Manifestacija

Završni koncert 13. Jazz Ex Tempore u Opatiji

Hina

Završnim koncertom umjetnika iz Norveške i Hrvatske u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji u četvrtak je zaključeno 13. izdanje manifestacije Jazz Ex Tempore u Opatiji, a u petak će se istovjetni koncert održati u koncertnoj dvorani Blagoja Berse Muzičke akademije u Zagrebu. Na ovogodišnjem Jazz Ex Temporeu, koji je počeo 16. listopada, sudjeluju norveški glazbenici Maren Selvaag i Erlund Apneseth te domaći, lokalni glazbenici Elvis Stanić, Alba Nacinovich, Marko Lazarić i Vedran Ružić, a održava se pod nazivom »Zvuci sjeverne tišine«.

Selvaag svira glasovir, Apneseth hardanger violinu, posebnu norvešku vrstu violine s više žica od klasične, Elvis Stanić harmoniku i gitaru, Lazarić bubnjeve, Ružić kontrabas a Alba Nacinovich pjeva.


Pokretač i organizator manifestacije Elvis Stanić kazao je u najavi manifestacije da se 13. izdanje Jazz Ex Tempore pripremalo dvije godine, tijekom kojih se pronalazilo glazbenike koji će odgovarati konceptu manifestacije. Zamišljeno je da glazbenici zajedno istražuju spoj tradicionalnih glazbenih izraza dvaju dijelova Europe, u jazz maniri. Tijekom tri dana u Opatiji su zajedno stvarali novu glazbu te je izveli na završnom koncertuApneseth i Selvaag su 17. i 18. listopada održali večernje glazbene radionice u Villi Antonio u Opatiji a u petak će ih ponoviti na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.