Surasdnja vrtića

Mali Opatijci donijeli darove vrbovšćanskim vršnjacima

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Riječ je o EU projektu za koji je osigurano 3,2 milijuna kuna i koji opatijski vrtić realizira kroz niz programa, a za provedbu programa STEM juniors kao partnera su odabrali dječji vrtić u Vrbovskom



Veselo, zabavno i radno svaki je dan u Dječjem vrtiću Bambi u Vrbovskom, ali je jučer bilo još veselije, zabavnije i radnije no inače! Razlog je taj što su vrbovšćanskim curama i dečkima stigli u posjet mići Opatijci i Opatijke. Njih čak trideset dvoje, uz pratnju sedam odraslih osoba, jučer je iz Opatije u Vrbovsko stiglo s brdom darova, puno veselja i želje za suradnjom između polaznika ovih vrtića, a sve u sklopu projekta »Dječji vrtić Opatija – suvremeni vrtić za suvremenu obitelj«. Riječ je o EU projektu za koji je iz EU fondova osigurano 3,2 milijuna kuna i koji opatijski vrtić realizira kroz niz različlitih programa, a za provedbu onog nazvanog STEM juniors kao partnera su odabrali Dječji vrtić Bambi u Vrbovskom.


Pedesetak djece


Programom »STEM juniors« bit će obuhvaćeno pedesetak djece starijeg uzrasta u dobi od 5 do 7 godina iz oba vrtića, a realizirat će se kroz niz radionica kroz koje će se raditi na robotici, programiranju i kodiranju, dizajnu, inovacijama i znanstvenim pokusima. Voditeljica programa je Božena Vrgoč, pedagoginja, uz niz suradnika s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, lingvistice, kemičara te ekonomista.


Prvi korak u tom zajedničkom radu malih Gorana i Opatijaca bila je jučerašnja primopredaja prijenosnih računala za potrebe odvijanja odgojno-obrazovnog programa ranog učenja informatike i upoznavanja djece sa STEM područjima. Ukupno je za svotu od 30.000 kuna nabavljeno šest računala, od kojih su dva dodijeljena opatijskom, a četiri vrtiću u Vrbovskom. Uz ta računala, polaznicima vrtića Bambi njihovi su vršnjaci iz Opatije darovali jučer i niz drugih zanimljivih darova, a ravnateljica Bambija Dijana Tkalčević od srca je zahvalila ne samo na darovima, već i na mogućnosti suradnje s jednim vrtićem s mora.


Upoznavanje PGŽ-a




– Mi smo se već upoznali i nedavno smo posjetili naše prijatelje iz Opatije i uživali na moru, a tih će susreta biti još i sigurna sam da će to djeci biti jako drago te da će svi puno lijepoga naučiti i upoznati nove dijelove naše lijepe županije. Naravno, voljeli bismo da nam Opatijci dođu kad padne snijeg pa da zajedno uživamo u snijegu, a uskoro ćemo krenuti i s prvim radionicama koje će zbog darivanih nam računala biti kvalitetne – rekla je ravnateljica Tkalčević, a Sabrina Jelić, direktorica Dječjeg vrtića Opatija, zahvalila je na gostoprimstvu i najavila daljnju suradnju i susrete.


– Program će biti realiziran u dva ciklusa i krenut će u siječnju 2020. godine kroz radionice u Opatiji i Vrbovskom, a uz darovana računala i osiguran kvalitetan rad uslijedit će i darovi u obliku malih robotića kad za to dođe vrijeme. Vrtić u Vrbovskom smo odabrali za partnera jer smo željeli našim polaznicima omogućiti upoznavanje jedne nove sredine pa smo već isplanirali međusobne posjete u različitim godišnjim dobima kako bi se, primjerice, naši vrtićari upoznali sa zimom u gorju, ali i Gorani sa zimom na moru – najavila je ravnateljica Jelić, istaknuvši da je partner u projektu i Grad Opatija, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.