Pomoglo i Ministarstvo gospodarstva

Za ekorasvjetu u Lovranu 250 tisuća kuna

Marina Kirigin

Ekološka javna rasvjeta u Lovranu će prepoloviti troškove / Snimio Roni BRMALJ

Ekološka javna rasvjeta u Lovranu će prepoloviti troškove / Snimio Roni BRMALJ

U tijeku je izmjena čak 130 lampi na stupovima javne rasvjete, odnosno ekološki učinkovitija javna rasvjeta bit će postavljena na devetini svih rasvjetnih tijela na području Lovrana



LOVRAN Ušteda električne energije, više novca u proračunu, poštovanje suvremenih ekoloških principa, a uz sve to i sigurniji promet – osnovne su prednosti koje će mještanima Općine Lovran i svima koji dolaze u »gradić mali« osigurati nova investicija koja je upravo u tijeku. Naime, kako saznajemo, novom ekološkom javnom rasvjetom u Lovranu prepolovit će se dosadašnja potrošnja električne energije.


U tijeku je izmjena čak 130 lampi na stupovima javne rasvjete, odnosno ekološki učinkovitija javna rasvjeta bit će postavljena na devetini svih rasvjetnih tijela na području Lovrana.


Riječ je o 250.000 kuna vrijednoj investiciji koju je sa 114.000 kuna subvencioniralo Ministarstvo gospodarstva Republike Hrvatske, a ostatak financijskih sredstava osigurala je Općina Lovran.




Distributer i proizvođač lampi je tvrtka »ZTP« d.o.o., a trenutačno postavljanje novih rasvjetnih tijela, koja će zamijeniti ona gotovo četiri desetljeća stara, obavlja tvrtka Komunalac.


Nova rasvjeta bit će postavljena od granice s Ikom do Labinskog, te uzduž ceste Žrtava fašizma i Istarske dvizije, odnosno između lovranskog marketa i benzinske crpke, do lovranskog groblja.


– Lampe na dosadašnjim javnim rasvjetnim tijelima bile su one od 250 vati, a sada ćemo imati one od 150 vati čija će jačina prema sredini noći dostizati 100 vati. Time ćemo uštedjeti 50 posto dosadašnje potrošnje – rekao je načelnik Općine Lovran Alan Sanković.


Međutim, nema straha da će ulice po novom biti manje osvijetljene, jer bi moderna rasvjeta, kako se očekuje, trebala biti jednako učinkovita, odnosno imati jednak svjetlosni učinak, kao i dosadašnja koja je postavljena krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća – istakli su u Općini Lovran.


Bitno je u ovoj priči još naglasiti i da će realizacijom ovog projekta osim navedenih energetskih i financijskih ušteda biti unaprijeđena sigurnost sudionika u prometu, a s druge strane i značajno umanjeno svjetlosno zagađenje i negativni utjecaj postojeće rasvjete na okoliš.


A s obzirom na to da je Lovran između ostalog poznat i po četiri biljke koje ovdje posebno dobro uspijevaju i pravi su lovranski brend, a to su lovor, šparoga, trešnja i marun – postizanje adekvatnog komunalnog standarda uz poštovanje ekoloških principa je vrlo bitno i uklapa se u model održivog razvoja turizma.