Smrtonosna bolest

OPASNA ZARAZA Lički lovci strepe od pojave afričke kuge iz Srbije

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Diljem Europe je na farmama već eutanazirano nekoliko stotina tisuća domaćih svinja, a pojava afričke kuge u nekoliko lovišta u Srbiji najavljuje crne dane i za divlje svinje



GOSPIĆ – Lički lovci sa povećanom dozom straha strepe od pojave afričke kuge, smrtonosne bolesti svinja koja se pojavila u susjednim državama. Dok se prevencijom na svinjogojskim farmama može suzbiti ova opasna zaraza, u lovištima je to teško postići zbog slobode kretanja divljih svinja.


Diljem Europe je na farmama već eutanazirano nekoliko stotina tisuća domaćih svinja, a pojava afričke kuge u nekoliko lovišta u Srbiji najavljuje crne dane i za divlje svinje.


Stručnjaci tvrde kako je nemoguće spriječiti širenje ove opake bolesti zbog nesmetanih migracija divljih svinja.




Tako se čini da sve najavljene preventivne mjere suzbijanja afričke kuge u hrvatskim lovištima možda neće dati željene rezultate. Bez obzira na radnje na dekontaminaciji vozila i lovačke opreme, glavni prijenosnik ove smrtonosne zaraze ipak su divlje svinje.



Tajnik Županijskog lovačkog saveza Ličko-senjske županije Mile Ugarković ipak je optimist.


– Lovačke udruge na našem području provode još od zimus sve mjere iz naputka Ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinarstvo. Moram reći da su sve lovačke udruge ovaj problem vrlo ozbiljno shvatile.


U stalnim smo kontaktima, vrši se dezinfekcija vozila i opreme i za sada nema znakova da se ta bolest pojavila na našem terenu. Nema sumnje da ćemo u slučaju da resorno Ministarstvo to naloži, mi na području Ličko-senjske županije u lovištima striktno provoditi sve mjere zaštite, rekao nam je tajnik Županijskog lovačkog saveza Mile Ugarković.



Ono od čega strahuju lički lovci su migracije divljih svinja iz susjedne BiH. Česti su slučajevi da divlje svinje preplivaju rijeku Unu i prijeđu u lička lovišta. Sve se to događa već tisućama godina, ali ako danas samo jedna zaražena divlja svinja u Lici pronađe novi areal, to bi moglo označiti izumiranje ove divljači u ličkim lovištima. Ukoliko se to dogodi ostaje pitanje hoćemo li uskoro divlje svinje moći vidjeti jedino u zoološkim vrtovima ili lovačkim gaterima!?!