Bregovac ogorčen

HEP džonom na Fužine: Prvo tužba za Bajer, pa odbijenica za šetnicu

Danijela Pleše

Načelnik David Bregovac predstavio novinarima projekt koji je sada zbog HEP-a pod upitnikom / Snimila Danijela PLEŠE

Načelnik David Bregovac predstavio novinarima projekt koji je sada zbog HEP-a pod upitnikom / Snimila Danijela PLEŠE

Prije nekoliko dana Općina Fužine zaprimila je tužbu za brisanje vlasništva nad šetnicom oko jezera Bajer, a sada je HEP odbio dati suglasnost i za šetnicu koju je općina željela graditi uz Lepenicu



FUŽINE Načelnik Općine Fužine David Bregovac na jučerašnjoj je tiskovnoj konferenciji detaljno izvijestio o projektima koji su započeti ili prijavljeni na određene natječaje u 2019. godini, ali i izrazio ogorčenost zbog HEP-ovog odnosa prema Općini Fužine.


– Kao načelnik uvijek razmišljam kako postići boljitak naše općine, zajedno s vijećnicima i svim njenim djelatnicima, jer svi smatramo da potencijala za razvoj ima, no također moram reći da nas očekuje puno problema za iduću godinu te uistinu ne znam kako ćemo funkcionirati. Jedan od razloga je i najava porezne reforme. Prema indeksu razvijenosti mi smo razvijena Općina – što nismo – što nas koči u određenim projektima i natječajima – pojasnio je načelnik Bregovac.


Upis – zbog turizma


U nastavku tiskovne konferencije Bregovac je iskazao veliku ogorčenost maćehinskim odnosom određenih državnih firmi i institucija prema goranskim općinama, a zadnji slučaj od prije nekoliko desetaka dana pokazuje sve gori odnos HEP-a prema Općini Fužine.




– Prije nekoliko dana zaprimili smo tužbu prema Općini Fužine za brisanje vlasništva nad cestovnim zemljištem, konkretno šetnicom oko jezera Bajer. Mi smo se legalno kao Općina upisali kao vlasnici, ne da bi se razmetali s time u stilu »mi smo vlasnici«, nego da bismo mogli lakše razvijati turizam naše Općine. Tako smo raspisali natječaj na koji su se prijavili zainteresirani te sada imamo dva ugostiteljska objekta uz samu šetnicu, a prema reakcijama gostiju vidi se da su oduševljeni time što nakon ili za vrijeme šetnje mogu uživati na piću uz samo jezero. Službeno sam kontaktirao u nekoliko navrata predsjednika Uprave HEP-a d.d. gospodina Barbarića da pokušamo riješiti novonastale probleme, ali odgovora nema. Nikakvoga.



Bregovac je istaknuo da je Općina u različite projekte uložila više od 2 milijuna kuna, ali da su se obratili i za sufinanciranja putem raznih natječaja što su ih raspisali ministarstva i PGŽ. Ističe da je najveći problem što odgovora, čak ni u vidu odbijenice – nema, što dodatno otežava njihovo funkcioniranje jer smatra da zaslužuju odgovor i obrazloženje što ispraviti kako bi barem znali kako postupiti kod budućih natječaja. Od projekata naveo je saniranje krovišta u poslovnoj zoni Lič, bežični internet WIFI4EU koji će besplatno moći koristiti svi posjetitelji općine, zatim uređenje parkirališta Čoka, prenamjenu sportskih terena te mnoge druge.



Dopis državi


Zadnji problem koji je pogoršao sve je odbijenica za šetnicu uz Lepeničko jezero što je trebao biti novi turistički adut na području naše općine. Naime, u suradnji s LAGUR-om Tunera mi smo u mogućnosti kandidirati se za milijun kuna kojima bi se oko jezera Lepenica gradila šetnica širine dva metra s prigodnim sadržajima kao što su npr. tereni za badminton i nogomet, roštilji, drveni mostići, biciklistička staza. Naravno, bez betoniranja, samo bismo uložili u postojeći adut. Nažalost, HEP je odbio dati suglasnost i sada ne vidimo izlaz osim u slanju dopisa prema državi da se to područje proglasi prostorom od javnog interesa za Republiku Hrvatsku, čime bi zasigurno drugačije mogli razgovarati s odgovornima u HEP-u – rekao je David Bregovac iskazavši nezadovoljstvo trenutačnom situacijom s HEP-om.


Nakon tiskovne konferencije, prisutni su odvedeni na lokaciju Parka sv. Jurja u Liču gdje je prikazano kako se i malim sadržajima i ulaganjima drži do svakog kutka Općine Fužine, unatoč nerijetkom izostanku pomoći sa strane.