Projekt Zaželi

Borba protiv nezaposlenosti: Program zapošljavanja žena zaživio u Gorskom kotaru

Danijela Pleše

Foto D. Pleše

Foto D. Pleše

DELNICE Na drugoj po redu konferenciji koja je održana u zgradi gradske Uprave Grada Delnica detaljnije je predstavljen program Zaželi – program zapošljavanja žena financiranog u 100-postotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Sam cilj programa Zaželi u sklopu kojeg je projekt Uključene, što se provodi na području Delnica, a uskoro i Ravne Gore te Čabra, je omogućiti nezaposlenim ženama uključivanje na tržište rada s krajnjim ciljem pomoći onima kojima je to uistinu potrebno.Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević u svom pozdravnom govoru zaželio je dobrodošlicu za ukupno 12 žena koje su se uključile u program Zaželi te time postale dio velike hrvatske obitelji koje provode program. Naglasio je koliko mu je žao što ranije nisu imali uvjete te mogućnosti za uključenje, no da ipak nikad nije kasno jer od lipnja ove godine projekt se provodi na području Delnica.

Uključeno 12 žena




– U ovaj program ukupno je uključeno 12 žena koje su se prijavile na natječaj te jedna voditeljica programa. U lipnju ove godine je potpisan ugovor, a s konkretnim radom započelo se u rujnu te smo se u ova dva mjeseca s ukupno 52 korisnika popeli na brojku od 85, što nam je iznimno drago. Rad je terenski te ponekad fizički naporan, pogotovo u zimsko vrijeme koje nam dolazi stoga smo u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb dogovorili tri muške osobe da nam pomognu pri cijepanju drva ili čišćenju snijega. Samo zaposlenje je na dvije godine i već sad se primjećuje koliko su se korisnici povezali sa zaposlenicama. Osobno sam također bila na terenu s njima, stoga sam mogla i sama uvjeriti se koliko su se stvorili odnosi, možemo reći na neki način, zamjenske obitelji jer veliki broj korisnika ima obitelji koje ih zbog raznoraznih razloga ne posjećuju. Također, dostupna su nam i tri bicikla koje zaposlene mogu koristiti po potrebi za lakše kretanje. Za sada imamo samo pozitivne utiske te se nadamo da će tako ostati s obje strane – izjavila nam je voditeljica programa Helena Bolf.


O daljnjim mogućnostima programa iz prve ruke na konferenciji moglo se čuti i od Heni Strčić, ravnateljice Narodnog učilišta Rijeka, te Irme Borić Jereb, voditeljice programa obrazovanja za njegovateljice Narodnog učilišta Rijeka. Naime, upravo one su pojasnile da iduće godine zaposlene u programu kreću s edukacijom u Narodnom učilištu Rijeka gdje će se osposobljavati za njegovateljice. Polaznice će morati sudjelovati u teorijskom i praktičnom dijelu predavanja gdje će od stručnih osoba naučiti sve potrebno za posao njegovateljice. U tome će im olakšati i praksa pod nadzorom u staračkim domovima ili zdravstvenim ustanovama. Nakon završenog ispita dobit će uvjerenje o osposobljavanju za njegovateljice koje će biti priznato i u radnim knjižicama.


Dvostruka korist


Na njih se nadovezao i Željko Marković, predstojnik Regionalnog ureda Rijeka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, naglasivši koliko je svima ovaj projekt bitan jer će nakon završenog programa i same zaposlenice biti konkurentnije na tržištu rada, a ujedno k tome projekt predstavlja i dobro sredstvo u borbi protiv nezaposlenosti, čime je postignuta dvostruka korist.Posebno dirnute bile su žene, majke, bake, prijateljice te ostale titule koje su se pronašle među 12 primljenih i zaposlenih žena. Svaka od njih ima dirljivu životu priču koja ih je u određenim životnim razdobljima i okolnostima odmaknula od zaposlenih osoba. Ovaj projekt u njima je ponudio nadu da mogu doći do posla iako je većina njih godina 50 plus.– Godinama sam bila nezaposlena, zbog određenih okolnosti i zdravlja, te mi je ovo sada prilika da ponovo budem ponosna na sebe. Osjećam se korisno i prihvatljivo u društvu jer nekome pomažem, a najviše sebi. Na početku su korisnici bili skeptični, bilo je uspona i padova kao i na svakom poslu, ali sada smo kao mala obitelj. Trudimo se, kako mi tako i oni. Ovaj program na kraju dana donosi svima dobro jer vraća nadu da ljudi nisu sami, da ti netko može pomoći kada pružiš ruku – izjavila nam je jedna od zaposlenih, Silvana Solomun.