i Delničani čije je treće izdanje Delničke adventske bajke ovog puta osiguralo najprije druženje i fotkanje s Djedom Mrazom.


Istina, ovog puta djedica s bradom nije stigao iz dalekog finskog Rovaniemija, već iz obližnjeg i puno ljepšeg Crnog Luga u kojem djeluje udruga »Runolist« koja uz Grad Delnice zaslužuje sve pohvale za osmišljavanje subotnjih druženja koje privlače sve veću pažnju pa je tako i ovog puta nakon fotografiranja s Djedom Mrazom i posjeta prigodnom adventskom sajmu uslijedio novi susret u »Čarobnoj šumi«, odnosno delničkom Parku kralja Tomislava koji u doba adventa mijenja ime u »Čarobna šuma«. 


 Treća svijeća adventa


Ovog puta u toj je šumi vilenjakica Klara djecu djecu upoznala s nesretnim princom koji nikako nije uspijevao naći svoju usnulu princezu Trnoružicu. No, uz pomoć djece kojima su dobre vile darovale čarobne štapiće, potraga je ipak završila uspješno i princ je poljupcem probudio usnulu princezu te s njom krenuo u dug i sretan bajkovit život bez referenduma i fiskalizacije. 


  Za pravi završetak još jednog lijepog zimskog dana potom su se pobrinule članice vokalne skupine »Aurora« koncertom božićnih pjesama na Trgu 138. brigade HV-a gdje je potom održan i glazbeni »okršaj« heligonki i gitara, a zabavno i melodiozno na tom će prostoru biti i danas, najprije u 12 sati kad bude upaljena treća svijeća adventa, a potom i u 18 sati kad će početi zajednički koncert »Fratellanze« i udruge »Diamante klasik«.