Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
22. listopada 2019.
Nesvakidašnja izložba

Gospićanin Duško Cvetojević Didi ima najveću kolekciju radija u ovom dijelu Europe

Foto Marin Smolčić
Foto Marin Smolčić
Autor:
Objavljeno: 24. srpanj 2019. u 11:25 2019-07-24T11:25:20+02:00

Autor je predstavio u Pučkom učilištu u Gospiću 50-ak starih radioaparata iz najveće kolekcije radija u ovom dijelu Europe

GOSPIĆ - Pučko otvoreno učilište »Dr. Ante Starčević« Gospić bilo je domaćin nesvakidašnje izložbe. Predstavljeno je 50-ak starih radioaparata iz privatne kolekcije autora i vlasnika ing. Duška Cvetojevića Didija. Kako je rekla ravnateljica učilišta Irena Peša, cilj izložbe je pokazati kako su nekada stare tvornice i majstori proizvodili kvalitetne radiouređaje koji i danas odlično funkcioniraju s vremenskim odmakom od 80 do 100 godina. Duško Cvetojević Didi ima najveću kolekciju radija u ovom dijelu Europe. Ovaj Zagrepčanin je cijeloga života vezan uz tehniku, radio, ozvučenja i općenito tehniku.

– Još kao klinac imao sam svoj radioprijemnik i kako sam odrastao i dolazilo 21. stoljeće i digitalna tehnologija, shvatio sam koliko je važno sačuvati te stare primjerke radiouređaja. Izložio sam 50-ak primjeraka, a u svojoj kolekciji imam više od 200 uređaja. Koliko koštaju? Za mene su neprocjenjivi. Nastariji uređaj koji se nalazi ovdje je iz 1926. godine. Svaki radiouređaj je potpuno ispravan i tehnički gledano, svi su u besprijekornom stanju – kaže Didi.
Ovog pasioniranog sakupljača radioprijemnika pitamo kako tumači činjenicu da se do nedavno pogrešno mislilo da je za izum radija zaslužniji talijanski izumitelj Guglielmo Marconi nego li Nikola Tesla?!?

– To se zna još iz 40-ih godina prošloga stoljeća. Marconi je zapravo bio Teslin šegrt i pomoćnik koji je od našeg velikog znanstvenika »posudio« neke ideje i komercijalizirao ih. Tesla nije bio opterećen novcem niti komercijalizacijom svojih izuma. Zaista je došlo vrijeme da prestanemo s prebrojavanjem nečijih krvnih zrnaca jer je Tesla bio čovjek kojemu se moramo najdublje nakloniti. Kao geniju, ali i dobrom čovjeku od kojega su mnogi znanstvenici onoga vremena »posuđivali« neke dijelove izuma. Samim tim što je Tesla izumio radio i izmjeničnu struju, zadužio je cijelo čovječanstvo – rekao nam je skromni Didi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.