Svečano u Staroj dami

SLAVLJENIČKI UGOĐAJ Zamirisao i lungomare: Pogledajte kako Opatija slavi uz procesiju i besplatni rižoto

Aleksandra Kućel Ilić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



OPATIJANebeskog zaštitnika Grada Opatije svetog Jakova, večeras se u istoimenoj crkvi i obližnjem parku koji ju okružuje, slavilo uz misu, jakovsku procesiju, te u konačnici, uz podjelu 600 porcija rižota s plodovima mora. Vjernici su tijekom procesije Opatijom nosili obnovljeni kip sv. Jakova, uz pjesmu i molitvu, te pronošenje najboljih želja gradu za rođendan. Kada je završila večernja misa, započeo je vanjski dio proslave kojega su kao i svake godine vjerno pratile i brojne turističke kamere koje vole bilježiti lokalne običaje.


Posebno je lijep ugođaj bio u parku ispred Umjetničkog paviljona Jurja Šporera gdje se u »veloj padeli« miješao jestivi dar pod nazivom »Obrtnici svome gradu«. Primamljivo je zamirisao i park i obližnju lungomare, dok su obrtnici pripremali, a kasnije i podijelili oko 600 porcija rižota s plodovima mora.



Ugostitelji i obrtnici su ovaj primorski rižoto darovali gradu i građanima, a ukusni pijat se mogao zaliti i čašom vina, budući da je na raspolaganju bilo 150 litara vina koje svake godine, pa tako i ove u povodu gradske proslave doniraju Katarina Line i Vini Babiloni. Lijepa fešta je zaslađena tortom iz slastičarnice Cupido, a okupljene goste i sve građane zabavljala je klapa Kaštadi. U nastavku svečanosti je priređen i rođendanski vatromet.