DRUGI POKUŠAJ

Delnice do kraja 2021. dobivaju kongeneracijska postrojenja

Marinko Krmpotić

Riječ je o projektu koji je startao još 2011. i već imao lokacijsku dozvolu, no zbog promjene zakonskih okvira investitor je odustao. Sada bi, u okviru poduzeća Raforti Poligeneration Hub, u Delnicama pokrenuli dva kogeneracijska postrojenja, jedno za isporuku energije vojarni Drgomalj, a drugo za isporuku mjestu



DELNICE Jednoglasnom odlukom trinaest sjednici nazočnih članova, Gradsko vijeće Delnica produžilo je poduzeću Eko Energo Sistem rok za realizaciju projekta izgradnje kogeneracijskog postrojenja u Poslovnoj zoni K-1 na dodatne tri godine, točnije do kraja 2021. godine. Riječ je o projektu koji je startao još 2011. i u okviru kojeg su trebala biti izgrađena četiri generacijska postrojenja koja bi toplinskom energijom opskrbljivala Delnice. No, zbog promjene zakonskih okvira investitor se nedugo po kupnji zemljišta našao u poteškoćama pa se od tog projekta, iako je bila već osigurana lokacijska dozvola, odustalo. U međuvremenu je Eko Energo promijenio planove i okrenuo se drugim poslovima pa je sve skupa zastalo u tolikoj mjeri da je bilo upitno hoće li taj projekt uopće zaživjeti.


Opskrba vojarne i mjesta


No, sad se iznova javljaju određene mogućnosti, pojasnili su na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća arhitekt Davor Žuvić i Milan Čorak, čelni čovjek Eko Energa koji je i svojedobno vodio projekt u Delnicama. Ukratko, u okviru poduzeća Raforti Poligeneration Hub, Eko Energo iznova se okrenuo ideji izgradnje kogeneracijskih postrojenja, pri čemu im je u planu izgradnja 3,5 MW snažnog postrojenja u mjestašcu Rujevac u Općini Dvor (Banovina), a u Delnicama planiraju pokrenuti dva kogeneracijska postrojenja, svako od po 1 MW, pri čemu bi prvo bilo vezano uz isporuku energije vojarni HV-a na Drgomlju, a drugo potrebama mjesta, rekao je Žuvić i dodao:



Većinom glasova vijećnici su prihvatili i odluku o prvim izmjenama i dopunama Poslovnika Gradskog vijeća Delnica, pri čemu je prihvaćen i amandman SDP-ovog vijećnika Igora Plešea koji je predložio da se vijećnicima uz mogućnost postavljanja dva vijećnička pitanja po sjednici dozvoli i postavljanje pitanja koja do njih dođu od strane nekog od pet mjesnih odbora koji djeluju na području Grada. Time će se, istaknuto je, dati dodatni impuls transparentnosti i demokraciji.





– Kroz razgovore s Ministarstvom obrane RH postignut je načelan dogovor o opskrbi vojarne Drgomalj toplinskom i električnom energijom za što bi bilo zaduženo postrojenje Cogeneration Plant Delnice 1, dok bi CDP 2, ukoliko bude interesa, omogućio korištenje energije ostalim zainteresiranim korisnicima u Delnicama. Po postrojenju bi bilo zaposleno pet ljudi, a svu potrebnu sirovinu, i to osušenu i pripremljenu za korištenje dovozili bi s područja Rujevca gdje raspolažemo s 2.500 hektara šume. Za realizaciju nam je potrebna nova dokumentacija za koju procjenjuemo da ju, kao i poslove izgradnje možemo realizirati do kraja 2020. godine – rekao je Žuvić, a taj je rok potom razumijevanjem delničkih vijećnika produžen za još godinu dana.


Bezopasno za okoliš


Naime, vijećnici su kroz četrdesetak minuta dobro pitanjima izrešetali tražitelje produženja roka te se, očigledno, uvjerili u ozbiljnost ulagača i odlučili im pružiti i više no što su tražili. Uz već spomenute podatke, saznalo se i to da bi jedno postrojenje dnevno prerađivalo od 8 do 10 tona sušene sječke, pri čemu ekološke opasnosti za okoliš nema jer takva postrojenja čak nemaju ni dimnjaka. Igor Pleše (SDP) prvi je primijetio kako bi, pogotovo s obzirom na već često puta dokazanu sporost hrvatske birokracije, bilo dobro produžiti predloženi rok, a predsjednik Vijeća Goran Bukovac (HDZ) potom je to uobličio u prijedlog kojeg su svi jednoglasno prihvatili, ali uz poruku ulagačima da ukoliko sada i u tim produženim rokovima ne realiziraju planove, više ne dolaze tražiti bilo što.