Drama u Lici

Oporba poziva Dadu Milinovića na ostavku: “Srušili smo mu proračun jer želimo da više prestanu ovakva natezanja”

Hina

Photo Hrvoje Jelavić/Pixsell

Photo Hrvoje Jelavić/Pixsell

Po našem bi mišljenju bilo najpoštenije da župan Milinović da ostavku, da se izbori za Skupštinu iskoriste i za izbor župana, te da se kompletna politička situacija stabilizira, rekao je Ernest Petry



GOSPIĆ Vijećnici ličko-senjske Županijske skupštine koji su srušili proračun učinili su to da bi izazvali izbore i stabilizirali stranje u Županiji, priopćio je vijećnik Ernest Petry s liste Bura promjena i tvrdnju o nestabilnoj većini u Županiskoj skupštiini ilustrirao podacima o glasanju i nazočnosti odnosno izostanku vijećnika sa sjednice.


»Suzdržanim glasovanjem 14 vijećnika srušilo je proračun da bi se izazvali izbori i stabiliziralo stanje u Županiji jer se s postojećom nestabilnom većinom u Skupštini u naredne dvije i pol godine ne bi moglo kvalitetno raditi. Po našem bi mišljenju bilo najpoštenije da župan Milinović da ostavku, da se izbori za Skupštinu iskoriste i za izbor župana, te da se kompletna politička situacija stabilizira, da prestanu natezanja kakva imamo već mjesecima«, kaže Petry.


U sagledavanju političke nestabilnosti u radu Županijske skupštine bitno je, smatra on, pobrojati tko je kako glasao za proračun, te da je od 32 vijećnika župan Darko Milinović za svoj prijedlog proračuna imao samo 11 ruku, a trebao je minimalno 17.




»U glasanju je 11 bilo za, 14 suzdržano, ali budući da se sjednici nije odazvalo sedam vijećnika i to je svjesna poruka nepodržavanja Darka Milinovića«, kaže Petry i navodi da se nisu odazvala dva vijećnika iz Bure promjena, dva iz SDSS-a, te po jedan iz HDZ-a, HSS-a i SDP-a.


O nestabilnosti regionalne vlasti u Ličko-senjskoj županiji govori i podatak, smatra Perty, »o podjelama u gotovo svim smjerovima«. Primjerice, od sedam vijećnika s liste Bure promjena, tri su podržala proračun župana Milinovića, dva su bila suzdržana, te dvojica nisu došla na sjednicu.


»Uz Milinovića je dakle uz naših tri bilo još sedam bivših članova HDZ-a, koji su se odmetnuli od stranke i osnovali nestranački klub, te jedan iz HSLS-a. Od onih koji suzdržanim glasanjem nisu podržali proračun šest je HDZ-ovih vijećnika (a ne sedam kao što je ranije rekla predsjednica Županijske skupštine Nada Marijanović), dva su iz HSS-a, dva iz Bure promjena, jedan je iz HSP AS, jedan nezavisni, te jedan iz HSU-a i jedan iz SDP-a«, pobrojao je Petry da bi se, kako ističe, vidjeli odnosi na regionalnoj političkoj sceni.