Jubilej

“Vatreni dečki”: DVD Sisol obilježio tri desetljeća rada

Aleksandra Kućel Ilić

Danas brojimo 25 članova, a od toga ih je 18 u operativnom sustavu. Raspolažemo s dva vatrogasna vozila za prijevoz vatrogasaca na požarište s pumpama te jednom autocisternom za prijevoz vode do požarišta – kaže predsjednik DVD-a Sisol Ferucio Senčić



Dobrovoljni vatrogasci s područja Općine Mošćenička Draga, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sisol, uz svečanu skupštinu i dodjelu priznanja istaknutim »vatrenim dečkima«, obilježili su prvih 30 godina uspješnog rada. Na svečanosti koja se održala u draškoj »zgradi javne namjene«, okupili su se uz domaće vatrogasce i predstavnike općine, kolege i prijatelji iz svih okolnih DVD-a, predstavnici javnih vatrogasnih postrojbi s kojima DVD Sisol surađuje te predstavnici PVZ-a Liburnije i vatrogasnih snaga PGŽ-a. Na proslavu 30 rođendana su im došli i članovi DVD-a Trnje – Zagreb, te FF St. Veit an der Triesting iz Austrije s kojima su tijekom godina rada uspostavili odličnu suradnju.


Ferucio Senčić, predsjednik DVD-a Sisol, otkrio nam je da je ovo vatrogasno društvo zapravo bilo osnovano 1988. godine, no određene okolnosti su dovele do toga da se jubilej obilježi godinu dana kasnije.


U autokampu


– Dobrovoljno vatrogasno društvo Sisol osnovano je 1988. godine u prostorijama Mjesne zajednice, a sada Općine Mošćenička Draga, na inicijativu Luke Vržine, a u prisustvu tadašnjeg prvog predsjednika Maura Ivančića te drugih članova. Bili su prisutni Branko Lazarić, Valter Terdić, Boris Laginja, Dalibor Rabar, Silvano Marković, Emil Šepić, Đani Gržinić te pokojni Velčić i Slavić. Prvo vatrogasno vozilo, IMV kombi, darovao nam je JVP Opatija.




U to vrijeme još nije bilo izgrađenog vatrogasnog doma pa su vatrogasci bili smješteni u autokampu u Mošćeničkoj Dragi. Inicijativa za izgradnju doma došla je 1999. godine, a sama izgradnja trajala tri godine. Dom se gradio većinom volonterskim radom članova Društva, a ponajviše angažiranošću Josipa Mohovića. Otvorenje novog vatrogasnog doma bilo je 2002. godine uz prisustvo mnogih vatrogasnih dužnosnika i ostalih prijatelja. Uspostavila se odlična suradnja s DVD-a Trnje – Zagreb, FF St. Veit an der Triesting iz Austrije i vatrogascima iz Italije koji su donirali puno opreme i dvije vatrogasne pumpe za potrebe gašenja šumskih požara – ispričao je Senčić.


Najveći požar 1994.


Prisjetio se i 1994. godine, kada se dogodio najveći požar u dosadašnjih 30 godina te je gašenje učkarskih obronaka trajalo punih sedam dana.


– Danas brojimo 25 članova, a od toga ih je 18 u operativnom sustavu. Raspolažemo s dva vatrogasna vozila za prijevoz vatrogasaca na požarište s pumpama te jednom autocisternom, za prijevoz vode do požarišta. Locirani smo na području do novog dječjeg vrtića i buduće nove osnovne škole te se tome silno veselimo i želimo da nam se priduže djeca i mladež te postanemo veće članstvo – zaključio je prigodnu »inventuru« povijesti DVD-a Sisol Ferucio Senčić.