Prvih dana listopada

Počinje lovna sezona u Lici, lovci objavili na što će posebno paziti

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić



GOSPIĆ Prvih dana mjeseca listopada kreće lovna sezona uz prigon psima. Ličkim lovištima odjekivat će lavež pasa i povremeni hitci vatrenog oružja. Tanad iz cijevi poklonika Svetog Hubertusa uglavnom je namijenjena sve brojnijim divljim svinjama.


Svake godine lovci u ovo vrijeme upozoravaju na moguće nesreće u lovu, ali su na sreću vijesti o ozljeđivanju u ličkim lovištima zaobišli crne kronike naših medija. Potvrdio nam je to tajnik Županijskog lovačkog saveza Mile Ugarković.


– U ličkim lovištima već godinama nismo imali ozljeđivanja prilikom lova. Praksa je da uoči svakog početka lova predsjednici lovačkih društava i lovnici obavezno upozoravaju lovce na maksimalnu pažnju i oprez prilikom otvaranja puščane paljbe.




Lani se u Hrvatskoj dogodilo nekoliko međusobnih ranjavanja sudionika lova. Pri tome smo uglavnom slušali priče po kojima je do ranjavanja došlo jer „ja sam pucao kada sam čuo šum i vidio da se grmlje miče“!!!


Moj je stav da je za otvorenje lovačke sezone još uvijek rano. Vegetacija je gusta, nije bilo mraza da bi otpadalo lišće pa je u lovištima još uvijek slaba vidljivost. Osim toga, šume su pune ljudi. Lijepa i topla jesen izmamila je posvuda berače gljiva i izletnike. Mjere predostrožnosti su presudne za siguran lov i njih se lovci moraju striktno pridržavati, ističe tajnik ŽLS-a Mile Ugarković.



Biskup lovio divlje svinje i ranio kolegu, Talijan šljuku zamjenio s lovnikom


Među lovcima se još uvijek prepričava nezgoda koju je zimus imao bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Loveći divlje svinje biskup je slučajno ranio kolegu. Ove i prošle godine dogodilo se desetak sličnih nesreća u hrvatskim lovištima.


Zadnje ranjavanje u Lici tijekom lova bilježimo prije sedam godina kada je jedan talijanski lovac nehotice ranio lovnika prilikom lova šljuka.


Ove godine među potencijalne opasnosti u ličkim lovištima osim gljivara i izletnika svakako treba ubrojiti i migrante. Ono o čemu policija nerado govori jest specifičnost situacije s ilegalnim migrantima koji su preplavili ličke šume.


Zbog nastojanja da se dočepaju obećane zemlje, a da pri tome ostanu nezapaženi, migranti se najviše kreću upravo šumskim stazama. Nedavno su opet uočeni na cesti Perušić-Otočac pa tako gotovo niti nema dijela Like koji nije postao njihova uhodana ruta. U sumrak su jednostavno iskočili iz obližnje šume i zbog slabe vidljivosti, šumske staze su zamijenili asfaltom.