Obljetnica

Legendu Gavrana nikada se ne može i ne smije zaboraviti

Dorotea Prpić

U organizaciji Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi i Grada Senja održana je komemoracija u Gavranovom rodnom Krivom Putu i kulturno-umjetnički program u Senju



SENJ Komemoracijom u rodnom Krivom Putu i kulturno-umjetničkim programom u Senju, a u organizaciji Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi i Grada Senja, jučer je obilježena 25. obljetnica pogibije stožernog brigadira Damira Tomljanovića Gavrana, junaka Domovinskog rata, koji je 1994. godine poginuo na Velebitu. Uz obitelj pokojnoga Gavrana i uzvanike, među kojima su bili i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik Predsjednice Republike Ante Deur, izaslanstvo MORH-a i Oružanih snaga RH na čelu sa generalom zbora Mirkom Šundovim, počast legendarnom Tigru odalo je i mnoštvo suboraca, njegovih sumještana iz Senja i iz Krivog Puta te iz okolnih mjesta Like i Primorja.


Komemoracija je počela na krivoputskom groblju uz Gavranov grob paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća brojnih delegacija. Uz državne delegacije, Gavranu su počast odale i delegacije Ličko-senjske i Zadarske županije, gradova i općina Senja, Gospića, Zagreba, Zadra, Starigrada Paklenice, Plitvičkih jezera, Bakra te brojne braniteljske udruge i udruge dragovoljaca iz Nove Gradiške, Plitvička jezera, Zadra, Lopara, Raba, Senja, Otočca, Primorsko-goranske županije, dragovoljci ratne mornarice, specijalna postrojba Ajkule, Gardijska postrojba specijalne policije… Cvijeće su položili i učenici senjske osnovne škole i škole Zadarski otoci te DVD Senj, PU Ličko-senjska, Mjesni odbor Krivi Put…


– Gavran je čovjek koji je za svog kratkog života postao legenda i uzor mnogima. Kada govorimo o Gavranu kao čovjeku, borcu, zapovjedniku, uvijek ostaje puno toga neizrečenoga, a sve što kažemo nedovoljno je da mu se iskreno zahvalimo. Na spomen imena Gavran javi se ponos, ali i tuga što smo prerano ostali bez njega. Ovaj poseban čovjek, naša legenda, naš Gavran, nikada se ne može i ne smije zaboraviti. Hvala mu za sve što je učinio za nas, za našu djecu i jedinu nam domovinu – poručio je predsjednik Udruge veterana Tigrova Ilija Vučemilović.





Damir Tomljanović – Gavran u obranu domovine uključio se 1990. godine, pristupivši Jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje, a zatim 1. gardijskoj brigadi Tigrovi, s kojom je prošao brojna bojišta u Hrvatskoj – istočnu i zapadnu Slavoniju, Banovinu i Kordun, sve do juga Hrvatske.


Od 1993. godine bio je zapovjednik je 2. bojne gardijske brigade Tigrovi te je zapovijedao Sektorom Zadar i postrojbama koje su držale položaje na Velebitu. U jednom od obilazaka velebitskih položaja poginuo je od neprijateljskog metka. Njegovo ime danas nose ulice u više hrvatskih gradova, trgovi, vojne škole, sportski tereni, memorijali, a posebna uspomena na njega čuva se u njegovom rodnom Krivom Putu, gdje se svake godine obilježava dan Gavranove pogibije i gdje je uređena Gavranova spomen soba te veliki sportski teren koji nosi Gavranovo ime.



U Župnoj crkvi Gospe Snježne u Krivom Putu pod vodstvom vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana služena je sveta misa, a nakon toga komemoracija je nastavljena kulturno-umjetničkim programom u senjskoj Školsko-športskoj dvorani Robert Barbić-Beli, u kojem su nastupili klapa Senjkinje, Tomislav Brajša, Hrvoje Hegedušić, Ivona Šojat i učenici osnovne i srednje škole iz Senja.