Zanimljiv projekt

Delničanka istražila pretilost češke djece, a uskoro će i hrvatske

Marinko Krmpotić

U okviru projekta Erasmus Barbara Petranović boravila je šest mjeseci u Brnu i provela istraživanje pretilosti čeških učenika u dobi od 13 do 16 godina što je i tema njenog diplomskog rada. Isto istraživanje dogodine će provesti u Delnicama



DELNICE  Na međunarodnoj kineziološkoj konferenciji koja će krajem ovog mjeseca biti održana u češkom gradu Brnu bit će, između ostalih, predstavljen i rad »Utvrđivanje zdravstvenog stanja fitnessgram baterijom testovima čeških učenika u dobi od 13 do 16 godina«. Riječ je o diplomskom radu mlade delničke profesorice kineziologije Barbare Petranović, a ono što već iz naziva rada privlači pažnju su – češki učenici. Otkud Česi u diplomskom radu mlade Hrvatice, pojasnila nam je sama Barbara.


»Kriv« Erasmus


– Sve je počelo zahvaljujući poznatom projektu studentske razmjene Erasmus u okviru koje sam punih šest mjeseci boravila u Brnu, a dio mojih studentskih obveza bio je vezan i uz praćenje nastave u jednoj osnovnoj školi pri čemu sam uočila rad jednog profesora koji je proučavao pretilost djece metodom firnessgram testova. Zamolila sam ga za rezultate istraživanja da ih uključim u svoj diplomski rad, a on mi je odgovorio da bi bolje bilo da sva istraživanja provedem sama, jer mi oni mogu omogućiti rad s nekoliko razreda školske djece. I tako je sve krenulo. Na sedamdesetak djece jedne osnovne škole iz Brna, isključivo muške populacije u dobi od od 13 do 16 godina, napravila sam tromjesečna istraživanja, analizirala ih i napravila diplomski koji je, eto, privukao pažnju pa mi je drago što sam i na taj način pridonijela dobrim rezultatima projekta Erasmus, govori mr. Petranović  dodajući da su ta češka istraživanja samo početak.



Rezultati istraživanja u Češkoj su vrlo zanimljivi, govori Barbara. – Od sedamdeset ispitanika svega dvoje ih je bilo pretilo, četiri su imala prekomjernu tjelesnu težinu, a svi ostali su bili u tzv. optimalnoj zoni. To su odlični rezultati, pogotovo ako znamo da je trenutačno u svijetu pretilost drugi uzrok smrtnosti, a do 2020. godine čak 60 milijuna djece bit će ugroženo pretilošću i protiv toga se već sada moramo početi boriti kroz propagiranje zdravog i fizički aktivnog načina života, govori magistrica kineziologije Barbara Petranović ističući da za njen uspješan diplomski rad velike zasluge pripadaju i njenoj mentorici doc.dr.sc. Maji Horvatin.


Pravo pa kineziologija




– Budući da sam lani u rujnu dobila posao u Osnovnoj školi »Ivan Goran Kovačić«, koju sam i sama pohađala, ravnatelj Mladen Bolf predložio mi je da istraživanja nastavim i na učenicima te škole pa ću u  zimu naredne godine, od siječnja do ožujka, isto istraživanje provesti i na šezdesetak učenika pri čemu ću, za razliku od Češke, sad uključiti i djevojčice, a po završetku istraživanja usporedit ćemo rezultate ispitanika u Češkoj i u Hrvatskoj kako bismo vidjeli tko zdravije živi i gdje je pretile djece manje. Ovako na prvi pogled čini mi se da su Česi u priličnoj prednosti jer je kod njih, u što sam se uvjerila živeći tamo pola godine, puno više razvijena kultura bavljenja sportom, rekreacijom i fizičkim aktivnostima općenito, govori Barbara Petranović koja nam otkriva i zanimljivu priču vezanu uz studiranje i odabir životnog zanimanja.



Brojni su sportovi kojima se Barbara bavila – najduže je bila u orijentacijskom trčanju, igrala je stolni tenis i rukomet, pune tri godine bavila se i kick boxingom, a kao djevojčica redovno je tri godine pohađala i baletnu školu. – Uvijek sam i u svemu imala velika podrška roditelja – mame Jadranke i tate Zlatka – koji mi i sada pomaću u uređenju fitness centra koji će, nadamo se, proraditi u siječnju 2018. godine, najavljuje Barbara.


– Po završetku srednje škole ja sam, iako to nije bila moja žarka želja, upisala studij prava i dobro gurala do treće godine kad sam definitivno shvatila da je to poziv kojim se ne želim baviti i da je ono što me zanima i u čemu uživam sport pa sam odlučila prekinuti studij prava i upisati studij kineziologije. Znam da to nekima izgleda manje važan studij i manje važan posao, ali ja sam, za razliku od studiranja prava, uživala u svakom trenutku studija kineziologije, a uživam i sada u svom poslu pa s ponosom kažem da sam magistrica kineziologije, odnosno tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Mislim da moj primjer može poslužiti svakome tko se dvoumi što učiniti u životu, a to je – slijediti ono što želiš i voliš.



Posebna priča Barbarinog života, ujedno i trenutak koji je promijenio gotovo sve, jest nesreća koja joj se dogodila u ljeto 2016. godine u Umagu.


– Radila sam kao turistički animator i tog smo dana, 13. srpnja, uočili da se sprema oluja pa smo s otvorenog na vrijeme maknuli skupinu djece s kojima smo radili. Nakon toga ja sam krenula prema razglasu s namjerom da ga isključim i tren prije no što sam to učinila, udario je grom. I sad se sjećam svega, a najupečatljivi je dojam potpune nemoći kojeg sam tad doživjela. Bila sam svjesna svega, a nisam doslovce mogla prstom mrdnuti. Nikome nije bilo jasno kako sam uopće preživljela tu količinu električne energije koja je prošla kroz mene, a nakon što me hitna prebacila u bolnicu došla sam k sebi.


Nakon svega ostale su fizičke i psihičke posljedice koje su me mučile neko vrijeme. No, taj strašni događaj natjerao me i na razmišljanja o životu i našem mjestu u svijetu pa sam shvatila da sam na jedan način ostala pošteđena i odlučila taj darovani mi život provesti što pozitivnije i bez ikakvog straha ili osjećaja krivnje te činiti sve da ostvarim svaki san kojeg imam, kaže Barbara.



Otvara fitness centar


– Uz redovnu nastavu s delničkim osnovcima provodim i niz drugih aktivnosti (univerzalna sportska škola i vježbaonica koju pomaže PGŽ, skijaško trčanje za vrtić…) i trudim se što veći broj ljudi zainteresirati za bavljenje sportom, odnosno što češće fizičke aktivnosti koje bitno pridonose zdravlju svakog pojedinca. Na svu sreću Delnice imaju izuzetno kvalitetnu sportsku infrastrukturu (bazen, sportska dvorana, klizalište, teniska igrališta, nogometno i košarkaško igralište, kuglana…) i šteta je što se ona ne koristi u puno većoj mjeri,  govori Barbara dodajući da će tom zdravom odnosu prema životu i sama uskoro dati novi vlastiti doprinos i to kroz otvarnje malog fitness centra u kojem će omogućiti vježbanje svim uzrastima, od djece vrtićke dobi pa do umirovljenika.