Kriminal u policiji

Gradonačelnik Gospića optužuje: ‘Pojedini policajci pomažu kradljivcima drva’

Marin Smolčić

Starčević je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća ustvrdio da pojedini policajci sudjeluju u krađi i švercu drva, kao i u dojavama vlasnicima konja lutalica da sklone te životinje što stalno čine štete prije nego na teren izađu komisije i pošteni policajci



GOSPIĆ Tijekom zadnje sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik Gospića Karlo Starčević okomio se na navodni kriminal u policiji, instituciji kojoj je primarna zadaća provoditi zakone. Starčević je tada ustvrdio da pojedini policajci sudjeluju u krađi i švercu drva, kao i u dojavama vlasnicima konja lutalica da sklone te životinje što stalno čine štete prije nego na teren izađu komisije i pošteni policajci. Starčević se prije toga nije libio to reći i načelniku PU ličko-senjske, dodavši da »nama takva policija ne treba«!


Tijekom 2018. godine pa do danas svako malo stižu informacije o krađama drva diljem Like. Lopovi su »obazrivi« prema državnim šumama pa je lani u vlasništvu Hrvatskih šuma posječeno i ukradeno »samo« 2.055 kubičnih metara drva u vrijednosti otprilike 290 tisuća kuna. Ipak, lopovi najviše vole šume čiji vlasnici žive izvan Like, često i u drugim državama. Tada sijeku sve od reda, pa ta područja nakon takvog biomasakra izgledaju kao da ih je poharao cunami.Na određeni način Hrvatske šume kao da nehotice potiču lopove. Upotreba službenih vozila izvan radnog vremena je vrlo ograničena. Ako lugar želi nakon posla obići svoj revir, to čini iskljkučivo svojim automobilom i besplatno jer Hrvatske šume ne plaćaju prekovremene sate. Zato se po ličkim šumama motorne pile najviše čuju vikendima i općenito u neradno vrijeme lugara.

Sljedeći problem lopovima i švercerima drva je kako ukradeno dovesti u veće centre Dalmacije, gdje su drva skuplja za 25-30 posto nego u Lici. Tu na scenu stupa policija. Jedan od policajaca koji nije želio biti u tome kolu je Marko Lipovac. Na svojem facebook profilu neumorno opominje javnost o načinima na koje su neki policajci uključeni u lopovluk. Lipovac je svojedobno čak dobivao pozive od OKC-a da se »požuri u Smiljan gdje se u 3 sata ujutro dogodila teža prometna nesreća«! Dolaskom na označeno mjesto nije bilo nikoga. Razlog slanja noćne patrole izvan Gospića bio je taj da se omogući nesmetan prolaz kamionima krcatim ukradenim drvima kroz središte Gospića. Lipovac je zbog benignih optužbi, uz još nekolicinu kolega, dobio otkaz.


Sakupljajući informacije o ovim sumnjama i optužbama uputili smo dopis u PU ličko-senjsku tražeći odgovore na ova pitanja. Odgovora nema već dulje od 20 dana, nakon što su nam poručili da ćemo ga dobiti u »razumnom roku«.