Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
24. listopada 2019.
Kuharica

MRVA SRIĆE Recepti naših starih sakupljeni u "Kujni iz pasanog vremena"

Foto Dorotea Prpić
Foto Dorotea Prpić
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2019. u 10:56 2019-07-27T10:56:24+02:00

Predstavljanjem ove knjižice udruga Mrva sriće obilježit će deset godina djelovanja tijekom kojih njezine članice predano rade i pomažu potrebite u svojoj župskoj i lokalnoj zajednici

SENJ - Ovih dana javnosti će se predstaviti kuharica pod nazivom »Kujna iz pasanog vrimena« u kojoj su sakupljeni recepti koje su nam u nasljeđe ostavili naši stari i koji su nekoć uz skroman izbor namirnica znali pripremiti ukusna jela i nahraniti u ono vrijeme ne tako malu obitelj. Recepte su vrijedno skupljale i pripremile članice senjske Duhovne udruge Mrva sriće i izdale u suradnji s Turističkom zajednicom grada Senja, a to je samo još jedan u nizu hvalevrijednih projekata ovih humanitarki. Predstavljanjem ove knjižice udruga Mrva sriće obilježit će svojih deset godina djelovanja.

I svih tih deset godina predano rade i pomažu potrebite u svojoj župskoj i lokalnoj zajednici, a sam naziv njihove udruge naglašava poveznicu s duhovnošću i suradnju sa senjskom župom. Danas imaju 18 članica-humanitarki, ali brojka je puno veća uzmu li se u obzir brojni koji pomažu u donacijama, u prijevozu ili slično, čime se i sami priključuju humanitarnom radu udruge.

A sve je počelo 2002. godine kad je skupina kreativnih žena počela izrađivati ručne radove u okviru likovne radionice pri Caritasu senjske Župe i stvarati uratke koje su prigodno prodavali za Božić i Uskrs, a prihod darivali potrebitima iz svoje generacije.

Suveniri, čestitke...

Godine 2009. gospođa Marija Knifić, dugogodišnja i aktualna predsjednica Udruge i današnja voditeljica župnog Caritasa, odlučila je uz podršku zainteresiranih žena njihov rad i formalizirati i tako je nastala Duhovna udruga Mrva sriće Senj, s ciljem pomaganja potrebitima, a da bi došli do sredstava, vrijedno izrađuju i prodaju suvenire, aranžmane, čestitke, prigodne darove... Uz to, već tradicionalno sudjeluju i na gradskim i županijskim manifestacijama kao što su Expo Senj, Uskočki dani, Jesen u Lici, Potok sriće, Uskrsni doručak koji na Uskrsni ponedjeljak već tradicionalno organiziraju u suradnji s Turističkom zajednicom, druženja na Staru godinu zajedno s Lovačkim društvom…

Tu su također i prigodne prodajne izložbe u povodu Dana kruha, Svetog Nikole, Božića i Uskrsa kada se na gradskim ulicama druže s građanima i prodaju prigodne poklone čija cijena nije fiksna, svatko da koliko može, a zauzvrat kupac dobiva izniman ručni rad i veliki osmijeh ovih humanitarki. Njihov rad je dokaz da za sve što radimo treba mrvica vremena, mrvica volje i mrvica ljubavi i dobije se velika mrva sriće.

Provele su i nekoliko velikih projekata. Tako su u nekoliko navrata organizirale akcije za obnovu zvonika, Katedrale i župnog stana, uredile su i prostor župnog Caritasa i svoje prostorije. Prema svojim mogućnostima uključene su i u humanitarne akcije na nivou Hrvatske, a Udruga je 2017. godine dobila i nagradu Grada Senja za dugogodišnji rad i brigu za potrebite u župi i gradu. Posljednje dvije godine surađuju i s Društvom prijatelja Senja iz Zagreba koji u glavnome gradu među svojim članovima organiziraju skupljanje hrane i potrepština za potrebite Senjane.

Pomoć Caritasu

– Svih deset godina postojanja izradom aranžmana i suvenira ostvarujemo sredstva kojima pomažemo našem župnom Caritasu te potrebitima u našem gradu. Od prvih dana postojanja, još dok smo bili likovna radionica pri župi, pomagali su nam Vodovod Hrvatsko primorje – južni ogranak Senj, Lovačko društvo Jarebica, Lučka uprava Senj, a danas se na naše zamolbe odazivaju i mnogi obrtnici i poduzeća. Zahvalne smo našem bivšem župniku Čančaru i današnjem župniku Pavliću i Osnovnoj školi Senj na prostoru, a ne smijemo zaboraviti i naš »muški« dio obitelji jer oni su nam prava logistika, a i poneke ideje krenu od njih. Mi o našem radu ne pričamo puno. Čitajući Bibliju naći ćete tekstove koji govore upravo o davanju milostinje gdje Isus govori da licimjeri pričaju o svojem darivanju ne bi li ih drugi hvalili, a nama to nije cilj. Mislimo da svatko tko voli svoj grad i svoju župu mora sebe dati bar malo na bilo koji način za dobrobit svih – poručuje Marija Knifić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.