Potok sriće

Tisuću sarmi “planulo” u toploj ljetnoj večeri

Dorotea Prpić

Foto D. Prpić

Foto D. Prpić



SENJ – Protekli vikend senjski Pavlinski trg su preplavili brojni izlagači okupljeni na Sajmu “Potok sriće”, dvodnevnoj manifestaciji koju je s ciljem promocije domaćih i tradicijskih proizvoda 6. godinu za redom organizirala Turistička zajednica grada Senja. A na sajmu nema čega nema: slastice, med, likeri, vina, sokovi, slanina, čvarci i drugi suhomesnati proizvodi, gljive, suveniri, rukotvorine, ljekovito bilje, nakit… Štandovi prepuni mirisa i šarenila koje su obilazili mnogobrojni posjetitelji i domaći i strani koji su osim kupovine imali prilike upoznati proizvode Primorja, Like, Dalmacije i Slavonije.


Osim u bogatoj ponudi brojni posjetitelji mogli su uživati i u glazbenom programu u kojem su nastupili Nenad Petković-Neno, Joso Butorac, ženska klapa Senjkinje i TS Arija, a Turistička zajednica je zajedno s predstavnicima Etno kulinarske akademije iz Garešnice spravljala i bakinu sarmu u velikoj padeli.


– Sarmu smo pripremali pet sati, a bilo nem je potrebno oko 35 kilograma mesa, 2 kilograma dimljene šunke, 12 kilograma riže, začini, 50 kilograma kiselog zelja u glavicama… Sarma se kuha na sto načina, nije autohtono hrvatsko jelo, ali je kod nas jako dobro prihvaćena, rekao nam je glavni kuhar Zdravko Andri, jedan od osnivača Etno kulinarske akademije. Ali neovisno otkud potječe, tisuću komada sarme kuhane više od 3 sata planulo je u trenu, a da je bila dobra svjedoče pohvale svih koji su ju probali.




U okviru sajma održana je i modna revija proizvoda Udruge Gačanka iz Otočca koju je posjetiteljima predstavila njena voditeljica Dragica Rogić. Desetak djevojaka, među kojima je bila i nekadašnja miss Hrvatske Tea Mlinarić iz Senja, pokazale su moderne dnevno nosive odjevne predmete s elementima tradicijskih narodnih nošnji koje šiju članice Gačanke.


“Potok sriće” još je jednom pokazao bogatstvo domaćih proizvoda od kojih se dio nesumnjivo može uključiti u turističku gastronomsku ponudu jer sudeći po broju posjetitelja itekako zanimaju i mještane i turiste.