Treniranje strogoće

Mufić: ‘U Županiji namjerno provociraju Vrbovsko i mene, znat ćemo se zaštititi’

Marinko Krmpotić

Dražen Mufić

Dražen Mufić

Mislim da je ovo samo još jedno besmisleno i potpuno neuspješno »treniranje strogoće« nada mnom i svim što se radi na području Grada Vrbovskog, a radi se mnogo, govori Dražen Mufić



VRBOVSKO – Ukoliko se zaista dogodi da 400.000 kuna koje je Grad Vrbovsko osigurao amandmanom na županijski proračun završi u Fondu za Gorski kotar i bude ravnomjerno raspoređeno na sve goranske lokalne samouprave, zatražit ćemo zakonsku zaštitu od Ureda državne uprave, nadležnih inspekcijskih službi, Ministarstva uprave i državne revizije, jasan je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić koji naglašava da još nikakvu službenu obavijest o, po njegovom mišljenju, nezakonitom premještanju sredstava spomenutog amadmana u Fond za Gorski kotar nije dobio.


Kriva odluka


– Iskreno se nadam da do toga neće ni doći jer će se Grad Vrbovsko itekako znati zaštititi. Riječ je o toliko krivoj odluci da iza nje može stajati ili potpuno neznanje i nepoznavanje zakonskih odredbi – u što sumnjam – ili o namjernom provociranju mene i Grada Vrbovskog. Jer, ako su naš amandman »preselili« u Fond i žele ga podijeliti, kako to da isto nisu napravili i s amandmanom vezanim uz uvođenje klime u delničku sportsku dvoranu?


I to je novac za Gorski kotar! Oba su amandmana donesena na istoj sjednici i podnio ih je predstavnik naše nezavisne liste, delnički gradonačelnik Ivica Knežević. Oba su amandmana prihvaćena jer bez njih županijski proračun ne bi prošao! Oba amandmana veze nemaju s Fondom za Gorski kotar koji se formira zasebno, govori Mufić dodajući da, recimo, Fonda čak i nema, amandmana bi bilo i njih se ne smije dirati.




– Zbog svega toga mislim da je ovo samo još jedno besmisleno i potpuno neuspješno »treniranje strogoće« nada mnom i svime što se radi na području Grada Vrbovskog, a radi se mnogo. To, izgleda, smeta PGŽ-u koji puno više voli ove koji ne rade kako bi se predstavljao kao njihov veliki zaštitnik. Pa tako za Grad Vrbovsko nema novaca za sufinanciranje pretovarne stanice u Vrbovskom, ali ima za 8 ostalih koji će graditi zajedničku u Sović lazu.



Za to će 8 općina i gradova podijeliti 2 milijuna kuna, a Vrbovskom ni kune jer, smatraju u Županiji, oni imaju gotovu pretovarnu pa im ne treba. Zaista nemam ništa protiv što će ostale općine i gradovi dobiti novce za Sović laz, ali imam pravo pitati zašto Županija ne snosi i dio troškova koje je imao Grad Vrbovsko pri izgradnji svoje pretovarne stanice, kaže Mufić, skrećući pažnju na manjkavosti kriterija vezanih uz raspodjelu sredstava iz Fonda za Gorski kotar.


Državni kriteriji


– Županija je predložila pet kriterija te zatražila da mi odaberemo po kojem će se vršiti raspodjela, jer oni ne žele arbitrirati. Itekako su oni dobro znali krajni rezultat, a to je linearna raspodjela jer je logično da će od devet lokalnih samouprava, za nju glasati šest najmanjih koje tako dobivaju najviše novaca. A to što većim sredinama treba više, što se u njima više radi, to kao nije važno.


Da su htjeli ispravne kriterije, sve što je trebalo učiniti je pogledati kriterije koje ima država, a to su broj stanovnika i stupanj razvijenosti. Baš na tim kriterijima u Hrvatskoj su sve općine i gradovi razvrstani u osam razvojnih kategorija. U Gorskom kotaru to su kategorije četiri, pet i šest, a u četvrtoj, dakle najnerazvijenoj je – Vrbovsko! Ali Vrbovskom se novac ne smije dodijeliti jer je Mufić preglasan i ne uklapa se u sliku u kojoj ćemo samo hvaliti Županiju kad nam dodijeli mrvičice sa stola, zaključuje Mufić.