Ciklus investicija

U Veprincu se gradi novi dječji vrtić. Dobar dio novca stiže iz EU

Marina Kirigin

Ciklus investicija u predškolski odgoj se nastavlja u srpnju / Snimio Sergej DRECHSLER

Ciklus investicija u predškolski odgoj se nastavlja u srpnju / Snimio Sergej DRECHSLER

Vrijednost gradnje novog dječjeg vrtića Veprinac, koji će moći smjestiti oko 50 djece, iznosi 6,7 milijuna od čega će 5,4 milijuna  kuna biti pokriveno bespovratnim sredstvima iz EU fondova



VEPRINAC Gotovo 5,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskog fonda uložit će se u dogradnju vrtića u Veprincu. Naime, prijavljenom projektu Grada Opatije, za dogradnju zgrade u kojoj je smješten dječji vrtić i područna škola Veprinac, odobreno je nešto više od 5,4 milijuna kuna na natječaju za provedbu podmjere 7.4 Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga na ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu, objavila je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.


Radovi na dogradnji vrtića trebali bi početi krajem srpnja ove godine i trajati 18 mjeseci. Zgrada će se dograditi sa sjeveroistočne strane što će omogućiti boravak djece u adekvatnim uvjetima, usklađenim s državnim pedagoškim standardom.


Kraj 2021. godine


Dječji vrtić u Veprincu djeluje u prostoru Osnovne škole Rikarda Katalinića Jeretova Opatija, Područne škole Veprinac te u njemu postoji jedna kombinirana odgojno-obrazovna skupina poludnevnog i cjelodnevnog programa. Trenutačno je u njemu upisano 27 djece, a cilj je dograditi i proširiti vrtićki prostor za veći kapacitet.




Projekt podrazumijeva dogradnju nove zgrade koja će imati dvije etaže. U etaži prizemlja nalazit će se glavni ulaz, dva prostora za dnevni boravak 30-ero djece, kao i prostor za odgajatelje s garderobom i sanitarnim čvorom. Suteren će sadržavati još jedan prostor za boravak do 20-ero djece. Obnovljeni vrtić imat će sve potrebne, unutarnje i vanjske sadržaje za boravak djece, dok će dvorište imati tri, djelomično natkrivena igrališta.


Vrijednost gradnje novog dječjeg vrtića Veprinac, koji će moći smjestiti oko 50 djece, iznosi 6,7 milijuna od čega će 5,4 milijuna kuna biti pokriveno bespovratnim sredstvima iz EU fondova, dok će ostatak financirati Grad Opatija. Novi bi vrtić s radom trebao krenuti u siječnju 2021. godine.


Dogradnjom novog prostora vrtića poboljšat će se uvjeti rada i života stanovnika te uštedjeti u troškovima prijevoza koje imaju roditelji, što bi kao posljedicu moglo smanjiti odlazak mladih radno aktivnih stanovnika i obitelji s djecom.


Vrhunski standard


Podsjetimo, prije tri tjedna u Zagrebu je potpisan Darovni ugovor s Ministarstvom državne imovine o darivanju nekretnine (građevinskog zemljišta od 1.054 »kvadrata«, procijenjene vrijednosti 447.000 kn), što je Gradu bilo nužno za prijavu na bespovratna europska sredstva za dogradnju dječjeg vrtića na Veprincu.


Grad Opatija se strateški opredijelio svim svojim stanovnicima, odnosno predškolskoj djeci, pružiti vrhunski standard predškolskog odgoja. Dogradnjom vrtića na Veprincu, uz prošle godine otvoreni novi vrtić na Punta Kolovi i energetsku obnovu vrtića u Voloskom zaokružit će se ciklus investicija u predškolski odgoj.


Pritom su se, valja naglasiti, dobrim dijelom koristila sredstva europskih fondova pa je tako u samo dvije godine za obnovu vrtića u Voloskom (577 tisuća kuna), projekt Suvremeni vrtić za suvremenu obitelj kojim je osiguran smjenski-popodnevni rad vrtića (3 milijuna i 300 tisuća kuna) i sada odobrenim sredstvima za dogradnju zgrade vrtića na Veprincu dobiveno gotovo 10 milijuna kuna europskih bespovratnih sredstava, stoji na web stranicama Grada Opatije.