Uskoro odluka

Goranska koordinacija: Treba nam jedinstvena profesionalna vatrogasna postrojba

Karolina Krikšić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

S obzirom na specifičnosti Gorskog kotara, geografsku i onu koja se tiče depopulacije, zajednički JVP bio bi najbolje rješenje, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Rijeke Hinko Mance dodajući da bi to značilo povećanje broja profesionalnih vatrogasaca s dosadašnjih 13 na 21



RAVNA GORA Konačna odluka o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe Gorski kotar bit će donesena nakon glasovanja na gradskim i općinskim vijećima do kraja ove godine, zaključeno je jučer u Ravnoj Gori gdje je održana 2. sjednica koordinacije gradonačelnika i općinskih načelnika jedinica lokalnih samouprava Gorskog kotara.


Naime, ideja o jedinstvenoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi u svakom će gradu, odnosno općini glasovima odobriti ili pak odbaciti Gradsko ili Općinsko vijeće, no sudeći po raspravi na koordinaciji, čini se da ona ne bi trebala biti upitna.


Nova vrijednost


Kako su objasnili zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke Hinko Mance i predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ-a Slavko Gauš, osnivanje jedinstvene profesionalne vatrogasne postrojbe pri čemu bi središte bilo postojeći JVP Grada Delnica s ispostavama u Čabru i Vrbovskom, značilo bi dodatnu snagu i donijelo novu vrijednost na području Gorskog kotara.




– S obzirom na specifičnosti Gorskog kotara, kako geografsku, tako i onu koja se tiče depopulacije, zajednički JVP bio bi najbolje rješenje, sugerirao je Mance dodajući da bi ono značilo povećanje broja profesionalnih vatrogasaca s dosadašnjih 13 na 21.


– Naravno, dobrovoljna vatrogasna društva i dalje bi ostala ključan faktor u svim općinama i gradovima, no jasno je da dobrovoljni vatrogasci nisu u mogućnosti intervenirati tijekom radnog vremena. Osim toga, depopulacija i starenje stanovništva utječu i na funkcioniranje DVD-a zbog čega se razmišlja o smanjivanju minimalnog broja operativnih članova koji trenutno zahtjeva 20 takvih pojedinaca, objasnio je Mance dodajući da bi 13 profesionalnih vatrogasaca bilo stacionirano u Delnicama, šest u Vrbovskom te dva u Čabru.


Goransko jedinstvo


Sličan model vatrogasne zaštite od požara postoji već na otoku Krku te na liburnijskom području, kad je PGŽ u pitanju, te u nekim drugim hrvatskim županijama, primjerice krapinsko-zagorskoj te požeško-slavonskoj.


Mišel Šćuka, načelnik Općine Ravna Gora, upozorio je na činjenicu da je središte ove općine, u kojoj se nalazi drvna industrija, podjednako udaljeno od Delnica i Vrbovskog, oko 25 minuta vožnje, što je pak više od generalne preporuke da je gašenje požara važno započeti do 15 minuta od dojave.


Hinko Mance i Slavko Gauš objasnili su da osnivanje JVP Gorski kotar ne bi značilo promjene u organizacijskom modelu zaštite od požara, ali bi povećanje broja profesionalnih vatrogasaca svakako značilo pozitivan pomak za Gorski kotar.Gradonačelnik Vrbovskog, Dražen Mufić, pozvao je na goransko jedinstvo i ovoj inicijativi te podsjetio da je i do sada JVP Grada Delnice, iako osnovana s ciljem zaštite od požara samo područja grada Delnica, redovito sudjelovala u svim intervencijama na području cijelog Gorskog kotara.


Na Koordinaciji se raspravljalo i o osnivanju javne ustanove Dječji vrtić »Gorski kotar«. Riječ je o inicijativi načelnika Fužina Davida Bregovca, budući da njegova općina, baš kao i Općina Ravna Gora, zbog povećanog broja djece predškolske dobi više nemaju mogućnost organizacije predškolskog odgoja u sklopu osnovne škole.Budući da u drugim općinama nisu suočeni s potrebom izgradnje objekta i osnivanja nove ustanove, zaključeno je da se u Fužinama i Ravnoj Gori osnuju podružnice Dječjeg vrtića »Hlojkica« Delnice čime bi se smanjili administrativni troškovi te omogućila bolja dostupnost stručnog osoblja na širem području.


Plaće neće padati


Delnički gradonačelnik Ivica Knežević pitao je hoće li povećanje broja profesionalnih vatrogasaca pratiti i povećanje financijskih sredstava, odnosno istaknuo je da ne prihvaća mogućnost smanjenja plaća delničkih vatrogasaca, a Gauš i Mance objasnili su da trenutačno u Hrvatskoj ima oko 2.400 vatrogasaca te da se za vatrogastvo iz državnog proračuna godišnje izdvaja oko 300 milijuna kuna.


– Iza nas je ljetna sezona u kojoj je zaštita od požara, nažalost, opet bila jedna od glavnih tema. Uslijedile su i poplave, tako da je osnivanje novih JVP-a upravo sada aktualno. Nema sumnje, ukupan broj profesionalnih vatrogasaca bit će povećan za 100 ili 150 novih vatrogasaca, a proračunska sredstva bit će raspoređena sukladno tome pa eventualne promjene u osobnim dohotcima ne bi ovisile o područjima na kojima pojedini vatrogasci rade, objasnili su.Uglavnom, većina je (grado)načelnika jučer podržala tu ideju, no konačna odluka bit će donešena na vijećima.