21. izdanje

Otvorena Izložba ‘Jesen u Lici’ na kojoj nastupa 270 izlagača

Marin Smolčić

Sve ponuđeno bilo je proizvedeno starinskim tehnologijama i od prirodnih materijala. Tako su se na štandovima našlo mnoštvo poljorivrednih proizvoda, med, sirevi, suhomesnati proizvodi, rakije, uporabni predmeti, odjeća i obuća



GOSPIĆ Najavljivana kao blagdan za sva osjetila, s primarnom zadaćom očuvanja tradicije i ukupnog etno-nasljeđa manifestacija „Jesen u Lici“ otvorila je danas svoja vrata po 21. puta zaredom.


U tri velika šatora smjestilo se 270 izlagača iz cijele Hrvatske, uz štandove iz Slovenije i BiH. Najveći udio među izlagačima imali su OPG-i, zatim obrti, škole i udruge. Sve ponuđeno bilo je proizvedeno starinskim tehnologijama i od prirodnih materijala. Tako su se na štandovima našlo mnoštvo poljorivrednih proizvoda, med, sirevi, suhomesnati proizvodi, rakije, uporabni predmeti, odjeća i obuća.


Na prostoru ispred pozornice okupili su se brojni uzvanici, predstavnici jedinica lokalne samouprave, ravnatelji ustanova i direktori javnih poduzeća. Nazočnima se najprije obratio gradonačelnik Grada Gopića Karlo Starčević koji je i ovu prigodu iskoristio kako bi naglasio propuste koje, po njegovom mišljenju, čine već nekoliko hrvatskih Vlada. 


Jesen u Lici


Jesen u Lici





– Osim što nam pokazuje rezultate rada naših privrednika, ova manifestacija je ostvarila i jedan drugi cilj: potaknuti mlade ljude da se počnu baviti poljoprivredom i pokazati da se od svojega rada mođe pristojno i dostojanstveno živjeti. Najprije treba vratiti povjerenje kroz velike promjene gdje ističem odnos države prema poljoprivredi. Hitno i neodgodivo treba mijenjati Zakon o poljoprivrednim poticajima koji već godinama isti, a moglo bi se reći da je na rubu zakona. U najmanju ruku je nemoralan. Raste količina poticajnih sredstava, ali se smanjuje količina proizvedene hrane, zaključio je Starčević.


U ime glavnog organizatora ove izložbe govorio je župan ličko-senjski Darko Milinović.


– Danas slavimo 21. godinu Jeseni u Lici, 21. godinu ponosa i naših nastojanja da pokažemo djelić onoga što stvaraju naši vrijedni ljudi, kao i naši prijatelji izvan Like. Moram se zahvaliti pokroviteljstvu predsjednice RH i nekoliko Ministarstava Vlade RH. U organizaciji ove manifestacije sudjelovali su mnogi: Grad Gospić, Hrvatske šume, Turističke zajednice, ustanove… Bez sve te pomoći ova manifestacija ne bi bila ovoliko velika i kvalitetna. Svi su oni pomogli, ali se posebno valja zahvaliti našim vrijednim izlagačima i proizvođačima što su pred nas iznesli dio svojih proizvoda i umijeća. Sutra nam dolazi premijer Plenković sa desetak ministara. I na ovaj način se dokazuje da nismo statistička pogreška. S nama su danas sve hrvatske županije. U Lici radi oko 5000 OPG-a, bruto domaći proizvod smo povećali za 5 posto i po tome smo  jači od deset hrvatskih županija. Znatno je povećan broj grla stoke i ukupna poljoprivredna proizvodnja. Ovdje se na godinu proizvede 5 milijuna litara mlijeka. Unatoč porastu u svim sferama života i rada ipak se borimo sa depopulacijom, To je zato što danas dolaze na naplatu mnoge pogreške prijašnjih Vlada. Bez obzira na stranačke boje ovdje se danas pokazuje zajedništvo bez kojega bi nas mogli rasparčati, istaknuo je župan Milinović. U ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i Predsjednice RH nazočne je pozdravio njihov izaslanik Marijan Kustić, predsjednik Županijske skupštine Ličko-senjske županije.


-Ne smijemo koristiti ovakve manifestacije da bismo se dijelili jer nema razlike između Like, Zagreba, Dalmacije, Slavonije…  Mi smo jedno, ima nas malo i zato moramo zajedništvom pobijediti sve nedaće. Zato ovim putem poručujem da nije Zagreb zaboravio Liku, već naprotiv. Dovoljna je poruka što nam sutra dolazi premijer Andrej Plenković sa većim dijelom Vlade, da bi posjetio ovu manifestaciju i dao joj podršku. Ovakvu prekrasnu manifestaciju nikako se ne smije koristiti u političke svrhe, zaključio je Marijan Kustić.


Sam čin otvaranja izložbe pripao je govornicima, Marijanu Kustiću, Karlu Starčeviću i Darku Milinoviću koji su ispijanjem tradicijske rakije šljivovice nazdravili svima i 21. Jesen u Lici proglaili otvorenom. Do kraja prvoga dana izložbe na pozornici će se izmjenjivati KUD-ovi i Folklorni ansambli pristigli iz Like  i cijele Hrvatske.