Festival fantastike

Započeo 12. Liburnicon pun zanimljivih sadržaja

Aleksandra Kućel Ilić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



OPATIJA Opatija živi u znaku posebnog festivala, 12. po redu Liburnicona, festivala fantastike i znanstvene fantastike, te još mnogih drugih sadržaja koji privlače na tisuće posjetitelja iz raznih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva – zaljubljenika u dobre knjige, filmove, društvene igre, ali i predavanja uglednih znanstvenika za koje ne postoje »nedodirljive teme«.


Iza jednog od poznatijih opatijskih projekata stoji Udruga za razvoj kulture mladih Kulturni front te trud pedesetak volontera, koliko ih je uz pomoć prijateljskih udruga »prionulo poslu« kako bi pripremili bogat program. Aktivnosti iz svijeta fantastike djelomično se odvijaju na vanjskim prostorima, a velikim dijelom i u samoj opatijskoj osnovnoj školi koja ove godine postaje »carstvo barbara« te je, u skladu s temom, i prigodno dekorirana. Sve o starim europskim plemenima, hrabrim ratnicima i njihovoj povijesti, mitologiji i bićima iz legendi, može se saznati dolaskom na Liburnicon.


Igra Gran Druidsmo, računalna igra Worms te strateške igre Warmachine i Hordes, našle su se na rasporedu prvog dana Liburnicona, a održano je između ostaloga i nekoliko zanimljivih radionica, kvizova te talk show na temu »Vrijeme barbara«. Program je obogatio i počasni gost, američki književnik i urednik velikog broja videoigara Alexander Freed, čija su djela vezana uz svijet Ratova zvijezda, te je prema podacima New York Timesa među najčitanijim autorima. Festival se održava tijekom cijelog predstojećeg vikenda, sve do nedjelje, kada će se zaključiti.