Nove ideje

Milutin Burić: Skulpture treba pretvoriti u goranski turistički brend

Marinko Krmpotić

Dovršetak izrade »Prirode na kocki« Dražena Vitolovića uz šetnicu Bajer u Fužinama / foto M. KRMPOTIĆ

Dovršetak izrade »Prirode na kocki« Dražena Vitolovića uz šetnicu Bajer u Fužinama / foto M. KRMPOTIĆ

Bilo bi dobro da se skulpture koje predstavljamo javnosti kroz ovu manifestaciju nastave posjetiteljima nuditi i u drugim prilikama, da se primjerice, tijekom ljetnih vikenda i zimi kad padne snijeg osvijetle i ponude kao potencijalni turistički sadržaj, kaže predsjednik GKR-a



Milutin Burić, predsjednik Goranske kiparske radionice vrlo je zadovoljan rezultatima 37. Saziva, posebno odjekom uspješno održane »Noći skulptura« i naglašava da su aktivnosti ovogodišnjeg saziva u svojoj zavšnoj fazi.


– Do kraja godine još će tijekom jeseni biti obojena skulptura »Bijeli konj« Svjetlana Junakovića postavljena u Golubinjaku, postavit ćemo uskoro i skulpturu »Čuvar prirode« Božice Dee Matasić u NP »Risnjak« u Crnom Lugu, a bit će dovršene i ranijih saziva započete skulpture »Kompas« Alema Korkuta koja će biti postavljena u Golubinjaku, »Glava« Mate Čvrljka na šetnici uz Lokvarsko jezero, a već su dovršene i postavljene »Put« Nenada Bilića koja se nalazi u Sveučilišnom kampusu u Rijeci te »Priroda na kocki« Dražena Vitolovića koja je postavljena uz šetnicu Bajer u Fužinama, kaže Burić osobito ističući drugu po redu održanu »Noć skulptura« koja je vrlo uspješno realizirana u Park šumi Golubinjak.



U 37 dosadašnjih saziva Goranske kiparske radionice izrađeno je točno sto skulptura koje se nalaze u svakoj goranskoj lokalnoj samoupravi, a 75 ih je u dobrom stanju. Izrađivalo ih je 79 sudionika, odnosno 66 autora, a sve što je rađeno i napravljeno bit će objavljeno u monografiji kojka je u završnom dijelu izrade, govori Burić.




– Kompletna foto dokumentacija za koju su zaslužni Damir Fabijanić i Goran Vranić je gotova, kao i tekstovi kojih su autori Branka Arh i Berislav Valušek, a napravljeno je i dizajnersko rješenje. Sad nam osataje prijavljivati se na natječaje, od Ministarastva kulture i naše Primorsko-goranske županije pa do goranskih lokalnih samouprava. Vjerujem da ćemo do kraja godine u potpunosti napraviti sve potrebmno za tisak kako bismo naredne godine do otvaranja imali monografiju, rekao je Burić po čijim procjenama za tiskanje ove pažnje vrijede monografije treba oko 50.000 kuna.



Odlični dojmovi


– Prošle godine predstavili smo nekoliko skulptura u Mrzloj Vodici, ovog je puta red bio na 11 skulptura smještenih u Golubinjaku. Oba puta cilj je bio približiti te skulpture što širem krugu ljudi i to na način da ih osvijetlimo i noću istaknemo njihovu ljepotu, ali i da tijekom same priredbe uz stručno vodstvo i nazočnost umjetnika svakom posjetitelju ponudimo i niz podataka ne samo o značenju predstavljenih skulptura, već i o nastanku svake od njih budući da izradu svake skulpture uvijek prati i niz anegdota. Ovog je puta naš gost bio Zvonimir Kamenar, autor prve skulpture u povijesti Goranske kiparske radionice, a dojmovi posjetitelja bili su vrlo pozitivni, jer je niz njih istaknuo da ovakav pristup pomaže shvaćanju i boljem razumijevanju tih skulptura, ali i ovakvog načina umjetničkog izražavanja općenito pri čemu je, kako je u Novom listu istaknuto, noć sakrila ljepotu Golubinjaka, a rasvjeta istaknula ljepotu skulptura. Naravno, mi ćemo na ovaj način skulpture predastavljati i dalje, a do sada održane dvije manifestacije nama kao predstavnicima GKR-a pokazale su da skulpture treba grupirati na nekoliko mjesta kako bi ih bilo moguće nuditi i kao svojevrsni turistički sadržaj.


Osigurati termine


Uz Golubinjak i Mrzlu Vodicu veći broj skulptura još imamo na jezeru Bajer u Fužinama, prostoru ispred upravne zgrade Nacionalnog parka »Risnjak« te u Delnicama i to su svakako lokacije koje bi u budućnosti trebalo uključiti u organiziranje ove priredbe.


– No, još bitnijim smatram da se skulpture koje na ovaj način predstavljamo javnosti kroz ovu manifestaciju nastave posjetiteljima nuditi i u drugim prilikama, odnosno da se lokalne samouprave i turističke zajednice u još ponekim prigodama tijekom godine – primjerice, tijekom ljetnih vikenda, zimi kad padne snijeg… – osvijetle i ponude kao potencijalni turistički sadržaj koji će u ljepoti prirode nuditi ljepotu umjetnosti. Svakako bi dobro bilo osigurati povremene termine kad će one iznova biti osvijeljene i kad bi mogle privući turiste, a isto tako bilo bi dobro da, naravno u dogovoru s lokalnim samoupravama i tamnošnjim turističkim zajednicama, povećamo broj skulptura na lokalitetima kao što su Kamačnik i Zeleni vir koje ljepotom svoje prirode predstavljaju fantastično okružje za nove skulpture koje bi onda, kad bi se predstavljale na ovaj način, mogle činiti vrlo zanimljiv turistički sadržaj, rekao je Burić.