Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Digitalizacija kina

Nakon punih 12 godina, Senjani uskoro opet u kinodvorani

Credit: D. PRPIĆ
Credit: D. PRPIĆ
Autor:
Objavljeno: 22. srpanj 2019. u 15:44 2019-07-22T15:44:15+02:00

Sredstva potrebna za projekt digitalizacije senjskog kina iznose 355.000 kuna, od čega Ministarstvo kulture izdvaja 250.000 kuna, preostalih 105.000 kuna Grad Senj, a senjsko kino će ovime dobiti najmoderniji sustav zvučnika i kinoaparaturu

SENJ - Nakon punih dvanaest godina Senjani i mještani okolnih mjesta uskoro će ponovo imati priliku gledati filmove na velikom ekranu i to uz nove tehnologije, najavljuje ravnatelj senjskog Pučkog otvorenog učilišta Milutina Cihlara Nehajeva Ivan Prpić. Digitalizacija kina je u tijeku, a većinom sredstava financira je Ministarstvo kulture RH.

U Učilištu redovito prate natječaje državnih institucija i gospodarskih čimbenika koji barem jednim dijelom u svojoj djelatnosti promiču kulturno stvaralaštvo, pa su za ovogodišnja sredstva Ministarstva kulture aplicirali s tri projekta, od čega je prošao projekt digitalizacije kina. Ostala dva projekta odnosila su se na nabavu zavjesa i novih sjedala za salu Doma kulture, ali to će morati pričekati nove natječaje za dodjelu sredstava.

Ukorak s vremenom

– Dom kulture je 1977. godine nalazom građevinske inspekcije bio zatvoren, jer je bio u gotovo ruševnom stanju i nakon toga je 1983. društvenim samodoprinosom kompletno obnovljen. Tada je bila instalirana za tadašnje prilike najsuvremenija oprema i u tehničkom i scenskom smislu, no vrijeme čini svoje i mnoge stvari od tada su potrošene ili više nisu u funkciji. Sada krećemo u modernizaciju i ponudit ćemo sofisticiranu tehniku koja će plijeniti pozornost senjske publike. Želja nam je kino kao medij vratiti sugrađanima kako na kinopredstave ne bi morali putovati u Rijeku, kaže Prpić.

Kino u Senju ima dugu tradiciju, a predstave su bile itekako dobro praćene. Prva kinodvorana bila je u Senjanima poznatoj Vlahovićevoj kući na autobusnoj postaji, zatim na nekadašnjoj ljetnoj pozornici gdje je danas diskoteka Magnus, a potom u Domu kulture gdje je 2007. godine radi zastarjele tehnologije moralo prestati s radom.

Aktualna digitalizacija kina podrazumijeva nabavu nove opreme kojom će se uspostaviti usklađeni tehnički standardi i postići bolja kvaliteta i slike i zvuka, a filmovi će se gotovo istovremeno emitirati kada i u velikim multipleksima u Zagrebu i drugim većim sredinama.

Bogatija kulturna ponuda

Sama digitalizacija kina kod nezavisnih kinoprikazivača dio je Nacionalnog programa audiovizualnog stvaralaštva i strateški projekt koji su prije nekoliko godina zajednički pokrenuli Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture, a uz osnaživanje nezavisnih kinoprikazivača ciljevi su mu i povećanje gledanosti europskih, hrvatskih i nezavisnih svjetskih naslova u kinima te obogaćivanja raznolikosti kulturne ponude.
Sredstva potrebna za projekt digitalizacije senjskog kina iznose 355.000 kuna, od čega Ministarstvo kulture izdvaja 250.000 kuna, preostalih 105.000 kuna Grad Senj, a senjsko kino će ovime dobiti najmoderniji sustav zvučnika i kinoaparaturu.

– U tijeku je dio pravne priče i postupak javne nabave, a sami radovi neće trajati dugo, pa očekujemo da će probno emitiranje krenuti ovu jesen, u početku s dva filma u četiri predstave tjedno, što će biti uvod u filmsku jesen u Senju, najavljuje Prpić.
U svakom slučaju stari analogni projektor u senjskom Domu kulture odlazi u povijest. Novi filmovi gotovo trenutačno će stizati u senjsko kino, a ne kao nekada, kada se na nove naslove moralo čekati od jednoga pa sve do nekoliko mjeseci.
– Ovime će Senj stati uz bok velikim gradovima s velikim kinocentrima. Vjerujem da nećemo obogatiti samo kulturnu ponudu i program kojim se bavimo nego da ćemo i vratiti gledatelje u kino jer ćemo u ponudi pratiti najnovije trendove. Vjerujem da će to biti na zadovoljstvo svih građana, a pogotovo svih filmofila, zaključuje ravnatelj senjskog Pučkog otvorenog učilišta Ivan Prpić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.