Susret ponad Gerova

DAN DRVARA I ŠUMARA Pogledajte kako se majstorski obara deblo ‘na balon’

Marinko Krmpotić

Edi Žagar jarbol je srušio točno na balon! / Foto Marinko Krmpotić

Edi Žagar jarbol je srušio točno na balon! / Foto Marinko Krmpotić

Cilj natjecanja šumarskih radnika bio je posjetiteljima približiti struku te vidjeti stručnost i spretnost onih radnika Hrvatskih šuma koji djeluju direktno na terenu



LIVIDRAGA – Na ovaj dan 1994. godine u Lividragi ponad Gerova organiziran je prvi Dan drvara i šumara grada Čabra, a budući da se ispostavilo da je 5. kolovoza iznimno bitan dan za noviju hrvatsku povijest, u Lividragi su vrlo brzo počeli slaviti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i blagdan Gospe Snježne.


Bilo je tako i danas kad su se u organizaciji ove zanimljive priredbe Gradu Čabru pridružile i Hrvatske šume, točnije Uprava šuma podružnica Delnice, pridodavši tom druženju i zanimljivo natjecanje u drvosjekačkim disciplinama, što je dodatno privuklo pažnju ljudi ovog kraja i njihovih gostiju pa je Lividragu posjetio lijep broj posjetitelja.


Slavlje nezavisnosti


Ivana Pečnik Kastner, voditejica UŠP-a Delnice, istaknula je da se obilježavanjem Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja slavi nezavisnost i sloboda Hrvatske te zahvaljuje svima koji su dali život ili zdravlje za slobodu Hrvatske, a Danom drvara i šumara prisjećamo se i uvažavamo višestoljetnu tradiciju bavljenja ovim djelatnostima na području Gorskog kotara.





– Na žalost, svi smo svjedoci da smo tijekom proteklih šest godina bili suočeni s tri velike elemenatarne nepogode koje su znatno narušile vitalitet šume, a dio tragova tih nepogoda itekako je vidljiv baš i na putu od Gerova do Lividrage. No, unatoč svim poteškoćama, mi šumari ulažemo velike napore u sanaciju šteta kako bi se i dalje očuvala goranska šuma te s njom i život u ovom kraju – rekla je voditeljica Pečnik Kastner.



Nazočne je u ime Grada Čabra pozdravio i gradonačelnik Kristijan Rajšel, podsjetivši na već 26 godina dugu tradiciju ovih druženja kojima se čuva sjećanje na sve koji su dali doprinos borbi za samostalnost Hrvatske, što stalno treba isticati, kao što i stalno treba raditi na razvoju šumarstva i drvoprerađivaštva, temeljnih privrednih grana Gorskog kotara.


Poseban poligon


Poseban, ujedno i najatraktivniji dio druženja, bilo je natjecanje šumarskih radnika sjekača, kojem je cilj bio posjetiteljima približiti struku te vidjeti stručnost i spretnost onih radnika HŠ-a koji djeluju direktno na terenu. Da bi se to spoznalo i vidjelo, organizirano je na za tu prigodu uređenom poligonu natjecanje u četiri discipline. Prva je bila »Okretanje vodilice« i vezana je uz pripremu motorne pile za rad.



Potom je uslijedila disciplina »Kombinirani prerez« u kojoj se deblo reže s gornje i donje strane da bi potom u disciplini »Kresanje grana« bila provjerena brzina i točnost, a u najatraktivnijoj nazvanoj »Obaranje na balon« sjekači imaju dužnost visoki jarbol srušiti što bliže na tlo postavljenom balonu, najbolje na njega.



Naravno, natjecanje je praćeno navijanjem i tipičnim emocijama koje prate sport, odlično ga je vodio Milivoj Diklić, a nastupili su iz šumarija HŠ-a Edi Žagar (Tršće), Nedeljko Tomašinjak (Vrbovsko), Zoran Dorić (Mrkopalj), Damir Jedriško (Mrkopalj), Mile Petković (Klana), Neven Milanović (Klana), Alen Štimac (Prezid), Igor Kovač (Prezid), Tomislav Turk (Crni Lug), Patrik Malnar (Crni Lug), Davor Palčić (Gerovo), Dragan Poje (Gerovo) i Adrijan Volf (Tršće), a nastupili su i Danijel Muhvić i Žarko Briški kao predstavnici privatnog obrta iz Gerova.