Svečano

Fešta u Delnicama traje cijeli tjedan: Evo detaljnog programa

Marinko Krmpotić

Raznovrsna zbivanja počela su već jučer kad je u organizaciji Hrvatskog šumarskog društva u Parku kralja Tomislava održana pod nazivom »Šuma, zaštita, priroda« igraonica za djecu te potom u večernjim satima koncert poljskog rogačkog sastava Venator



DELNICE Cijeli će ovaj tjedan na području Delnica biti u znaku obilježavanja Dana Grada i Župe Delnice, istaknuli su na prigodnoj tiskovnoj konferenciji delnički gradonačelnik Ivica Knežević, predsjednik Gradskog vijeća Delnica Goran Bukovac te direktor TZG Delnice Petar Hrg. Raznovrsna zbivanja počela su već jučer kad je u organizaciji Hrvatskog šumarskog društva u Parku kralja Tomislava održana pod nazivom »Šuma, zaštita, priroda« igraonica za djecu te potom u večernjim satima koncert poljskog rogačkog sastava Venator.


Uz to u Parku kralja Tomislava otvorena je i izložbe »Trolist u dobru i zlu« kojom su u Parku kralja Tomislava u organizaciji Višnje Bolf (Foto studio Magdalena) i HŠD-a predstavljene slike koje svjedoče o ljepoti delničkog trolista (Kupska Dolina, Risnjak, Delnice), ali i o štetama koje je ovo područje preživjelo tijekom elementarnih nepogoda koje su zabilježene tijekom posljednjih nekoliko godina – ledolom, vjetroizvale i smrekov potkornjak.


Najsvečanije će biti sutra kad će najprije u 9 sati kraj spomenika u Parku kralja Tomislava, spomenika 138. brigade HV ispred zgrade Gradske uprave te na gradskom groblju u Delnicama biti položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na žrtve pale tijekom antifašističke borbe i Domovinskog rata. U 10.30 na Trgu goranskih šumara i drvara bit će otvorena skulptura »Delnički snježni rekordi« koju je osmislio delnički gradonačelnik Ivica Knežević i kojom će se nastojati sačuvati sjećanje na prošlu snijegom iznimno bogatu zimu. Sat kasnije u Radničkom domu Delnice bit će otvorena već spomenuta izložba »Trolist u dobru i zlu«, nakon čega će u 12 sati početi Svečana sjednica Gradskog vijeća Delnica, a dan će kraju biti priveden u 20 sati u Radničkom domu Delnice otvaranjem »KotarFESTA«, odnosno kazališnom predstavom »Pismo ocu« u izvedbi kazališta Harbour of Art iz Bosne i Hercegovine.


Koncerti u petak 




U petak će KotarFEST biti nastavljen na istom mjestu u 18 sati izvedbom predstave »Solo For Two« kazališne grupe Batilda iz Danske. Potom će u sjenici u Parku kralja Tomislava u 19.30 sati početi koncert Vokalne skupine DIM i njihovih gostiju da bi petak kraju bio priveden koncertom sastava The Brown Beats koji će biti održan na Trgu 138. Brigade HV.


Subota donosi najveći broj zbivanja koja počinju u 10 sati nastupom Gradske limene glazbe Delnice na Trgu 138. brigade HV-a odakle u 10.30 sati kreće 24. Goranski Oldtimer Rally čiji će sudionici ovog puta voziti po itinereru Delnice – Mrkopalj – Begovo Razdolje – Mrkopalj – Sunger – Lokve. Da subota ponudi sadržaje za djecu, pobrinuli su se iz Prirodoslovng muzja Rijeka čiji će djelatnici u Parku kralja Tomislava od 10.30 do 12.30 sati održati radionicu pod nazivom »Brundanje po parku«.


Grdović u subotu 


Istovremeno će na Trgu 138. Brigade HV nastupiti KUD Delnice (Zbor i Folklorna skupina), Mješoviti pjevački zbor Crni Lug te Društvo za športsku rekreaciju Marigold iz Delnica, a uz Caffe bar Pak u Parku kralja Tomislava Kulturno umjetnička udruga Sklad iz Bakra priredit će druženje uz grafički dizajn i obradu fotografija s ekološkom tematikom. Korak-dva od Paka, u obližnjoj sjenici bit će točno u podne održana »Komedija u parku« koju će izvesti sasvim obično neobični klaunovi iz Turske i Španjolske.


Večernji sati subote počinju u 18 sati u Radničkom domu Delnice gdje će u okviru KotarFESTA predstavom »Čudak, šumek« nastupiti Kotar teatar&Kazalište Mala scena. Završetak subote bit će moguće provesti uz Mladena Grdovića koji će u Supilovoj, na pozornici samo za tu prigodu postavljenoj između bivše zgrade DIP-a i bivše zgrade Goranina, održati koncert kojeg će dio biti i brojni izlagači i proizvođači autohtonih proizvoda te bogata tombola humanitarnog karaktera čije će izvlačenje biti priređeno u ponoć, tijekom koncerta.


Ni nedjelja neće biti dosadna. Najprije će u 10 sati ispred Crkve Sv. Ivana Krstitelja biti otvorena već spomenuta izložba »Trolist u dobru i zlu«, u 11 sati počet će Sveta misa, a za 15 sati najavljeno je oživljavanje običaja Ivanjskih krijesnica i to kod kuće Rački. Za kraj višednevnih druženja u Radničkom domu Delnice ekipa KotarFesta priređuje tri filmske projekcije – u 17 sati film »Uzbuna na zelenom vrhu«, u 21 sat kratki film »Nekoga moraš voljeti« kojeg je napravila ovogodišnja generacija Srednje škole Delnice, a u 21 sat na rasporedu je odična domaća drama »Ne gledaj mi u pijat«.