Rođendan Ante Starčevića

Ličko-senjska županija proslavila svoj dan, slučajno ili ne, po prvi put bez svečane Županijske skupštine

Marin Smolčić

Foto Marin Smočić

Foto Marin Smočić

Neki u svemu tome ne vide slučajnost, nego li latentnu poruku po kojoj će se na sljedećoj Župamijskoj skuptini već naći razlozi za opetovano rušenje proračuna, a s time i rušenje župana Milinovića



GOSPIĆ Rođendan dr. Ante Starčevića, Oca Domovine, uzet je od 1993. godine i kao rođendan Ličko-senjske županije. Tim povodom upriličen je danas svečani program koji je započeo s više komemoracija.


Vijenci i svijeće položeni su na spomenik dr. Ante Starčevića kod spomen-doma u Velikom Žitniku, zatim kod zajedničkog križa u gradskom groblju svete Marije Magdalene u Gospiću. Komemoracije su nastavljene kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata, kao i kod spomen-poprsja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. 


U ime Ličko-senjske županije izaslanstvo je predvodio župan dr. Darko Milinović, uz zamjenike Renatu Hodak i Vicu Nekića. Na komemoracijama su sudjelovali i predstavnici policije, kao i izaslanstva udruga prosteklih iz Domovinskog rata s područja Gospića i Otočca.




U dvorani Ličko-senjske županije potom je upriličen prijem kojemu su se odazvali prestavnici Gradova i Općina, direktori i ravnatelji javnih poduzeća i ustanova, braniteljskih udruga, sudionici kulturnog i sportskog života s prostora Ličko-senjske županije. Na početku prijema župan Milinović zahvalio se svima koji su se odazvali i uveličali Dan Ličko-senjske županije.


– Ovo je po prvi puta u povijesti ove županije da nemamo svečanu sjednicu Županijske skupštine gdje bismo mogli iskazati svoj ponos s rezultatima postignutim unatrag godine dana. Čuo sam se s g. Kustićem koji danas nije mogao biti s nama zbog svojih obveza.


Zbog ograničenog prostora na prijem smo pozvali vas koji na određeni način skrbite o potrebama građana naše županije. Moje posebno poštovanje predstavnicima i svim članovima udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Zbog ogromne žrtve koju su podnijeli i zbog nastojanja da ne zaboravimo teške i ponosne dane naše povijesti.



Gradovi i Općine s ovih prostora su od početka ove godine dobili više od 80 posto investicija dobili preko EU-fondova. Zato želim istaknuti koliko su bitni izbori za EU parlament koji se održavaju ove nedjelje. Bez županijskog Proračuna mi smo u jednom stanju mirovanja, ali taj Stand by nas nije spriječio da Županija dobije oko 100 milijuna kuna za različite projekte. Ti se projekti odnose na gotovo sve Gradove i Općine.


Nadam se da će narednog utorka prevladati razum i da ćemo izglasati Proračun za ovu godinu. Danas se moram javno zahvaliti svojim pročelnicama koje svojim radom i znanjem potvrđuju onu starinsku, dalmatinsku izreku po kojoj „žene drže tri kantuna svake kuće“. Danas ova Županija nema niti kune duga, a iznosio je 4 milijuna kuna. Nedavno sam imao pitanje jednog novinara koji tvrdi da je u Ličko-senjskoj županiji čak 90 posto zaposlenih radi u lokalnoj samoupravi. To je netočno i to je omalovažavajući odnos prema ovoj županiji. Točno je to da u našoj županiji 60 posto zaposlenih radi u trgovačkim društvima, OPG-ima, poljoprivredi i privredi. Svi mi moramo se boriti protiv takve krive percepcije.



Danas slavimo i rođendan Oca Domovine, čovjeka na čijim idejama je stvorena današnja Hrvatska. Velikana čija politička misao, njegov lik i dosezi nisu dovoljno valorizirani. U nedjelju svi izađimo na izbore za EU parlament. Hrvatska je uljuđena europska država. Bez obzira za koga glasali mi ćemo svojim izlaskom na ove izbore pokazati da pripadamo toj velikoj zajednici europskih naroda, zaključio je župan Milinović.


Tijekom današnjih komemoracija izaslanstvu Ličko-senjske županije priključili su se jedino predstavnici policije i braniteljskih udruga. Niti na jednoj komemoraciji nije se pojavio nitko od članova Županijske skupštine i Grada Gospića kao domaćina. Na svečanom prijemu u zgradi Županije pojavili su se tek rijetki vijećnici, ali kao predstavnici jedinica lokalne samouprave. Izostanak predsjednika Županijske skupštine Marijana Kustića neki su danas tumačili kao ignoriranje župana Milinovića jer se Dan županije svake godine obilježava 23. svibnja.



Tim prije što danas nismo vidjeli niti gradonačelnika Grada Gospića Karla Starčevića, predsjednika HSP-a, kojega je predstavljala zamjenica Kristina Prša. Neki u svemu tome ne vide slučajnost, nego li latentnu poruku po kojoj će se na sljedećoj Župamijskoj skuptini već naći razlozi za opetovano rušenje proračuna, a s time i rušenje župana Milinovića. Na taj bi način sav ovaj politički cirkus ipak pokazao karikaturalnost politike HDZ na županijskoj razini.