Najbolji prosvjetari

OŠ “Jure Turić” Gospić i OŠ Lovinac opet u društvu najboljih

Marin Smolčić

Foto: M. SMOLČIĆ

Foto: M. SMOLČIĆ



GOSPIĆ/LOVINAC Hrvatska agencija za odgoj i obrazovanje izvršila je odabir 606 najboljih učitelja i stručnih suradnika u našim školama.


U drušvu najboljih je i petero Ličanki. One  svojom stručnošću, metodama i uzornim radom unapređuju nastavni proces poučavanja djece i odgojno-obrazovni sustav u cjelini. Ovim povodom će sutra, 4. listopada biti promovirane u zvanje mentora i savjetnika.


Na ovaj način u društvu najboljih našle su se četiri učiteljice iz OŠ „dr. Jure Turić“ i jedna iz OŠ Lovinac. Gospićku učiteljsku falangu čine i neke učiteljice koje su od ranije stekle ovaj status. Ravnatelj škole Ivica Radošević s ponosom ističe kako bi bio sretan da se istakne da ima sreću što radi sa toliko kvalitetnim kolektivom, a sada promovirane učiteljice su zapravo „prve među jednakima“. Ova škola ima 105 zaposlenih, od čega je 79 učitelja, 17 učitelja mentora i dva učitelja savjetnika, među kojima neki imaju ovaj status od ranije. 


Najmanja knjižnica na svijetu!




U društvu najboljih našla se i jedna učiteljica-knjižničarka iz OŠ Lovinac. To je Goranka Erega iz Gospića. Ova majka troje mališana svakoga dana putuje na posao i natrag doma skoro 70 km. Pola radnog vremena predaje engleski jezik, dok ostatak provodi radeći u školskoj knjižnici manjoj od osam metara četvornih. U Lovincu se šale na vlastiti račun i ističu kako ova knjižnica nosi epitet vjerojatno najmanje knjižnice u svijetu! Unatoč preksromnim gabaritima knjižnica je ipak mjesto koje rado posjećuju učenici i učiteljii. Jedini je problem što osim polica sa knjigama u nju može odjednom stati svega dvoje ili troje učenika. Ništa čudno kada se zna da je ta knjižnica do nedavno bila priručna ostava. Donacijom Ličko-senjske županije gradi se nova, neusporedivo veća knjižnica za koju u OŠ Lovinac  već sada ističu da će njima biti „najveća na svijetu“!


OŠ Lovinac trenutno ima 40 učenika i 20 ukupno zaposlenih. Njihova Goranka Erega će ovoga petka uoči svjetskog Dana učitelja u zagrebačkoj Sveučilišnoj knjižnici biti promovirana u zvanje stručni suradnik-mentor i na ovaj način dokazati kako se iskrenim odnosom prema poslu može postići maksimum i u vrlo malim sredinama poput Lovinca. Ovdje se valjda najbolje dokazuje stara istina da se za mnoge poslove jednostavno rodiš, odnosno ili si za to ili nisi!