158. broj

Mesopusno glasilo: Nisi Senjanin ako nisi u Metli i škavaceri

Dorotea Prpić

Na glavnoj senjskoj ulici Potok u vrijeme mesopusta stoji sandučić u koji se ubacuju vijesti / Foto: D. PRPIĆ

Na glavnoj senjskoj ulici Potok u vrijeme mesopusta stoji sandučić u koji se ubacuju vijesti / Foto: D. PRPIĆ

I ovogodišnja Metla i škavacera bit će zrcalo i grada i društva i vremena u kojem živimo. Pohvalit će sve što je dobro, a pomesti sve što ne valja, »protrest« će sve, od vlasti do puka. Uredništvo očekuje priloge »dopisnika« do 15. veljače



SENJ – Malo koje mjesto ima svoje mesopusno glasilo. A Senj ga ima, popularnu Metlu i škavaceru, novine aktualne maškarane vlasti, a to je ujedno i najstariji humoristično-satirični list u Hrvatskoj.


Istina, nisu to ni dnevne, ni tjedne, ni mjesečne, već novine koje izlaze jednom godišnje u vrijeme mesopusta, a u povodu aktualnog 362. Senjskog mesopusta izaći će novi, 158. broj. Pripreme za novi broj Metle i škavacere su u tijeku, saznajemo da se »dela tuta forca« jer premda su u pitanju cajtunge za humor i satiru, uredništvo itekako ozbiljno odrađuje svoj posao.


A uredništvo sa svojim »dopisnicima« ne komunicira modernom tehnologijom, primjerice mailom, društvenim mrežama i slično, već na glavnoj senjskoj ulici Potok u vrijeme mesopusta stoji sandučić u koji se vijesti ubacuju, pisane strojem ili ručno, svejedno je, a potrebno ih je ubaciti do 15. veljače.




– Lipo i nefaljeno Vas pozivljemo da i vog leta čagod napišete i narišete i kalumate u kasunić ki je na Potoku kod butige Tisak – stoji u pozivu uredništva.


Nema prepreka


Budući da na tom potezu danas traju građevinski radovi, doći do sandučića malo je teže, ali to dopisnicima neće biti prepreka. Provjereno, sandučić je dobro zaključan lokotom pa uvid u »štof« za Metlu i škavaceru ima samo uredništvo. A u sandučiću ima svašta, šala, zapažanja i dogodovština iz života grada i njegovih stanovnika, a uz građane za Metlu i škavaceru pišu i članovi uredništva.


Kako ističe Ivan Prpić, glavni urednik Metle i škavacere i ravnatelj senjskog Pučkog učilišta koje je i izdavač, malo koja sredina se može podičiti tako bogatom humorističnom baštinom. Ovo tim više što su već i stari pisci tvrdili da je najteže od svega biti duhovit. Kažu da je ljude vrlo lako rasplakati, ali najteže od svega je ljude dobro i od srca nasmijati.


– Forma satire i komedije, iako se čini lagana, vrlo je zahtjevna za pisati, a kada se jedan časopis uspije održati više od stoljeća i pol i koji uz to uveseljava i nasmijava svoju čitalačku publiku, to je vrijedno svakog divljenja – kaže Prpić i dodaje da su Senjani ponosni i na mesopust, na larfe i baute, i na bale, i na Metlu i škavaceru jer ta užanca s toliko bogatom tradicijom je nešto što se ne može kupit, ne može se ni naručit, nego i bale i karnevale treba znat živjeti, a Senjani dokazano to itekako znaju.



Ovogodišnji broj Metle i škavacere javnosti će biti predstavljen na mesopusni utorak, 25. veljače, a do tada posao uređivanja ovog senjskog humorističkog lista odrađuje uhodano uredništvo: meštar Mesopusta Danijel Tomljanović Feralić, Siniša Aldo Gradišer, Ante Španić, Neven Matijević, Božidar Boba Vukelić i Ivan Prpić Špika.



Zrcalo grada


Metla i škavacera je najstariji humoristično-satirični list u Hrvatskoj, a prvi put je tiskan davne 1875. godine. Razlog što se prvi primorski humoristični list pojavio u Senju valja potražiti u ondašnjoj povoljnoj društvenoj i gospodarskoj klimi u gradu i u mjesnoj tiskari, osnovanoj još daleke 1494. godine. Gradsko stanovništvo živjelo je od trgovine, ugostiteljstva, brodogradnje, plovidbe i izvoza drva. Živjeli su, ali se i zabavljali, radili i pri radu se šalili.


Takvi su Senjani ostali i do dana današnjega, bučni, vedri i duhoviti.Tako će i ovogodišnja Metla i škavacera biti zrcalo i grada i društva i vremena u kojem živimo. Pohvalit će sve što je dobro, a pomesti sve što ne valja, »protrest« će sve, od vlasti do puka. A što donosi novi broj Metle i škavacere ne može se saznati sve dok se ne objavi. Tu ne pomažu nikakve veze pa dolazile one i iz samog vrha vlasti. Samo se zna da će se grad, barem na papiru, oprati od svega što ne valja, a »štofa« nikad ne manjka jer se Senjani ne šale samo na tuđi, već i na svoj račun.

A i tijekom godine često se može čuti uzrečica »stavit ću te u Metlu«. A oni čije ime se nađe u Metli i škavaceri ne smiju se ljutiti. Uostalom, to im ne pomaže, jedino im preostaje utjeha u izreci »nisi Senjanin ako nisi u Metli«.