Pasionirani ribolovac

ZAGRIZAO UDICU Luči Vladilo ulovio kod Senja morskog psa od metar i pol

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Ulovio sam ga na bugvu. Ispred udice je bila čelična sajla jer modrulj i još neke vrste pridnenih riba imaju strašne, oštre zube i jednostavno pregrizu i najdeblji najlon, rekao nam je ovaj Riječanin



SENJ – Riječanin Luči Vladilo desetljećima je pasionirani sportski ribolovac. Tu je ljubav i uspješnost sa sobom donio s rodnog Brača. Sada udice najčešće baca u senjskom akvatoriju. Zadnji Lučijev ulov dokaz je kako priče o morskim psima što žive u Jadranu ne treba shvaćati olako.


Ovoga puta udicu je progutao morski pas modrulj. Ulov je bio težak 25 kg i duljine oko 1,5 metara. Ovo je deveti put da je morski pas modrulj postao Lučijevim plijenom. Meso mladih modrulja cijenjena je delicija, pri čemu su Talijani najveći pobornici ove riblje vrste.


Luči nije čovjek od velikih riječi. Bolje mu pristaju djela.




– Ulovio sam ga na bugvu. Ispred udice je bila čelična sajla jer modrulj i još neke vrste pridnenih riba imaju strašne, oštre zube i jednostavno pregrizu i najdeblji najlon, rekao nam je Luči.


Iako je uhvaćeni primjerak zapravo »klinac« svoje vrste, usta su mu naoružana mnoštvom zuba oštrih kao žilet. Modrulj ne prašta niti jednom živom stvoru kojega može savladati, a tu spadaju sve vrste riba, glavonožaca i rakova.


Ovaj morski pas u odrasloj varijanti potencijalno je opasan za ljude. Stručnjaci tvrde kako ljude napada iz straha. No međutim, to je slaba utjeha plivačima jer napadi iz straha ili hrabrosti imaju isti rezultat.


Morski pas modrulj naraste do četiri metra. Ovaj zadnji primjerak uhvaćen nedaleko od Senja samo je dokaz kako se ovaj stanovnik Jadrana uspješno razmnožava, unatoč teorijama o njegovoj navodnoj ugroženosti.


Ove godine modrulj je viđen na više lokacija uz jadransku obalu, a zadnji primjerak duljine oko 3,5 metara zamjećen je na morskoj površini prošloga tjedna nedaleko od Karlobaga.