Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 26
Sutra: 10° 10° 26
28. siječnja 2020.
Misa i komemoracija

Gospićka 25. satnija ZNG Gospić bila je prva vojna oružana formacija u Lici 1991.

Gospićka 25. satnija ZNG Gospić bila je prva vojna oružana formacija u Lici 1991.
Gospićka 25. satnija ZNG Gospić bila je prva vojna oružana formacija u Lici 1991.
Autor:
Objavljeno: 25. kolovoz 2019. u 15:21 2019-08-25T15:21:20+02:00

'Prvo postrojavanje dragovoljaca s područja Gospića i Perušića ima puno veći značaj nego li se misli. Iz ove postrojbe niknula je 118. brigada, a poslije i 9. gardijska brigada „Vukovi“. Zahvaljujući tim hrabrim dragovoljcima srušen je mit zloglasnog Vojislava Šešelja o granici „Velike Srbije“ Karlobag-Gospić-Karlovac-Virovitica', rekao je župan Milinović

 

GOSPIĆ U vrijeme ni rata ni mira podalje od očiju javnosti na današnji dan 1991. godine na stočnoj tržnici pored Gospića postrojena je 25. satnija Zbora narodne garde Gospić.

Odmah nakon prvog postrojavanja i zaduženja odora pripadnici ove postrojbe krenuli su na položaje oko grada kojega su pobunjeni Srbi uz potporu tzv. JNA svakodnevno napadali pješačkim naoružanjem.

U čast mnogih poginulih pripadnika ove postrojbe u  katedrali Navještenja blažene djevice Marije služena je danas sveta misa koju je predvodio gospićki župnik Mario Vazgeč. Nakon toga održana je komemoracija kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata u središtu Gospića.

U ime Ličko-senjske županije vijenac je položio župan Darko Milinović sa suradnicima, izaslanstvo Kluba 118. brigade, sljednice 25. satnije ZNG-a, predvodio je predsjednik kluba Pajo Brkljačić.

Iz ove postrojbe niknula je 118. brigada, a poslije i 9. gardijska brigada „Vukovi“

Potom su se sjenama poginulih poklonila brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici policije i Grada Gospića. Komemoracija je održana i kod poprsja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Obraćajući se novinarima župan Darko Milinović naglasio je kako prvo postrojavanje 25. satnije ima puno širi povijesni kontekst.

- Prvo postrojavanje dragovoljaca s područja Gospića i Perušića ima puno veći značaj nego li se misli. Iz ove postrojbe niknula je 118. brigada, a poslije i 9. gardijska brigada „Vukovi“. Zahvaljujući tim hrabrim dragovoljcima srušen je mit zloglasnog Vojislava Šešelja o granici „Velike Srbije“ Karlobag-Gospić-Karlovac-Virovitica. Iskreno čestitam i zahvaljujem se tim momcima koji su u ljeto 1991. godine stali na branik domovine, spremni za hrvatsku slobodu dati svoje živote. Bio sam jedan od njih u 118. brigadi i vođenje ratnog saniteta te postrojbe je najponosniji dio mojega života, rekao je župan Milinović.

Na upit novinara jesu li u javnosti dovoljno valorizirani dosezi branitelja s početka rata, župan Milinović je naglasio kako svaka vlast, a posebice lokalna vrednuje ove važne događaje.

- Svako tko u dovoljno mjeri ne poštuje ovakve događa i s pijetetom se ne odnosi prema žrtvama, takvi ne vole Hrvatsku. Ja se nadam da takvih nema niti će ih biti, rekao je župan Milinović.

 

Za tzv. Martićevu miliciju netko je već naručio janjetinu!

Jedan od zapovjednika vodova na tome legendarnom postrojavajunju bio je i Pajo Brkljačić, danas predsjednik Kluba 118. brigade ZNG. Iznio je zanimljive podatke slabo poznate široj javnosti.

- Mi smo tada podijelili 272 odore, a nama je bila pridodana 26. satnija s dragovoljcima s područja Pazarišta. Imali smo samo nešto malo oružja. Mi smo u većem broju krenuli na položaje u večernjim satima. Moj vod je zauzeo područje Budačkog mosta gdje je u obljižnjem restoranu netko u ime tzv. Martićeve milicije naručio 63 kile janjetine koja se trebala servirati sutradan. Tada su „martićevci“ trebali zauzeti most. Mi smo ih preduhitrili za svega jedan dan, a oni su onda odustali od napada. I od janjetine, prisjeća se Pajo Brkljačić.

Kasnije se ustanovilo kako tzv. Martićeva milicija nije zauzela Budački most jer su 25. kolovoza u obližnjem Ličkom Osiku ustrojili „Stanicu milicije SAO Krajine Tesligrad“. Kada već nisu mogli ovladati tom važnom komunakcijom na prilazu Gospiću zrakoplovi tzv. JNA raketirali su Budački most i srušili ga. Do konca rata  jedina veza Gospića prema ostalim dijelovima ličkoga kraja bio je drveni nost sagrađen uz porušeni preko rijeke Like.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze