Protivljenje

U Ičićima tvrde da su premali za pet novih hotela Ambasador

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Potencijalni investitor je članovima VMO Ičići predstavio idejni projekt koji je uključivao izgradnju zgrada koje su prema gabaritima neprimjerene za podneblje, a također, neprihvatljivo je i da se umjesto hotelsko-turističke namjene, dozvoli i stambena izgradnja – apartmanizacija



IČIĆI Posljednje izmjene i dopune UPU-a Ičići, koje su izmijenjene u dijelu mogućih »proporcija« izgradnje objekata, izazvale su interes potencijalnih investitora. Tako je u mjesecu ožujku potencijalni investitor članovima VMO Ičići predstavio idejni projekt koji je uključivao izgradnju pet zgrada veličine i oblika hotela Ambasador. Potencijalni investitor imao je i ideju da se ponovno ide u izmjene UPU-a, a kako bi namjena dijela projekta mogla biti i stambena izgradnja, a ne samo hotelsko-turistička. Na takvu, za malo mjesto neprimjerenu izgradnju ali i neprimjerenu namjenu objekata, upozorili su u VMO Ičići ponovno tvrdeći kako važeći UPU Ičići u nekim dijelovima traži hitne izmjene.


– Ono što nas je osupnulo je ideja potencijalnih investitora da bi tri takve zgrade bile stambene namjene sa 150-200 apartmana (nije teško zaključiti – za prodaju) slijedom čega bi isti zatražili ponovne izmjene i dopune Plana iz razloga što sadašnji dopušta izgradnju objekata hotelsko – turističke namjene. Isto tako, ukoliko bi investitor htio graditi objekte hotelsko – turističke namjene mogao bi zatražiti građevinsku dozvolu već danas te bi Ičići dobili mastodonte ukupne bruto građevinske površine 8.000 »kvadrata« na 5 etaža, visine 17 metara na 50-ak metara od mora – objašnjavaju u VMO Ičići koje se s navedenim projektom susrelo zahvaljujući inicijativi predsjednika Gradskog vijeća prema kojoj se takvi projekti prvo upućuju na predstavljanje u MO.


Članovi VMO Ičići dodaju kako se upravo u tom primjeru vidi sav apsurd onoga što UPU 2 Ičići trenutačno dozvoljava.


Triestina i bivša bolnica




– Vijeće MO Ičići uz pomoć stručne Radne skupine već 15 godina aktivno sudjeluje u procesima izrade prostornoplanske dokumentacije za područje mjesta Ičići svojim prijedlozima, primjedbama i mišljenjima na volonterskoj bazi. Na spomenuto, utrošeno je više od 200 sati rada u proučavanju dokumentacije, pisanje prijedloga i primjedbi te javnih istupa. Tijekom godina vidjeli smo mnoge »katastrofične« prijedloge planova te smo, usprkos mnogim podmetanjima i velikim interesima, uspjeli onemogućiti devastaciju dvaju atraktivnih prostora kojih se na našoj strani Jadrana može danas nabrojati na prste jedne ruke – prostora Triestine i bivše bolnice. Nakon desetkovanja prostora Ičića apartmanizacijom kasnih devedesetih i ranih dvijetisućitih jedine dvije oaze za potencijalni turistički rast Ičića, zaustavljene su. Dosad.


Nakon brojnih javnih rasprava, usvajanja UPU-a i DPU-a pa Izmjena i dopuna istih, u travnju 2013. godine usvajanjem UPU 2 Ičići konačno je pronađena ravnoteža između javnih i privatnih interesa te otvorena mogućnost potencijalnim investitorima da krenu u proces kupnje zemljišta i investiranja u turističke sadržaje, a koji nisu apartmani. I interes se je pokazao, investitori su se počeli raspitivati za 22.000 »kvadrata« zemljišta bivše bolnice. No, u jednom trenutku isti je odjednom nestao. Navodno je vlasnik podigao cijenu zemljišta za gotovo 100 posto.


Začudo, u lipnju 2015. godine pokreću se nove Izmjene i dopune UPU Ičići. Gotovo ekspresno – u roku od deset mjeseci novi UPU Ičići bio je usvojen. Niti jedna primjedba Vijeća MO nije prihvaćena, gradski vijećnici su za isti digli ruke neovisno o prethodnom javnom istupu MO Ičići kojim se je htjelo apelirati da »uništavaju « sav trud i vraćaju stanje deset godina unatrag. Izglasano je povećanje ukupne visine objekata sa 12,5 na 17 metara sa 3 etaže na 5 etaža, koeficijent iskoristivosti sa 1,2 na 2,0, koeficijent izgrađenosti sa 0,25 na 0,40 – govori Marin Starčić, predsjednik VMO Ičići.


Moratorij na dozvole


Slijedom navedenog Vijeće MO Ičići je donijelo Odluku i zaključke kojima se apelira na Gradsko vijeće Opatije te gradonačelnika da hitno pokrenu postupak izmjene važećeg UPU 2 Ičići za područje bivše bolnice (»Industrogradnja«) i područje Triestina, uz istovremeno stavljanje moratorija na ishođenje dozvola za gradnju na tim područjima do donošenja novog UPU-a.


Isto tako traže da se u izmjenama UPU-a propiše obaveza provedbe javnog arhitektonskog urbanističkog natječaja za područja Industrogradnja i Triestina, uz jasno definiranje koje se javne potrebe trebaju zadovoljiti (sport i rekreacija, trg, park i ostalo), a sve uskladu s Nacionalnim smjernicama za vrsnoću i kulturu građenja za period 2013.-2020. godine, kao i da se lokaciju ex bolnice Ičići ne može prenamijeniti u stambenu namjenu (izgradnju) već treba biti isključivo hotelsko– turističke namjene sa sadržajima koji bi predstavljali središte mjesta (trg, park i sl.), a na način kojim je opisana u prethodnom UPU 2 Ičići (prije travnja 2016. godine).


– Želimo navesti da se Vijeće MO Ičići ne protivi izgradnji, već naprotiv, težimo oplemenjivanju navedenih prostora koji će biti pokretač razvoja mjesta i zapošljavanja autohtonog stanovništva, biti izvedeni u istarsko-primorskom arhitektonskom stilu poštujući krajobrazni izričaj te neće biti konkurencija iznajmljivačima s ovih prostora, a sve u skladu sa Strategijom razvoja Grada Opatije 2014. -2020. godine – ističe Starčić.