Prevencija

Od raka boluje čak 540 Senjana, pokušava se istražiti zašto

Dorotea Prpić

Građane želimo potaknuti da eliminiraju sve što će kad-tad dovesti do teškog oboljenja. Pomaže medicina, ali prva točka od koje moramo krenuti smo mi sami i naš način života - kaže predsjednik senjske Lige



SENJ – Humanitarni koncert grupe Crescendo prošlog je tjedna skrenuo pažnju senjske javnosti na potrebu prevencije malignih oboljenja. Bio je to i dobar povod da podsjetimo na rad Lige protiv raka koja već punih šesnaest godina uspješno djeluje u Senju i zasad je jedina udruga ove vrste u Ličko-senjskoj županiji. Danas Liga ima preko 250 članova od kojih je većina onih koji su osjetili borbu s opakom bolešću. Inače, na području Grada Senja ima više od 540 osoba oboljelih od malignih bolesti, što je gotovo 10 posto stanovništva.


Stoga su i osnovni ciljevi Lige prije svega podizanje zdravstvene svijesti građana o malignim bolestima i ukazivanje na ciljeve koje valja poduzimati u zaštiti od njih, educiranje o bolesti i ukazivanje na značaj preventive i organiziranje preventivnih pregleda, te pomoć oboljelima i njihovim obiteljima i stručno i financijski, posebice oko troškova odlaska na radio i kemoterapije. Ligi u provođenju aktivnosti pomaže i Grad Senj jer su prihodi od članarine za sve to nedostatni, a sredstva za rad članovi nastoje osigurati i putem humanitarnih akcija. Tako je u travnju ove godine upriličen humanitarni koncert na kojem su nastupili senjski glazbenici, pred nekoliko dana održan je i drugi koji je inicirao senjski glazbeni sastav Crescendo, a u obje humanitarne akcije građani Senja su još jednom pokazali svoje veliko srce.


Osvješćivanje građana


– Do ovog drugog koncerta došlo je na inicijativu grupe Cresendo. Dečki su sami osjetili potrebu da na neki način pomognu Senjskoj ligi za borbu protiv raka u njenom djelovanju, a isto tako posredno i oboljelima od malignih bolesti u našem gradu. Oni su sudjelovali i u travnju ove godine na našem humanitarnom koncertu »Senj za Senj«, ali su zbog dogovorenog nastupa morali ranije otići pa su se odlučili napraviti samostalan koncert na kojem će se prikupljati donacije. Dao je koliko tko može, a sredstva se mogu donirati i na žiroračun Lige, čime bi se također pomoglo našoj Ligi u djelovanju. Kod građana pokušavamo probuditi svijest da se maligna bolest može dogoditi svakome od nas i želimo potaknuti ljude da pokušaju zdravo živjeti, da pokušaju eliminirati sve moguće uzroke koji će kad-tad dovesti do teškog oboljenja. Na taj način djelujemo preventivno i razvijamo svijest o potrebi zdravog života jer najviše možemo pomoći sami sebi. Pomažemo i mi medicinari, pomaže i medicina, ali prva točka od koje moramo krenuti smo mi sami, naš način života i način razmišljanja – kaže predsjednik Senjske lige protiv raka dr. Miroslav Prpić.


Registar oboljelih




Senjski liječnik naglašava kako je rano otkrivanje bolesti korak bliže izlječenju:


– Ako se nekome mora dogoditi maligna bolest, ako mu je to zapisano u genetskom kodu, neka se otkrije što ranije, u početnoj fazi, kad je mogućnost liječenja i izlječenja daleko bolja i lakša nego kad je bolest u uznapredovaloj fazi – ističe dr. Prpić i najavljuje kako se uskoro nastavlja s preventivnim pregledima koje Liga organizira već dugi niz godina. – Već ove jeseni nastavljamo s pregledima kože. Da bismo poboljšali uvjete tih pregleda, nabavili smo i novi krevet za tu vrstu pregleda – kaže Prpić.


Sa samim osnivanjem Lige 2003. godine uspostavljen je i registar oboljelih od malignih bolesti, a podaci o oboljelima prikupljaju se u suradnji s liječnicima Doma zdravlja Senj. Registar se redovito ažurira, a današnji podaci iz registra su zabrinjavajući jer pokazuju već spomenutu brojku, odnosno da gotovo desetina stanovništva boluje od malignih oboljenja. Zašto je tome tako, teško je bilo što reći. – Pokušat ćemo krenuti i u smjeru istraživanja i otkrivanja konkretnih razloga za takvo stanje – najavljuje dr. Prpić i dodaje kako će Liga nastaviti s humanitarnim akcijama prikupljanja sredstava za svoj rad jer s više novca mogu oboljelima dati veću pomoć, i financijsku i druge oblike pomoći.