Mesopust

Meštar Feralić vodi novu senjsku maškaranu vlast

Dorotea Prpić

Foto D. Prpić

Foto D. Prpić

Uz svjedočenje maškara i posjetitelja u senjskoj sali ključeve drevnoga grada podno Nehaja meštru od maškara Feraliću predao je svjetovni gradonačelnik Grada Senja Sanjin Rukavina



Senj ima novu gradsku vlast i to maškaranu, a vodi je gradonačelnik od maškarov, meštar Feralić. A za takvu vlast Senjani svake godine iza Sveta tri kralja, kada počima mesopust, glasaju aklamacijom jer ju u svemu podržavaju. A kako i ne bi kad maškarana vlast nema figa u džepu, nema lažnih obećanja, podmetanja, sapunjanja daske i podmuklih igara, i kad ta vlast ima samo jedno predizborno obećanje koje redovito ispunjava, a to su veselje, pjevanje i ples pod maskama. A budući da vlast maškara podržavaju svi bez iznimke, i svjetovna vlast ju je morala priznati i predati joj ključeve grada.


Uz svjedočenje maškara i posjetitelja u senjskoj Sali ključeve drevnog grada podno Nehaja meštru od maškara Feraliću predao je svjetovni gradonačelnik Sanjin Rukavina, čime je u Senju označeno peto godišnje doba, doba vladavine maškara.


– Ključ grada moram predati, zabavljajte se i uživajte i čuvajte senjske užance. U gradskoj kasi novca ima, ali nemojte sve strajbat – rekao je gradonačelnik Rukavina i time označio početak 362. senjskog maškaranog mesopusta koji će potrajati do 25. veljače. U tom vremenu održat će se sedam subotnjih maškaranih zabava ili kako ih Senjani zovu balova i posljednja zabava na mesopusni utorak, koja će označiti i kraj ovogodišnjeg mesopusta. Osim odraslih, zabavljat će se i najmlađi na dječjim zabavama nedjeljom poslijepodne na tzv. dječjim redutama kojih će ovog mesopusta biti ukupno šest.




Otvorenje Mesopusta svojim su nastupima uveličali i Gradska glazba Senj, VIS senjskih umirovljenika Bonaca i plesna skupina Maya’s dance nation, a u okviru programa otvorenja svoj prvi nosač zvuka predstavio je mladi jedanaestogodišnji senjski pjevač Matej Prpić.


A kako je u svom obraćanju puku istaknuo meštar Feralić, u svojoj će vladavini s lakoćom riješiti sve probleme, od demografije do sveprisutnog iseljavanja.


– Svi vi ki volite Senj i bale pozivamo vas da benavite, munjasate i budete ono ča nikad niste, a najmlađe da se zabave na nedjeljnim dječjim redutama jer u vrime mesopusta svi putevi vode u našu Salu. Nikoga se ne trebate bojat, za naše vlasti moć ćete na kafu, rješavat križaljku, čitati cajtunge… Pronto san s vamin dvajsčetiri ure. Bit će opušteno, a mi ćemo samo pivat i tancat – najavio je meštar Feralić.


A da će tako biti, ne treba sumnjati. Konačno, tako je već više od tri i pol stoljeća, koliko u Senju i traje tradicija mesopusta, koja se održala upravo radi dokazane uzajamne ljubavi Senjana i mesopusta. Radi te ljubavi Senjani se ne mogu umoriti od mesopusta, ali niti mesopust od Senjana.