Priča o izbjeglicama

U Mošćeničkoj Dragi počelo snimanje nizozemsko-belgijsko-hrvatskog filma Rafael

P. N.

U subotu 30. rujna na lokacijama u Moščenićkoj Dragi počelo je snimanje nizozemsko-belgijsko-hrvatskog filma Rafael. Film će se na teritoriju Hrvatske snimati 30 dana, a nakon Istre filmska ekipa seli na lokacije u Obrovcu, Pagu i Zagrebu.



U subotu u Mošćenićkoj Dragi počelo je snimanje nizozemsko-belgijsko-hrvatskog filma Rafael. Film će se na teritoriju Hrvatske snimati 30 dana, a nakon Istre filmska ekipa seli na lokacije u Obrovcu, Pagu i Zagrebu, priopćeno je iz Hrvatsko audio-vizualnog centra (HAVC-a).


Rafael se bavi istinitom pričom iz 2011. godine o Nizozemki Kimmy i Tunižaninu Naziru, koji su dospijeli na naslovnice svjetskih medija kada je trudna Kimmy pokušala izvući svog supruga iz izbjegličkog kampa na talijanskom otoku Lampedusi.


Njihova dirljiva priča privukla je pažnju lokalnih i stranih medija, no taj je interes popustio jednako brzo kako je i počeo. Danas, šest godina kasnije, životna priča ovog para aktualnija je nego ikad prije, kada je cijela Europa suočena sa strahovitim posljedicama ratova na Bliskom istoku i u Africi.




Ulogu Kimmy igra poznata nizozemska glumica Melody Klaver, dok ulogu Nazira nosi belgijski glumac Nabil Mallat.


Režiju potpisuje nizozemski redatelj Ben Sombogaart, čiji je prethodni film Twin Sisters bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Direktor fotografije je poznati belgijski snimatelj Jan Moeskops. Producent je Reinier Selen iz Rinkel Films, kreativni producent Jelle Nesna, a izvršni producent Ben Bouwmeester.


Redatelju filma Benu Sombogaartu ovo je drugo snimanje u Hrvatskoj, nakon što je 2005. godine na području Šestanovca, okolice Makarske i Trogira snimio dugometražni dječji igrani film Križari u trapericama (Crusade in Jeans), na kojem je statiralo tristotinjak djece.


‘Dosta voditelja sektora bili su Hrvati i to je sjajno funkcioniralo, pa kad je izvršni producent Ben Bouwmeester predložio da snimamo u Hrvatskoj, znao sam da će to biti dobro. Prelijepi hrvatski krajolik i obala odgovaraju našoj priči, a angažiranost hrvatske ekipe oko ove izbjegličke priče samo pridodaje užitku rada ovdje. Uvjeren sam da ćemo uspjeti ispričati našu priču na najbolji mogući način uz pomoć hrvatske ekipe i koproducenta.‘, izjavio je povodom snimanja Sombogaart. 


S hrvatske strane kooproducent je Siniša Juričić iz Jaako dobre produkcije u suradnji s Nukleus filmom, a hrvatsku ekipu filma čine i scenograf Ivan Veljača, kostimografkinja Željka Franulović, slikarica maske Ana Bulajić Črček, majstor rasvjete Filip Beatović, majstor scene Hrvoje Vulić, majstor tona Luka Mustać, prvi asistent kamere Ivan Ivče,  prvi pomoćnik redatelja Ljubo Joseph Lasić, direktorica hrvatske ekipe Ana Šolaja, organizator lokacije Hrvoje Šepić, dok je koordinatorica produkcije Snježana Vukmirović.


Film je s budžetom od 1,2 milijuna eura prijavljen na HAVC-ov tzv. program mjera poticaja.