Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
21. siječnja 2020.
Više od 200 osnovaca u goranskoj šumi

EU TJEDAN MOBILNOSTI Jedni šetali, drugi 'lovili' gljive, no uživali baš svi

Stotinjak delničkih osnovaca jučer sudjelovalo u EU Tjednu mobilnosti / Foto M. KRMPOTIĆ
Stotinjak delničkih osnovaca jučer sudjelovalo u EU Tjednu mobilnosti / Foto M. KRMPOTIĆ
Autor:
Objavljeno: 21. rujan 2019. u 7:23 2019-09-21T07:23:40+02:00

Dok je stotinjak delničkih đaka šetalo do Lovačkog doma,  čak 114 osnovaca iz Fužina, Liča, Ravne Gore, Lokava, Mrkoplja, Moravica, Vrbovskog i Dobrinja sudjelovalo je na Gljivarijadi Lič

LIČ, DELNICE Prekrasan sunčani dan kasnog ljeta 2019. godine jučer je na goranskom području poseban bio za brojne goranske i osnovce s Krka koji su punim plućima mogli uživati u svježem goranskom zraku oplemenjenom onom pravom zdravom burom, suncem i plavetnilom neba.

Umjesto učionica u kojima će ionako provesti itekako puno vremena tijekom ove školske godine, jučer je najprije stotinjak delničkih osnovaca, točnije dva druga, dva treća i dva četvrta razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića, u pratnji svojih nastavnica i nastavnika te djelatnica delničke Epidemiologije, odnosno Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije koja je ovo druženje i organizirala, sudjelovalo u šetnji od zgrade škole pa do Lovačkog doma Delnice.

»Nastavni sat« šetnje po prekrasnom goranskom čistom zraku proveden je u okviru EU tjedna mobilnosti i ne samo da je u potpunosti ostvario željeni cilj propagiranja kretanja i tjelesne aktivnosti kao preduvjeta zdravlja, već je na lica učenika donio osmijeh koji je svjedočio o tome da bi ovakvih tjedana mobilnosti trebalo biti puno više.

Uspješne gljivolovke - Eva Bregovac, Leoni Stević i Nikolina Jurković / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Uspješne »gljivolovke«

Slično je bilo i u Liču gdje je jučer u organizaciji Gljivarskog društva Grljak iz Liča priređena tradicionalna Gljivarijada Lič kojoj je prvog dana te priredbe svjedočilo čak 114 osnovaca iz Fužina, Liča, Ravne Gore, Lokava, Mrkoplja, Moravica, Vrbovskog i Dobrinja.

U nazočnosti svojih vrijednih nastavnika te iskusne ekipe gljivostručnjaka iz Grljka, stotinjak spomenutih osnovaca krenulo je najprije na traženje gljiva, i to uz prometnicu koja uz jezero Bajer vodi prema Kraljevom jarku, a nakon što su pronašli vrlo vrijednu količinu ovog zdravog »šumskog mesa«, uputili su se u Dom kulture u Liču gdje su sve gljive obrađene, izdvojeni najljepši i najveći primjerci, podijeljena nagrada za najbolji ulov (učenicima OŠ Rudolfa Strohala iz Lokava), održano odlično predavanje o gljivama gljivarskog maestra dr. sc. Željka Zgrablića te potom nastavljeno druženje uz gljivarske razgovore.

Ekipa s Krka - Iva Dujmović, Krunoslav Čuljak i Sandra Jurković / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Držislav Tadić, predsjednik vrijedne »Grljakove« ekipe imao je samo riječi pohvale za sudionike: »Čak osam škola odazvalo se ove godine pozivu na sudjelovanje u našoj Gljivarijadi i presretni smo što kod tako velikog broja mladih, a tu su bili učenici od trećeg do sedmog razreda, vidimo ljubav i poštovanje prirode. Baš to daje nam snagu da nastavimo i dalje, a za iduću ćemo godinu sudionicima ponuditi druženje u kaubojskom gradiću Roswellu oko kojeg ima puno šuma i livada gdje se mogu pronaći gljive«, naglasio je Tadić. Među sudionicima ovogodišnje Gljivarijade bile su i tri djevojčice iz Liča koje su se opravdano pohvalile svojim »ulovom« koji zaslužuje pohvale i gljivolovaca i gurmana. Eva Bregovac, Leona Stević i Nikolina Jurković zajedno su uz Bajer pronašle puno zaista lijepih primjeraka raznih vrsta gljiva, a sve je, rekle su gotovo u glas, plod timskog rada.

Krčani pronašli najotrovniju gljivu

Dragi gosti iz Krka, njih 43 učenika i četiri profesora iz PŠ-a Dobrinj, i ove su godine bili vrlo zadovoljni, a prof. Krunoslav Čuljak rekao nam je kako su oduševljeni, posebno jer su uspjeli pronaći – najotrovniju gljivu: »To je čak i tipično za nas jer ipak nemamo iskustva i znanja kao Gorani, ali smo našli i puno zdravih i dobrih gljiva, a po ovoj otrovnoj smo privukli pažnju svih. Ovo je zaista lijepa priredba, drago nam je da već drugu godinu za redom sudjelujemo u njoj i vjerujem da ćemo dolaziti i ubuduće«, rekao je Krunoslav Čuljak.

Najbolje su pohane

»Poznato nam je ovo područje pa smo uz Bajer tražili mjesta gdje bi moglo biti gljiva i našli ih poprilično, i to vrlo različitih, pa smo baš zadovoljne, iako smo mislile da ih možda neće biti puno jer baš i nije bilo kiše«, kažu djevojke iz Liča, pri čemu nam je Nikolina rekla da ona i tata jako često idu u šumu jer vole prirodu, Leona je otkrila da je s prijateljicom Evom neki dan pronašla jako puno odličnih sunčanica koje i jako voli jesti, pogotovo pohane, Nikolina najviše voli vrganje, a Eva je priznala da za sada ne jede ništa od gljiva jer najprije sama želi otkriti koje su jestive, a koje nisu.

Reakcije djece i njihovo ponašanje u prirodi odličnim je ocijenio dr. sc. Željko Zgrablić koji je održao kratko, ali vrlo dojmljivo predavanje koje je puna dvorana Doma kulture u Liču pratila s velikom pozornošću: »Ja bih o gljivama mogao pričati dva-tri dana, ali mislim da je ovih dvadesetak minuta na kraju druženja najbolja varijanta jer su učenici čuli nešto o gljivama koje su ubrali i upoznali na terenu. Smatram da je priredba ove vrste izuzetno korisna jer svojom edukativnošću donosi veliku korist djeci koja vole prirodu i očigledno je znaju i čuvati i živjeti s njom«, rekao je Zgrablić.

Puna dvorana ljubitelja gljiva u Domu kulture u Liču / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.