Vlasnik odlučio prodati

VILE KEGLEVICH KAO ZLATO Grof Draskovich za dvije stare vile na Slatini traži 10 milijuna eura

Marina Kirigin

Bivša zgrada policije iliti »velika« vila Keglevich prodaje se za 5,9 milijuna eura / Foto Marin ANIČIĆ

Bivša zgrada policije iliti »velika« vila Keglevich prodaje se za 5,9 milijuna eura / Foto Marin ANIČIĆ

Nakon što je ušao u posjed vila, pri čemu je za »veliku« godinama ubirao atronomski najam od RH, grof sada prodaje stoljetne vile. Za veću (bivša policija) traži 5,9, a za »malu« (ex Kamelija) 4,2 milijuna eura



OPATIJA Oglašena je prodaja opatijske »velike« i »male« vile Keglevich – zgrada na opatijskoj Slatini u kojima su donedavno bili smješteni opatijska policija i restoran Kamelija. Objekti su to u vlasništvu grofa Nikolausa Petera Draskovicha koji za obje vile ukupno potražuje nešto više od 10 milijuna eura.


Točnije za »veliku« Villu Keglevich, koja je sagrađena 1891. godine, koja je površine 1.154 kvadrata i s okućnicom od 2.199 kvadrata, traži 5,9 milijuna eura, a za »malu« Villu Keglevich, izgrađenu 1894. godine, koja se nalazi uz samu glavnu gradsku ulicu, čija se unutrašnjost prostire na 594 kvadrata i raspolaže okućnicom od 2.742 kvadrata, traži 4,2 milijuna eura.



»Mala« vila Keglevich koja je denacionalizacijom oduzeta Gradu Opatiji i vraćena grofu »upisala« je nešto kompliciraniju priču prilikom povrata imovine pa su tako iz prostora navedene vile bili deložirani vlasnici ugostiteljskog obrta koji je vodila obitelj Nikolajev više od 20 godina. Danas je zgrada navedene manje vile obnovljena, uređena je fasada, a u istoj je ponovno ponuđena ugostiteljska usluga.





Nerealne cijene


Obje vile, koje su na kraju 19. stoljeća sagrađene za groficu Angelique Keglevich, prema mišljenju agenata za nekretnine prodaju se po nerealno visokim cijenama. Četvorni metar male vile stoji nešto više od 7.000 eura, a velike nešto više od 5.100 eura.


Milan Mandić, vlasnik agencije za nekretnine Smart-Invest Immobilien, smatra da se trenutnu cijenu teško može postići.– Interes postoji, kupci se javljaju, međutim čim čuju cijenu, odustaju uopće od razgleda vila.


Cijena kvadrata bivše Kamelije, vile na samoj opatijskoj žili kucavici, iznosi 7.000 eura / Foto M. ANIČIĆ


Cijena kvadrata bivše Kamelije, vile na samoj opatijskoj žili kucavici, iznosi 7.000 eura / Foto M. ANIČIĆ



Na temelju povratnih informacija od potencijalnih kupaca, mislim da je trenutnu cijenu nemoguće postići. Cijene su visoke kada se u obzir uzme i dotrajalost objekta i atraktivnost lokacije – rekao je Mandić u čijoj je agenciji prodaja vila po navedenim cijenama oglašena na samom kraju lipnja.


Gubitak zakupa


Podsjetimo, grof Draskovich »veliku« Villu Keglevich godinama je u zakup davao opatijskim »plavcima«, a država mu je na račun tog ugovora o zakupu mjesečno isplaćivala gotovo 14.000 eura.


Kada je to »objelodanjeno« u našim novinama, započelo je traganje resornog ministarstva i čelnika JLS-a s Liburnije za novim policijskim domom, a početkom veljače ove godine opatijska policija iz te privatne, Draskovicheve vile, preseljena je u atraktivnu državnu vilu koja se nalazi uz sam opatijski obalni put, a iz koje je prethodno iselila Uprava ACI-ja.


Grof Draskovich je prekidom ugovora o zakupu s državom zasigurno izgubio značajan izvor prihoda, a sve ga je očito navelo da oglasi prodaju opatijskih vila od kojih je, od 2012. godine do prekida ugovora, na godišnjoj razini uprihodovao 165.000 eura.